Hirdetés
. Hirdetés

Moduláris léghűtésű adatközpontok az SGI-től

|

Hordozható, energiatakarékos adatközpont termékcsaládot jelentett be az SGI, a legkisebb modell hossza mindössze 8 láb. A léghűtés a kulcs az alacsony PUE értékhez.

Hirdetés

Hűtővíz helyett külső levegőt használnak a hűtéshez az SGI új adatközpont moduljai. A cég hétfőn jelentette be az új, nagy mértékben energiatakarékos megoldásait.

Háromféle modellt kínál a cég Ice Cube Air elnevezésű moduláris termékcsaládjában, közülük a legkisebb mindössze 8 láb (~2,43 m) hosszúságú és négy szerver rack elhelyezésére elegendő. A legkisebb modul induló ára 99 ezer dollár, természetesen az IT felszerelés nélkül, ebből négyet is egymás mellé illeszthetnek az ügyfelek, ami már 16 rack kapacitást jelent.

?Szándékunk az, hogy megkönnyítsük egy moduláris adatközpont beszerzését azáltal, hogy felajánlunk egy terméket, amivel kicsiben lehet indulni és bővítésére is van lehetőség" - mondta Bill Mannel, az SGI marketing igazgató helyettese.

Az Ice Cube Air a környezeti, külső levegőt használja hűtéshez, ezt tartják általában a leginkább energiatakarékos megoldásnak. Ha a klíma nem teszi egész évben lehetővé ennek használatát, akkor az SGI párologtatós vagy hűtőgázas (expanziós) kiegészítő rendszert szerelhet fel és van hagyományos vízhűtő opció is.

Az SGI álláspontja, hogy érdemes használni a környezeti levegő hűtőerejét még olyan klíma esetén is, ahol ez csak éjszakánként vagy az év egy szűk időszakában működhet kielégítően. A klíma adottságait a backup rendszerek pótolják ki.

Amennyiben külső levegővel üzemel az Ice Cube Air, akkor nagyon jó, 1,06-os PUE (Power Usage Effectiveness) értékkel dicsekedhet. A PUE megmutatja, hogy miként aránylik egymáshoz az adatközpontba bevitt teljes és az IT felszerelésig eljutott hasznosított energiamennyiség. A veszteség esetünkben nagyon alacsony, a hagyományos adatközpontok PUE értéke nem ritkán 2.0 vagy magasabb.

Nagyobb, húsz láb hosszúságú modul is elérhető az SGI kínálatában 10 rack hellyel. A legnagyobb 40 láb hosszú modell ennek megduplázásával áll elő. Valamennyi termék négyesével ?fürtözhető" egymás mellé, egyetlen rack 25 kW terhelést bír el. Forgalmazásuk máris világszerte megkezdődött.

A konténerbe előre szerelt adatközpontok forgalmazását három éve kezdte meg a Sun (ma már Oracle), úttörő terméke BlackBox névre hallgatott. Ma már az IBM, a Dell és a HP is gyárt és forgalmaz konténeres adatközpontokat. A megoldás lehetővé teszi, hogy igen gyorsan jusson a megrendelő bővítési lehetőséghez illetve nem civilizált és katonai területeken is ez a legjobb módja adatközpontok felállításának, bővítésének.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.