Hirdetés
. Hirdetés

Keresőfejlesztés: a lehetetlen küldetés?

|

Érdemes-e keresőt fejleszteni annak tudatában, hogy a Google mellett gyakorlatilag lehetetlen labdába rúgni.

Hirdetés

A keresés hatalmas üzlet. Nem véletlen, hogy a Microsoft nem sajnálja a pénzt a Bing besztárolására, hiszen a nemzetközi kereső-business néhány százaléka is hatalmas profitot hozhat. A Google azonban egyre inkább túlterebélyesedett találati oldalai számos fejlesztőt arra ösztönöz, hogy megpróbáljon valami jobbat, hatékonyabbat, átláthatóbbat létrehozni.

A Google egyeduralmát az egyes országok szintjén csak a helyi - anyanyelvet és helyi sajátságokat ismerő - lokális kereső szolgáltatások törhetik meg állítják a szakértők. A kínai Baidu mellett azonban csupán néhány helyi (cseh, orosz, francia) kereső tartja magát, s a „Góliátok” küzdelmében csupán parányi pontszemeknek látszanak a nemzeti keresők. A hazai „Dávidok” azonban egyértelműen hisznek a fejlesztéseikben, s ez sok esetben segít akár évekig is működtetni egy költséges és bizonytalan üzleti sikerű keresőfejlesztési projektet. Van-e helye a fejlesztésnek, a kreativitásnak, ha a nagy európai Google ellenpólusnak tervezett EU keresőprojekt is csúnyán zátonyra futott.  

googlesearch.jpg


Az utóbbi időben több kifejezetten a magyar tartalomra kifejlesztett szolgáltatás is elindult, ezek között találhatunk hagyományosabbakat és újszerűeket egyaránt. A kérdés továbbra is az, hogy képesek lesznek-e a feltörekvők akárcsak néhány százalékot elvenni a kereső piac hazai tortájából, megalapozzák-e a hazai keresés jövőjét, vagy idővel üzleti modell, vagy anyagi nehézségek miatt feladják nagy terveiket.
 
A szakértők egy része szerint, a hazai fejlesztők legnagyobb ellensége az ismeretlenség, illetve hogy egy 10 millió, egyedi nyelvű ország keresőpiaca is sokkal kisebb, mint az angol, német, spanyol vagy francia nyelvi környezetben működő versenytársaké.  

Az szinte bizonyos, hogy 100 millió dollárt egyik tehetséges hazai cég sem képes befektetni, ezért marad a kreativitás és az egyediség illúziója, illetve a tengerentúli piacok becserkészése. Hiába azonban minden tehetség, ha kevés a saját tőke, nem tolonganak az üzleti angyalok, kockázati befektetők. A nagy ötleteket nem elég kitalálni vagy megvalósítani, ma már hatalmas kihívást jelent működtetni, fenntartani, nyereségesen üzemeltetni azokat.

A magyar piac rizikóját igyekeznek kivédeni azok a fejlesztők, akik megpróbálnak a határon- esetleg akár a tengerentúlra eljuttatni terméküket. Nekik sincs egyszerű dolguk, hiszen hazai fejlesztést Amerikában, vagy az EU-ban befuttatni szintén nem egyszerű. Ha sikerül valamelyik nagyobb startup versenyen sikerrel szerepelni, akkor persze némileg megnőhetnek az esélyek, de Budapestről így is igen nehéz a nemzetközi élvonalba verekedni egy ilyen szolgáltatást.  

A siker ennek ellenére nem lehetetlen, mivel az internet felhasználók szokásai kiszámíthatatlanok. Az, hogy 2010-ben ki lesz a nagy befutó még egyáltalán nem látszik. A hazai kereső fejlesztők szorgos munkája számos módon kifizetődhet még akkor is, ha nem sikerül elhódítani a vágyott százalékokat a Google-től.
 
