Hirdetés
. Hirdetés

Metanolos akkutöltő a Toshibától

|

A Toshiba olyan folyékony üzemanyaggal működő üzemanyagcellát hoz forgalomba, amellyel a hálózati áramtól függetlenül, bárhol feltölthetjük telefonunk akkumulátorát

Hirdetés

A Toshiba bejelentette egyedi fejlesztését, a Dynario üzemanyagcellát, amely folyékony metanollal üzemel, és hordozható akkumulátortöltőként használható mobiltelefonokhoz és más mobileszközökhöz. A japán cég célja az, hogy a rohamosan fejlődő hordozható eszközök egyre növekvő energiaigényét a felhasználók anélkül elégíthessék ki, hogy eközben hálózati áramforráshoz lennének kötve.


A módszerre már több megoldás létezik, azonban egyik sem biztosít valódi mobilitást. Vegyük példának a Palm Pré várva várt vezeték nélküli töltőjét: az indukciós elven működő szerkezet valóban nem igényli a vezetékes kapcsolatot az áramforás és a készülék között, azonban a töltődokkot továbbra is konnektorba kell dugni, a töltendő telefonnak pedig fizikailag is érintkeznie kell az egységgel, ha érdemben szeretnénk tölteni az akkumulátort. Ez persze hatalmas előrelépés, hiszen a kábeldzsungelek leépítésére tett kísérletek egyik leghatásosabbja, azonban némiképp szemfényvesztés is, mivel továbbra sem teszi lehetővé, hogy akár egy méter távolságból energiát vegyen fel telefonunk.

A Toshiba azonban teljesen más szempontból közelíti meg a kérdést: vigyük magunkkal a ?konnektort", amelyet jelen esetben egy hordozható üzemanyagcella helyettesít, ami folyékony metanol-oldattal feltöltve elég energiát biztosít ahhoz, hogy két átlagos mobiltelefont feltöltsünk vele, USB-szabványú csatlakozókon keresztül.


Maga az üzemanyagcella egy ódivatú táskarádióra emlékeztet, és bár a gyártó hivatalos kommunikációjában marokhoz illeszkedő méretűként írja le, valójában egy cseppet sem kompakt - a képek alapján körülbelül akkora, mint az xpPhone. A zsebdinamó egyébként egyelőre korlátozott számban kerül forgalomba, azaz háromezer darabot bocsátanak ki belőle Japánban. Természetesen nem mindegy, hogy mit töltünk bele: a gyártó egyedi kiszerelésű, saját márkás metanol-flakonokat dob piacra a cellával egy időben, az áram előállításához ezzel szükséges feltölteni a Dynariot.



Figyelembe véve azonban az árakat - a főegység körülbelül 58.000 forintnak, míg az ötös csomagban forgalmazott metanolpalack 6.000 forintnak megfelelő jenbe kerül - felmerül, hogy ha valaki rendszeresen utazik, miért ne vehetne a telefonjához pótakkumulátorokat, amiket konnektor-közelben azután feltölthet. A kérdés jogos, hiszen a Dynario a hordozhatóságot pontosan ennek helyettesítésével biztosítja. A Toshiba érve e tekintetben valószínűleg az univerzalitás lesz, mivel elviekben a mini- és micro-USB csatlakozóval rendelkező készülékek nagy részével kompatibilis lesz. Az, hogy mindez hogyan válik be, a gyakorlatban derül majd ki. Mindezzel a gyártó is egyetért, pontosan ezért kerül első körben limitált darabszámú főegység a piacra.

A cikk testvéroldalunkon, a nonstopmobil.hu-n is olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.