Hirdetés
. Hirdetés

Miért kell egy állásinterjún a Facebook jelszavunkat is megadni?

|

Két amerikai szenátor törvénymódosítást fog javasolni, melyben arra köteleznék a munkáltatókat, hogy ne kérjék el a jövőben a munkavállalók Facebook jelszavát.

Hirdetés

Charles Schumer és Richard Blumenthal arra készül, hogy Facebook-törvényeket fektessenek le. Mindezt azért teszik, mert nemrégi igen komoly botrány robbant ki egy AP hírügynökségi riport kapcsán.

Kiderült ugyanis, hogy egyre több munkavállalónak kell szembenéznie olyan munkáltatói magatartással, amely a magánéletük jogait sérti.Ráadásul már egy állásinterjún sem szokatlan az, hogy kényszerítik az ügyfeleket Facebook belépési adataik megadására, ami azért adatvédelmi szempontokból igen komoly kérdéseket vet fel.



Mint kiderült, nincsenek olyan szövetségi törvények, amelyek a Facebook-szféránkat védenék, a hivatalok, cégek és állásközvetítő ügynökségek szerint pedig a biztonsági kockázat miatt szükség van ilyen jellegű monitorozásra is. Az is probléma, hogy egyetlen hivatalos panasz sem érkezett eddig, hiszen a munkavállaló kiszolgáltatott helyzetében (vagy állást akar szerezni, vagy éppen azt akartja megtartani) önként adja meg privát adatait, ilyenkor pedig utólag viszonylag keveset lehet tenni.

Schumer és Blumenthal ugyanakkor meg van győződve arról, hogy alapvető jogaink sérülnek ilyen helyzetben, ezért az igazságügyi bizottsághoz fordulnak - jelentették be vasárnap.

Erin Egan, a Facebook személyes információk védelméért felelős vezetője a vállalat blogján jelezte: a Facebook elkötelezett abban, hogy mindenki megőrizhesse saját jelszavát, és mindent megtesznek azért, hogy ez a jog ne sérülhessen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.