Hirdetés
. Hirdetés

Miért állt le most egyszerre a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp?

|

A kora esti órákban elérhetetlenné vált az internet egy jelentős szelete, az egész világon szünetelnek a Zuckerberg birodalom szolgáltatásai.

Hirdetés

Mint azt a PC World is megírta, magyar idő szerint hétfőn este, nem sokkal hat előtt egyik pillanatról a másikra leállt minden közösségi oldal és szolgáltatás - köztük az Oculus VR szerverei -, ami a Facebookhoz kötődik. A vállalat szűkszavú kommünikéjében mindössze annyi áll, hogy tudomásuk van arról, hogy egyes felhasználók nem férnek hozzá a szolgáltatásaikhoz és nem tudják használni a termékeiket, de dolgoznak a helyreállításon.

Hivatalosan nem nevezték meg a Down Detector szerint globális léptékű probléma forrását, de valószínűsíthető, hogy a DNS-kiszolgáló (a Domain Name System lényegében átjárást képez a doménnév az IP cím között) hibája vezethetett ahhoz, hogy a techóriás minden szervere leállt.

Hirdetés

A történtek kapcsán a The Verge azonnal párhuzamot vont a Slack múlt heti összeomlása és a Facebook leállása között, akkor ugyanis kibertámadás állt a háttérben, és a szándékosság most sem zárható ki. Már csak amiatt sem, mert valaki épp most igyekszik áruba bocsátani a facebook.com-ot és a többi domént.

Miután nemcsak a közösségi oldala vált elérhetetlenné, hanem Facebook üzenetküldő és képmegosztó szolgáltatásai sem működnek, ironikus módon nem maradt más választásuk, mint a konkurens Twitterre támaszkodni, ha tájékoztatni akarták az óráról órára egyre türelmetlenebbé váló felhasználókkal. Ebből is látszik, hogy egyetlen cég - legyen az bármilyen nagy - sem engedheti meg magának, hogy kizárólag egyetlen felületen (vagy csakis ugyanazon üzemeltetőhöz tartozó platformokon) keresztül intézze úgy a belső kommunikációját, mint az ügyfelekkel való kapcsolattartást.

Amennyiben nem szeretne lemaradni a Computerworld legfrissebb tartalmairól, érdemes feliratkozni hírlevelünkre, így akkor is tud tájékozódni, ha a világ összes közösségi platformja egyszerre dobja be a törülközőt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.