Hirdetés
. Hirdetés

Már ennyi cég érdeklődött az amerikai chipgyártási támogatási program iránt

|

Elsődleges cél a félvezető ellátási láncok ellenálló képességének erősítése.

Hirdetés

Az év eleje óta már 400 vállalkozás érdeklődött a világ minden részéből az amerikai chipgyártási beruházási támogatás iránt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint a tervezett beruházások az Egyesült Államok 37 államában valósulnának meg. Az ajánlatok a nagyobb gyártóüzemektől az anyagbeszállításon át a gyártási folyamat egyéb elemeiig a félvezetőgyártás teljes folyamatát lefedik. A tájékoztatón elhangzott, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma (Department of Commerce) 50 milliárd dollár felett rendelkezik a félvezetőgyártás belföldi ösztönzéséről szóló tavaly elfogadott úgynevezett CHIPS-törvény alapján.

Hirdetés

Mint ismeretes, pénteken a kereskedelmi minisztérium újabb intézkedési terveket jelentett be, aminek részeként szeptember 1-től 300 millió dollárnál nagyobb értékű beruházási tervekkel lehet pályázni Egyesült Államokban megvalósuló félvezető- és hozzá kapcsolódó gyártási kapacitás-bővítésre, az ősz második felétől pedig 300 millió dollárnál kisebb költségvetésű projekteket is várnak. A kormányzat közleménye szerint elsődleges cél a félvezető ellátási láncok ellenálló képességének erősítése, a fennakadások kockázatának mérséklése, valamint amerikai gyártóbázisok létesítése a gyártási folyamat egészét tekintve.

Zoltan Acs közgazdász, a Washington melletti George Mason University tanára a kritikus fontosságú ipari termékeket érintő világgazdasági folyamatokkal kapcsolatban az MTI-nek úgy fogalmazott: "bizonyos, hogy a most elkezdődő viták az ellátási láncokról, chip-technológiáról, elektromos járművekről, akkumulátor-technológiáról meghatározzák majd, hogy kik lesznek a győztesek és a vesztesek a jövőben, és kinek jut nagyobb szelet a globális tortából".

Van uniós chiptörvény is

Azzal a céllal, hogy az EU felzárkózzon az egyre élesedő globális technológiai versenyben, Brüsszel is hatalmas támogatási programot indított a félvezetők, azaz a mindenféle elektronikus eszközt működtető, az ellátási lánc zavarai közepette értékes árucikké vált chipek számára. Az EU Chips Act elnevezésű program keretében az Európai Bizottság 11 milliárd euró közpénzt kíván elkülöníteni a félvezetők kutatására, tervezésére és gyártására, és 2030-ig összesen 43 milliárd euró köz- és magánbefektetést kíván mozgósítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.