Hirdetés
. Hirdetés

Internettankönyv a NAIH-tól

|

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság két kiadványt jelentetett meg az iskolásoknak, valamint szüleiknek és a pedagógusoknak „Kulcs a net világához” címmel.

Hirdetés

Péterfalvi Attila azt mondta, szeretnék, ha az internetes szótárt, fogalmakat, konkrét jogeseteket és pozitív nemzetközi példákat ismertető kiadványok beépülnének a magyar közoktatásba, így például informatika vagy etikaórán használhatnák azokat.

Hirdetés

Közölte, a hatóság gyerekjogi projektjét lezáró - a jövő héten az interneten is elérhető - kiadványok megjelentetését, népszerűsítését a médiában, valamint az angol nyelvű fordításukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Facebook is támogatja, és várhatóan rövidesen együttműködési megállapodást kötnek majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Telekommal is.

Péterfalvi Attila elmondta, várhatóan klipeket forgatnak, és ezeket mutatják be a közmédiában, a most elkészült kiadványokat pedig oktatási intézményekben akarják terjeszteni. Hozzátette: az angolra fordított köteteket külföldön is terjeszteni szeretnék, akár az EU alapjogi ügynökségén vagy az ENSZ-en keresztül.

Azt hangoztatta, a kiadványokkal az internet veszélyeire, árnyoldalaira akarják felhívni a figyelmet, és azt akarják elérni, hogy ezek a veszély tudatosodjanak bennük. Azt is szeretnék - fűzte hozzá -, hogy a diákokban empátiakészség alakuljon ki, és megértsék, hogy a közösségi oldalakon közzétett negatív véleményeknek, "csúfolódásoknak" milyen komoly, sokszor katasztrofális következményei lehetnek.

A diákoknak tartott előadásában a NAIH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a másokat bántó kommentek, bejegyzések az írójuk számára akár szórakoztatónak is tűnhetnek, ám az "áldozatoknak" komoly problémákat, konfliktusokat okozhatnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy a netre egyszer feltöltött fényképeket gyakorlatilag nem lehet eltüntetni, így a közösségi oldalakra kitett, onnan ismeretlenek által letöltött képek - akár évekkel később - például pedofil portálokon is megjelenhetnek, vagy problémát okozhatnak egy későbbi állásinterjú során.

Közölte azt is, hogy a diákoknak szóló kiadványban felsoroltak több hatóságot és segítő civil szervezetet, amelyhez bárki fordulhat, ha úgy érzi, visszaéltek személyes adataival, jogait sérelem érte, például zaklatták a világhálón, de akkor is, ha a gyerekekre veszélyes, káros tartalmakat talált valaki. E szervezetek között van a NAIH, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint az NMHH www.internethotline.hu oldala.

Arról is beszélt, hogy az internet, az élet a közösségi oldalakon olyan örömforrás, amelytől ha eltiltják a fiatalt, az adott esetben akár elvonási tüneteket, depressziót okozhat.

A 10-16 éves korosztálynak szóló füzetből a diákok megtudhatják, mit jelentenek olyan netes fogalmak, mint például a cookie, a hoax, a mém vagy a troll - és azokat konkrét példákon is bemutatják. A kiadványban a világhálós közösségi élet "árnyoldalait" - kanadai mintára - képregényből is megismerhetik a diákok.

 

Arra figyelmeztetnek, hogy minden adat, amelyet a fiatalok a profiljukra feltöltenek, minden hely, ahová bejelentkeznek és minden esemény, amelyet megosztanak, felhasználható lesz arra, hogy személyre szabott reklámokkal keressék meg őket.

Az I. kerületi Lisznyai utcában tartott rendhagyó tanórán bemutatkozott a 8. évfolyamos diákok előtt a projekt médiaarca, az X-Faktor című műsorból ismert énekes, Vastag Tamás is, aki Péterfalvi Attila szerint hitelesen tudja majd képviselni a tudatos nethasználat ügyét.

Péterfalvi Attila arról is beszélt, hogy felmérések szerint ma a 10-16 éves gyerekek átlagosan 2,5 órát neteznek naponta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.