Hirdetés
. Hirdetés

Románia: mutatók és lehetőségek

|

A román gazdaság várhatóan tovább növekszik, az új EU-s támogatásokra magyar tulajdonú romániai cégek is pályázhatnak.

Hirdetés

A román kormány 2005-ben fogadta el a Nemzeti Fejlesztési Tervet, amelynek általános célja a román vállalkozások termelékenységének növelése. A specifikus célok között szerepel az internet-felhasználók számának növelése 70 százalékkal a vállalkozások, 55 százalékkal a lakosság esetében - hangzott el a Contrast Management-Consulting & Training által szervezett Magyar-román gazdasági lehetőségek konferencián.

Incze Emil, Románia Nagykövetségének gazdasági tanácsosa a román makrogazdasági mutatókat ismertetve elmondta: tavaly a gazdasági növekedés 7,7 százalékos volt (a magyar 3,9 százalék), idén 6-7 százalék körüli növekedésre számítanak. Az infláció 2005 decemberétől 2006 decemberéig 4-9 százalék volt (Magyarországon 6,6). A dolgozói havi bruttó átlagbér 326 volt tavaly, idén ennek 16,7 százalékos emelkedésére számítanak. Ami a működőtőke-beáramlást illeti, ez tavaly 9 milliárd euro volt (Magyarországon 4,8 milliárd). A legnagyobb befektetők Hollandia, Ausztria és Németország, Magyarország a 10. helyen áll a befektetői rangsorban. Incze Emil az egyik sikerszektorként az informatikát emelte ki Romániában.

Az UniCredit Bank tapasztalatai szerint valóban sok pozitívum mutatkozik a román gazdaságban, ám kisebb-nagyobb problémák is megfigyelhetők, például a külkereskedelmi egyensúly megbomlása, a költségvetési hiány növekedése. A román gazdaságpolitika a közeljövőben várhatóan a fennmaradó nagy privatizációs üzletekre, az energia-szektor átalakítására, az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra területein megvalósítandó beruházásokra fog koncentrálni.

Mihai Luca, az ausztriai M27 nemzetközi tanácsadó cég munkatársa a most induló EU-s pályázatokkal kapcsolatban elmondta: ezek egyik legfőbb célja a román kis- és középvállalatok termelékenységének növelése. Most ez nagyon alacsony, mindössze 20-30 százaléka a nyugat-európai vállalatokénak, ezt az arányt legalább 54 százalékra tervezik növelni. Az Euórpai Unióval folytatott tárgyalások során a román kormány öt fő fejlesztési irányt határozott meg. Ezek közül az egyik a magánvállalatok és állami szervezetek ellátása informatikai és távközlési eszközökkel, ezen belül pedig az e-gazdaság fejlesztése, valamint a közszolgálati elektronikus szolgáltatások fejlesztése és hatékonyságának növelése.

Mihai Luca lapunk kérdésére elmondta: a magánvállalatok esetében ezek a pályázatok kizárólag a KKV-k számára elérhetőek. Ugyanakkor magyar tulajdonú vállalatok vagy vegyesvállalatok is pályázhatnak, egy feltétellel: a vállalat legyen Romániában bejegyezve. A magyarországi gyakorlattal ellentétben nem feltétel, hogy a pályázó vállalat legalább egy éve működjön. Újonnan létrejött vállalat is pályázhat, egy feltétellel: a megpályázott összeg legalább 50 százalékára banki garanciát kell femutatni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.