Bluu.hu
A még béta állapotban működő kereső igazi szolgáltatásdömpinget ígér. A fejlesztők mindent beleadtak, s láthatóan ennek meg is lett az eredménye. A Bluu komplett hírkereső funkciója mellett, cégkeresőként, TV műsor adatbázisként, celeb-határozóként vagy angol szótárként is használható. A térkép funkció, a valutaváltó, a receptkereső, az állathatározó és az autó felismerő viszont kicsit talán egy svájci bicskává teszi hasonlóvá. Szerintem kevesebb több lett volna.

1bluu.jpg

A Bluu sokoldalúságával próbál egyedivé válni.

Szörcs.hu

A hazai keresés legújabb reménysége nemrégiben lépett át a publikus működési szakaszába. Fejlesztői szerint remekül tud magyarul, illetve kifejezetten a hazai trendeket figyeli. A trendfunkció valóban érdekes, hiszen az éppen aktuális média trendekre is szépen rávezeti a felhasználókat. Szépen hozza egyes témákban a kapcsolódó blogokat, anélkül hogy külön keresést kéne indítani. A design kifejezetten tetszetős és a használatot sem kell senkinek magyarázgatni. Nekem tetszik.

1szorcs0.jpg

A Szörcs letisztult, szép és egyszerű.

csuuzly.com
Érdekes darab a hazai kínálatban. A speciálisan hír, videó és audio keresésre kifejlesztett szolgáltatás akár lehetne trendi és izgalmas. A Csuuzliról ez azonban sajnos egyáltalán nem mondható el. A design egyáltalán nem menő, s a legjobb rész a keresési trendek nem elég intelligens ahhoz, hogy akár le is futtassuk a mások által favorizált kereséseket. A hírkereső kifejezetten kezdetleges. Csak MP3 keresésre merném ajánlani.

1csuuzly.jpg

A Csuuzly érdekes kísérlet a speciális tartalmak összegyűjtésére.

Mindroom.hu
Nehéz feladatra vállalkozott a Mindroom csapata. A hír és a videó keresést próbálják meg forradalmasítani, meglepően jó hatásfokkal. A speciálisan híradó keresőnek kikiáltott szolgáltatás jelenleg a hat tv csatorna és a Gazdasági rádió híreit teszi kereshetővé, ami igen hasznos azok számára, akik lemaradtak az előző nap eseményeiről. A szolgáltatást egy remekül használható szófelhővel is felvértezték, arra az esetre, ha valaki az aktuális trendekre lenne kíváncsi.

1mindroom.jpg

A Mindroom megérti a híradókat.

iglue.com
A magyar fejlesztésű médiakereső új perspektívákat ígér a hírfogyasztás területén. Az Iglue arra vállalkozik, hogy kiváltja szerkesztők által kézzel szerkesztett hiperlinkek tömegét. Automatikusan felismeri az szövegben található fontosabb eseményeket, személyeket, helyeket s ehhez ajánl további releváns információt. Az adatbázis felépítése részben automatikus, részben pedig egy Wikipediához hasonló közösségi rendszerre épül. A rendszer zseniális, de még igen korai fázisban van ahhoz, hogy lássuk, mennyire működik majd élesben.  

1iglue.jpg

Az iGlue a lusta szerkesztők álma lehet.

Healthmash.com
A polymeta.hu fejlesztői úgy látták, hogy szüksége van a világnak egy megbízható forrásokból dolgozó, angol nyelvű egészségügyi tudásbázisra és keresőre. Két éves munkával el is készült a Healtmash.com, amely november óta open béta fázisban bárki számára elérhetővé teszi, hogy releváns válaszokat kapjon egészségügyi kérdésekben. A találati oldalon nem csak a megszokott forrásokból kapott linkek jelennek meg, hanem témában fellelhető a képek, videók, blogok, könyvek és publikációk is. A Healthmash nem csak a találatokra koncentrál, hanem az összefüggések feltárására is.

1healthmash.jpg

A megbízható tartalom egészségügyi témakörökben nélkülözhetetlen.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.