Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: LG KG810 - a pengecsoki

|

A hölgyek vagy csúsztatható, vagy kinyitható telefont akarnak, az LG pedig minél több női vásárlót szeretné magának.

Hirdetés

A telefon kialakítását tekintve egyértelműen a Motorola V3 megjelenése köszön vissza. Az elmúlt években remekül tetten érhető a két cég közötti párhuzam: mindkét vállat felismerte, hogy sem a beépített kamerák, sem az üzleti funkciók terén nem tud Európában olyat nyújtani, amit a Nokia, a Sony Ericsson vagy a Samsung ne tudta beleépíteni a készülékeibe. Ennek megfelelően nem az okostelefonok irányába mozdultak el, hanem sokkal inkább a külcsín, a design és az elegancia vezérli a termékfejlesztőket. Természetesen a tudást sem hanyagolja el egyik gyártó sem, de célközönségüket egyértelműen azok a vásárlók jelentik, akik a telefon kinézete miatt térnek be a boltba. A fényes felület, a kialakítás és a tudás szempontjából olyan aktuális ellenfelei vannak a KG810-nek, mint a Sony Ericsson Z610 vagy a Motorola K1.

A KG810 tökéletesen beleillik az LG idei termékpolitikájába, mivel az újdonság talán még tetszetősebb, mint idősebb testvére, a KG800. A pengevékony kialakítás manapság igen divatos, így a koreai gyártó sem maradhatott le erről a hullámról. A telefont remek minőségű anyagokból rakták össze, minden illesztés pontos, és a színek is megfelelően harmonizálnak - a fekete alapon felvillanó piros érintőgombok még mindig csodálatosan néznek ki.

lg_kg810.jpg

A telefon ellenben továbbra is előszeretettel gyűjti az ujjlenyomatokat, így a mellékelt apró párnácskát igen gyakran kell igénybe vennünk. A mindössze 14,9 milliméter vastag KG810 92 mm hosszú és 47 mm széles - elfér egy zakózsebben vagy egy szűkebb farmerben is. Tömege a minőségi anyagok ellenére is csak 83 gramm, így még egy hosszabb telefonálás is kényelmes vele. Baloldalt a használhatatlan hangerőszabályzót, jobboldalt a kamera gyorsgombját találjuk.

Extra szolgáltatások

Az érintőgombok szerepe ezúttal szerencsére csak a multimédiás lejátszóra korlátozódik, és nem kell tartani a navigációs gomb szörnyűségeitől. A kijelző alatt található, aktív üzemmódban pirosan izzó gombok a lejátszás, a szünet és az előre-hátra funkciókat rejtik - összecsukott állapotban a hangerőszabályzó kétszeri megnyomásával kelthető életre. A telefont kinyitva egy szokásos klaviatúra tárul elénk, amely kellően széles gombokkal és meggyőző nyomáspontossággal rendelkezik. A külső kijelző felbontása 96×96 képpont, a megjeleníthető színek száma 65 ezer - a legfontosabb adatok megjelenítésére tökéletes csukott állapotban. A belső TFT LCD csak 220×177 képpontos, a 262 ezer különféle színárnyalat mellett - a fényerőt érdemes a maximális értékre (100%) állítani.

lgkg00.jpg

A menürendszer a már korábban megismert, 3×3 ikonos megoldást követi, egész tetszetős animációkkal. Egy-egy menüpontot kiválasztva azonnal a listaopciók között találjuk magunkat. A 9 ikon közé nem fért be az egyik legfontosabb mobilfunkció, a telefonkönyv - ezt a szervező menüpont alatt találjuk meg. A mindössze 700 mAh-ás akkumulátor lehet, hogy a maga nemében elképesztően vékony, de egy feltöltéssel kíméletes használat mellett sem bírja 3 napnál tovább a gyűrődést.

Az üzenetküldés terén nem nyújt különösebb extrát a készülék: 100 SMS, 150 MMS (maximális méret mindössze 100 Kbyte) és 110 darab elektronikus levél tárolható a belső memóriában. A gyorsabb szövegbevitelt a T9 segíti. A telefonkönyvben 1000 nevet tárolhatunk, a kontaktokhoz számos információt adhatunk hozzá. Fotót, illetve csengőhangot sajnos csak egy adott csoporthoz rendelhetünk, ismerőshöz külön nem. A kikapcsolt állapotban is működő ébresztő mellett a több nézettel felszerelt naptár, a 4 alapműveletes számológép, a stopper és diktafon érdemel említést.

Szerencsére a multimédiás szolgáltatásokat viszonylag könnyű elérni, mert a navigációs gomb mellett helyet kapott az MP3-lejátszó és a beépített kamera gyorsfunkciója is. A beépített zenelejátszóval MP3, AAC+, WMV, MP4, MIDI, AAC és 3GP formátumú zenéket, illetve videókat lehet elindítani. A szoftver kezelésében sokat segíthetnek a külső kijelző alatt található érintőgombok. A hangszínszabályzót gyakorlatilag felesleges testre szabni, mivel sem a fülhallgató, sem a külső hangszóró nem képviseli azt a minőségi szintet, ahol bármilyen változást észlelhetnénk.

A maximálisan 64 szólamú polifonikus csengőhangok igen szépen csendülnek fel a KG810 külső hangszórójából. Az LG még egy FM rádiót is beleépített új divattelefonjába, viszont az RDS funkciót már kifelejtette az összesen 20 programozható csatornával rendelkező alkalmazásból.

lgkg02.jpg

A beépített kamera ismerős lehet a KG800-ból: a maximális felbontása 1280×960 képpont (1,3 megapixel). Az optikával közepes minőségű fotókat készíthetünk, melyek egész jól mutatnak a telefon kijelzőjén, még aránylag élesek is, de a kontraszt és a színek nem elég meggyőzőek. Az extra szolgáltatások között a digitális zoomot, a fényerőállítást, a fehéregyensúlyt és a sorozatfelvétel funkciót találjuk.

A telefonnal QCIF (176×144) méretű videókat is rögzíthetünk, de a másodpercenként 10-15 képkockával a minősége igen gyatra. A kamera sajnos a külső kijelző felett helyezkedik el, így nyitott állapotban könnyedén belelóghat a jobb mutatóujjunk a képbe.

lgkg03.jpg

Adatkommunikáció

Igazán itt érhető tetten az LG stratégiája: a "divatos telefont olcsón" modellbe nem tartozik bele a HSDPA vagy a 3G, de még az EDGE sem. Mindössze a jó öreg GPRS áll a rendelkezésünkre, amit egy előre telepített WAP 2.0 böngészővel párosíthatunk - internetezésre még véletlenül sem alkalmas ez az összeállítás. Bluetooth-ból is egy ósdi, 1.2-es verzió várja a parancsainkat. A csomagban mellékelt USB kábellel némileg egyszerűbb és gyorsabb a számítógéppel történő szinkronizálás.

Összegzés

Az aránylag vonzó ár és a csodálatos külső igen szigorú kompromisszumokra készteti a vásárlót: a gyenge akkumulátor, a sérülékeny és könnyen koszolódó előlap, a közepes kijelző és az elhanyagolt adatkommunikáció egyértelműen a telefon negatívuma. A mérleg másik serpenyőjében a fejlett zenelejátszó, a pengevékony kialakítás és a FM rádió szerepel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.