Hirdetés
. Hirdetés

Negyedmilliárd iPhone 5

|

Valami elképesztő várakozásokkal tekint az Apple a következő generációs okostelefonjaira. Jogosan?

Hirdetés

Apple bolt
Apple bolt

Az Apple vs Samsung jogi huzavona közepette - melynek során mindkét vállalat piszkos trükkök garmadáját veti be, például digitálisan átméretezi a készülékeket vagy engedély nélkül prototípus-terveket tesz közzé - rohamléptekkel közelít a következő generációs iPhone megjelenése. Egyelőre iPhone 5 munkacímen fut a készülék, de az iPad 3 után, ami hivatalosan iPad lett, nem lehet tudni, hogy valóban ez lesz-e a végleges elnevezés.

Ez azonban annyira nem is érdekes cikkünk szempontjából, annál inkább az a nyilatkozat, amit nemrég a vállalat globális marketingért felelős részlegének vezető alelnöke, Phil Schiller tett. Az almás cég szekerét toló Schiller mert nagyot álmodni, és ezt ki is mondta: több mint negyedmilliárd (!) eladott iPhone-ra számít. Schiller arra alapozza számítását, hogy az eddig piacra hozott változatok nagyjából akkora számban keltek el, mint az elődök összesen.

Az Asymco nevű piackutató cég ki is számolta, hogy ez mennyit jelent, így valamivel több mint 263 millió darab iPhone 5 eladását prognosztizálják. A hatodik generáció ezzel - már megint - minden korábbi rekordot megdönthet - ha igaza lesz a jóslatoknak. Azt nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy a végtelenségig azért mégsem nőhet az értékesítés. És nem csak azért, mert jelenleg 7 milliárd a Föld lakossága, amely szám várhatóan lassan tetőzni fog, hanem azért is, mert a konkurencia igen kíméletlenül dolgozik azon, hogy minél nagyobb szeletet harapjon ki a tortából.

Fent már említettük a dél-koreaiakkal folyó csatározást, de talán nem is a Samsung az Apple igazi ellensége, hanem a „sufni-iPhone” gyártók. Azok a kínai cégek, amelyek barkácstechnológiával eszkábálnak össze egy okosnak hazudott készüléket, amint arról nemrég az Index is beszámolt.

Tim Cook az Apple 2012-es évértékelőjén
Tim Cook az Apple 2012-es évértékelőjén

No de térjünk vissza cikkünk témájához: a több mint negyedmilliárdos becslés úgy jött ki az elemzőknek, hogy megnézték az iPhone 3G-s adatokat (ez közel négyszer akkora példányszámban lelt gazdára, mint az eredeti), illetve a 3GS-t, ami 1,6-szor szárnyalta túl elődjét. Az iPhone 4 mindegyiket felülmúlta, és az iPhone 4S is ezen az úton halad. Már valamivel meg is haladta közvetlen elődje értékesítési adatait, és a végső eredmény valószínűleg illeszkedik majd Schiller jóslatába.

Várhatóan, a következő generáció szeptemberi megjelenésével, valamivel alább hagy majd az előbbi iránti kereslet, amit alacsonyabb árral kompenzálhat az Apple. Ezzel, az Asymco becslése szerint elérheti a célként kitűzött 162 millió eladott darabszámot. Ha ezt mind összesítjük, megkapjuk a fent már említett 263 milliós becslést.

És hogy mire számítanak az Apple-tulajdonosok? Pénzre, sok-sok pénzre, hiszen a cég árfolyama az egekben tanyázik, és emelkedő tendenciát mutat. Ugyan az elmúlt egy hónapban mintegy 50 dolláros hullámzást produkáltak a papírok, mostanra ismét megközelítette az április 9-i 636 dolláros csúcsot.

Apple részvényárfolyam
Apple részvényárfolyam

Ismét egekben a részvényárfolyam (forrás: Google Finance)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.