Hirdetés
. Hirdetés

Megmérkőznek a spamszűrők

|

A Virus Bulletin vizsgálatai azt mutatják, hogy a spamszűrők hatékonyságán van még mit javítani.

Hirdetés

A Virus Bulletin elsősorban a víruskereső szoftverek esetében rendszeresen elvégzett, világszinten elismert tesztjeiről ismert. A cég azonban januárban bejelentette, hogy idén már nemcsak az antivírus termékek kapcsán fog vizsgálódásokat folytatni, hanem a spamszűrő alkalmazásokat is górcső alá veszi. Január óta a szakemberek összeállítottak egy tesztkörnyezetet, amely a lehetőségekhez képest igyekszik objektív, jól összemérhető eredményekkel szolgálni a levélszemét ellen küzdő alkalmazások hatékonyságáról.

A vállalat szakemberei a mostani vizsgálatot még csak próba jelleggel végezték el, de hamarosan az éles megmérettetés ideje is elérkezik. A szakértők a legismertebb gyártókat kérték meg arra, hogy bocsássák rendelkezésre a termékeiket, amelyeket az összeállított tesztrendszerben vettek szemügyre. Mivel a mostani környezet még nem a végleges állapotot tükrözte, ezért a Virus Bulletin nem kívánta közölni a vizsgálatokban résztvevő termékek nevét, és az azok által elért eredményeket. Mindössze általános tapasztalatokról számolt be.

A biztonsági szakértők szerint az antispam termékek esetében elsősorban az ártalmatlan levelek spamnek való minősítése okozta a legtöbb problémát. A tesztelt szoftverek 0.04-0.4 százalékos hibaarányt produkáltak, vagyis viszonylag sok legitim levelet minősítettek tévesen kéretlen küldeménynek. Elsősorban a levelezőlistákról érkező e-mailek valamint a hírlevelek esetében következett be a legtöbb hamis "riasztás". Az alkalmazások spamfelismerési aránya 89,5-95,59 százalék között mozgott.

A szakemberek a spamszűrőket háromszintű (Silver, Gold és Platinum) skálán fogják értékelni. A legalacsonyabb, Silver minősítés megszerzéséhez 85 százalékos felismerési arány valamint 0,25 százaléknál kisebb hibaarányra lesz szükség.

A Virus Bulletin tervei szerint az antispam termékek első "éles" vizsgálatára áprilisban fog sor kerülni. Az eredmények várhatóan májusban válnak majd nyilvánossá, amikor már az egyes termékek teljesítményéről és valódi hatékonyságáról is pontosabb képet kaphatunk.


A hír a Computerworld.hu biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.