Hirdetés
. Hirdetés

Iskolásokat kényszerít robotolásra a Foxconn

|

Hivatalosan gyakornoki munka címszó alatt dolgoznak tanulás helyett a diákok.

Hirdetés

A klón iPhone-nal az Apple-t beperelni kívánó Goophone után úgy gondoltuk, hogy ezen a héten már biztosan nem fog túlságosan döbbenetes hír érkezni Kínából, ám sajnos ez helytelen feltételezés volt, hiszen a Shanghai Daily napilap információi szerint a mellesleg az almások eszközeit is gyártó Foxconn a munkaerőhiányát nemrég részben úgy oldotta meg, hogy a kormány közbenjárásával az iskolapadból (több oktatási intézmény is érintett) a futószalag mellé rendeltetett több száz felsőoktatásban résztvevő diákot.


Az újság egyik forrását a Huai'an Műszaki Egyetem MengniuIQ84 álnév mögé bújt diákja képezi, akinek állítása szerint tanulás helyett társaival együtt két hónapos „gyakornoki” munkát kénytelenek végezni a gyártónál. A hölgy szerint a nyilvánvalóan kihagyhatatlan ajánlat lényegében nem volt visszautasítható, hiszen a munka megtagadása a fenyegetések szerint „kihatott” volna a „lázadó” iskolások év végi eredményeire.


A napilap szerint a diákok múlt csütörtökön lettek hadrendbe állítva, a 6×12 órás munkahét mellé beígért havi fizetésük 1550 jüan (körülbelül 55 ezer forint), amely a szállásuk és étkezésük költségét sem fedezi. Hab a tortán, hogy a szüleik hivatalosan nem lettek értesítve a foxconnos munkáról, továbbá munkaszerződést sem kaptak.


A Kínai Nemzeti Rádió híradása alapján a kérdéses gyakornoki munkák miatt a tanítás az érintett osztályok esetében egyszerűen el lett halasztva (vélhetően egy későbbi időpontra, hiszen az anyagot mindenképp le kell majd adni a diákoknak), ám egyes megszólaltatott tanárok szerint mindez nem is olyan rossz dolog, hiszen így a nebulók legalább „tapasztalatot szerezhetnek a munka világában és népszerűsíthetik az egyénileg elért teljesítmények jelentőségét”.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.