Hirdetés
. Hirdetés

Zoom, zoom, zoom...

|

Vulkánkitörés, homokvihar, mozgó gleccserek. Megtekintésükhöz fel sem kell állni a számítógép elől, a Google Earth helyettünk is közelmerészkedik.

Hirdetés

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) a Google Earth-ben létrehozott egy speciális funkciót, amelyel mintegy 130 az ESA műholdak által készített kép tekinthető meg, köztük természeti jelenségek és építmények. A fotókat a Featured Content menüben figyelő ESA gombra kattintva csalhatjuk elő. A képek alatt egyéb hasznos információk - tények, számadatok, tudományos magyarázatok és elméletek - is megjelennek.

A fellelhető képanyagot az ESA Envisat program ERS és Proba elnevezésű műholdjai adják, amelyek a valaha létrehozott legnagyobb környezetvédelmi műholdprogram alapelemei. A 2002-ben indított ESA Envisat három képalkotó szenzort használ, az Advanced Synthetic Aperture Radar-t (ASAR), a közepes felbontású képalkotó spektrométert (Medium Resolution Imaging Spectrometer - MERIS) és az Advanced Along-Track Scanning Radiometer-t (AATSR).

Az ESA Földet megfigyelő programjainak igazgatója, Dr. Volker Liebig elmondta - Kiváló lehetőség számunkra, hogy a Google Earth segítségével felkelthetjük az emberek érdeklődését a Föld megfigyelése, a könyezetvédelem és az űrkutatási technológiák iránt.

Az ASAR radar használatával térképezi fel a földfelszínt, rajzolja ki az áramlatokat, figyeli a fold változásait és az élet különböző fajtáit, valamint méri ezek elterjedtségét. A MERIS a bolygó felszínéről és a felhőkről gyűjt felvételeket, megörökítve a látható fény tartományán kívül a spektrum infravörös részét is. Az AATSR szenzor a földi és az óceán felszínét vizsgálja, méri a víz hőmérsékletét, felfedezi a forró pontokat, amilyenek például az erdőtüzek, valamint feltérképezi a vegetáció kiterjedését a különböző területeken.

Az ezen szenzorok által nyert adatok a globális éghajlatváltozás szempontjából létfontosságú szerepet játszanak a tudósok, a kormányzati szervek és mások számára. Segítségükkel egyszerűbbé válik az El Nino-hoz hasonló tornádók időben történő felfedezése, a globális felmelegedés titkainak felfedése, az erdőpusztulás, levegőszennyezés és az óceánok emelkedő vízszintjének nyomon követése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.