Hirdetés
. Hirdetés

Kiskáté netes vásárláshoz

|

Mire figyeljünk, s mit ne tegyünk online vásárlásnál.

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Fogyasztói Szövetség szerint az elmúlt évben a vevők 32 millió dollárja bánta az internetes csalás valamilyen formáját. A megkárosítót felhasználókon túl ez a tisztességes kereskedőknél is veszteségként jelentkezett, mivel a fenyegetések az amúgy hálófüggő számítógép-használókat is elriasztották a netes vásárlástól, s így komoly bevételtől estek el. Annak ellenére, hogy a tisztességes és a tisztességtelen boltokat általában meg lehet egymástól különböztetni. Nem kell hozzá más, csak egy kis odafigyelés.

Az igazán minőségi online boltok ugyanis arra törekszenek, hogy mind megbízhatóságban, mind a jó hírnév terén megfeleljenek a hagyományos üzletek többségénél megszokottnak. A titkosító programok, a felügyelő csoportok és a minősítési rendszerek csak néhány a netes vásárlók védelmét szolgáló intézkedések közül, amelyek meglétére érdemes odafigyelni, mivel ezekkel a csalók nem rendelkeznek. Persze mindez feladással is jár, s a vevőknek bizonyos mértékben le kell mondaniuk a netes vásárlásokra nagyobbrészt jellemző, impulzív vásárlásról. Sokan ugyanis két könnyed kattintás között elfelejtik, hogy a pénzükről, netán a bankszámlájukról van szó, s odafigyelés nélkül megadják személyes adataikat is.

„A felhasználók nagy része nem tudja, hogy az internetes banki műveleteknél vagy vásárlásnál használt kényes információkat, például a számla adatait vagy a jelszavakat az adattolvajok elfoghatják, ha nem megfelelő a számítógép védelme. Naponta 7,92 millió, csaló weblapra irányító, adathalászó levél forog az interneten. A leggyakrabban bejelentett kártevő programok nyolcvan százaléka ki tudja kémlelni a bankkártya- vagy számlainformációkat, illetve módosítani tudja a webkapcsokat, hogy a felhasználókat a csalók oldalára irányíthassa. Sajnos, sok felhasználó ezt gyakran nem veszi azonnal észre" - mondja Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének vezető konzultánsa.

 

onlinevas.jpg
 


Mire érdemes figyelni online vásárláskor?

  • Böngésszen biztonságban! Csak vírusvédelemmel és tűzfallal ellátott számítógépről internetezzen!
  • Tegye éberebbé a böngészőt! Mindig a közepes vagy a nagy fokozatú biztonsági beállítást használja a böngészőben!
  • Legyen válogatós! Ne töltsön le mindenféle programot a netről, és ne nyisson meg mindenféle levélcsatolmányt!
  • Fontolja meg alaposan, hogy valóban bármely netes boltban tároltatni akarja-e személyi adatait és bankkártyaszámát!
  • Óvakodjék az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás, vagy hiba található. A hibákat tartalmazó oldalakat tekintse megbízhatatlannak.
  • Legyen bizalmatlan az állítólag a banktól vagy egy netszolgáltatótól érkező levelekkel szemben!
  • Válasszon biztonságos jelszót. A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevét vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni.
  • Győződjön meg arról, hogy valóban biztonságos-e az oldal. A hely védettségéről az alábbiak közül legalább egynek a megléte árulkodik: Felugró ablakban érkező információ, amely arról tájékoztat, hogy a fizetéshez történő továbblépéskor a vevő egy védett helyre lép be, vagy az URL-ben szerepel egy „s" betű a http:// után, tehát így kezdődik: https://
  • A netes vásárláshoz használjon mindig hitelkártyát! A bankszámlakártya, a készpénz, a csekk vagy a pénzesutalvány jóformán sosem jár ugyanolyan fogyasztóvédelemmel.
  • Jól gondolja meg, mielőtt „egy kattintásos" számlát nyit egy olyan számítógépről, amelyet többen használnak, mert megeshet, hogy a zsebére fog valaki vásárolni.
  • Mindig nyomtassa ki az online vásárlás bizonylatát, hogy tudja, mikor és mennyit költött.
  • Sose adja ki a személyi vagy adószámát egy netes kereskedőnek, még akkor sem, ha azt állítja, hogy szüksége van rá.
  • Ne vásároljon nagyon értékes műtárgyat az interneten.
  • Sose vásároljon olyan helyen, ahol az áru visszavételéért költséget számítanak fel.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.