Hirdetés
. Hirdetés

A mesterséges intelligencia világszerte veszélyezteti a munkahelyeket - IMF

|

A mesterséges intelligencia térnyerése az egyenlőtlenségeket is elmélyítheti - derül ki egy kutatásból.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia (AI) térnyerése világszerte a munkahelyek közel 40%-át érintheti, és a magas jövedelmű gazdaságok jobban ki vannak téve ennek, mint a feltörekvő piacok és az alacsony jövedelmű országok - figyelmeztetett az IMF egy új jelentésében.

Egy hétvégi blogbejegyzésben Kristalina Georgieva, az IMF vezetője felszólította a kormányokat, hogy foglalkozzanak a "nyugtalanító tendenciával", és proaktívan tegyenek lépéseket "annak megakadályozására, hogy a technológia tovább szítsa a társadalmi feszültségeket".

"Egy olyan technológiai forradalom küszöbén állunk, amely felgyorsíthatja a termelékenységet, fellendítheti a globális növekedést és világszerte növelheti a jövedelmeket. Ugyanakkor munkahelyeket is kiválthat és elmélyítheti az egyenlőtlenséget" - jelentette ki Georgieva.

Hirdetés

A jelentés rámutatott, hogy míg az automatizálás és az informatika történelmileg inkább a rutinfeladatokat érintette, a mesterséges intelligencia a magasan képzett munkaerőt igénylő munkakörökre is képes hatással lenni. Ennek eredményeként a fejlett gazdaságok nagyobb kockázatokkal néznek szembe a mesterséges intelligencia miatt - de több lehetőséggel is, hogy kihasználják annak előnyeit -, mint a feltörekvő és a fejlődő gazdaságok - állítja az IMF.

A jelentés kimutatta, hogy a fejlett gazdaságokban a munkahelyek mintegy 60%-át érintheti a mesterséges intelligencia. Ugyanakkor a veszélyeztetett munkahelyek nagyjából fele profitálhat az AI integrációjából, így növelve a termelékenységet - írta az IMF. A másik felénél az AI-alkalmazások "kulcsfontosságú, jelenleg emberek által elvégzett feladatokat hajthatnak végre", ami visszafoghatja a munkaerő iránti keresletet, ami alacsonyabb bérekhez és kevesebb munkaerő-felvételhez vezethet. A legszélsőségesebb esetekben néhány ilyen munkahely teljesen megszűnhet - figyelmeztetett Georgieva.

Ezzel szemben a feltörekvő piacokon és az alacsony jövedelmű országokban az AI-nak való kitettség várhatóan 40%, illetve 26% lesz. "Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a feltörekvő és fejlődő gazdaságok kevésbé szembesülnek a mesterséges intelligencia okozta azonnali zavarokkal. Ugyanakkor sok ilyen ország nem rendelkezik az infrastruktúrával vagy képzett munkaerővel ahhoz, hogy kihasználja az AI előnyeit, ami növeli annak kockázatát, hogy idővel a technológia súlyosbíthatja a nemzetek közötti egyenlőtlenségeket" - zárta az IMF.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.