Hirdetés
. Hirdetés

Az Edge-ökoszisztéma a számítástechnikát oda helyezi, ahol az számít

|

A perem bárhol létezhet, ahol azonnal és hiba nélkül szükség van számítási teljesítményre.

Hirdetés

Az Edge Computing egyre fontosabb részévé válik az informatikai ökoszisztémának, mivel minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a számítási teljesítmény kéznél legyen, elérhető legyen és azonnal használható legyen.

Még akkor is, ha a különböző szervezetek, üzemek vagy akár kórházak a napi számítási folyamataik legalább egy részét a központosított felhőből a peremekre helyezik át, az edge computing sokak számára még mindig rejtélyes fogalom. A tisztánlátás és a betekintés érdekében a TechNewsWorld több szakértővel beszélgetett, hogy részletesen bemutassa, mi is az edge computing, miért van rá szükség, és hová tart?

"Az edge, vagy perem egy olyan stratégia, amely a szükséges pillanatban nyújt rálátást és tapasztalatot. A feje tetejére állítja a felhőalapú számítástechnika fogalmát. Míg a hagyományos felhő telepítések egyetlen infrastruktúrára való központosításról szólnak, amely az üzleti igényeknek megfelelően skálázható, addig az edge a földrajzi skálázásra összpontosít" - mondta Nick Barcet, a Red Hat technológiai stratégiáért felelős szenior igazgatója a szakportálnak.

Barcet szerint az edge computing lényegében "a legújabb IT-lábnyom". Összekeveri a korábbi lábnyomok darabjait, hogy olyan infrastruktúrát hozzon létre, amelynek célja az ügyfelek olyan speciális igényeinek kezelése, amire a hagyományos IT-modellek nem képesek.

Hirdetés

Raffi Elliott, a Mutable vezetője kifejtette, hogy "az edge computing egy olyan elosztott számítástechnikai architektúra, amely a jelenlegi felhőalapú számítástechnikai infrastruktúra néhány eredendő hiányosságát - nevezetesen a magas késleltetési és sávszélességi költségeket - kívánja megoldani azáltal, hogy a számítást a lehető legközelebb viszi a végfelhasználókhoz a hálózat peremén.

A szakember hozzátette, azáltal, hogy a távoli számítási erőforrásokat azok irányába helyezi át, akik használják, a peremfelhő csökkenti a távolságot, amelyet az adatoknak a felhasználó eszköze és az adatközpont között kell megtenniük, ami a késleltetésre érzékeny alkalmazások esetében kulcsfontosságú követelmény, miközben csökkenti a hálózatok sávszélesség-terhelését.

A perem bárhol létezhet, ahol azonnal és hiba nélkül szükség van számítási teljesítményre. "Az elmúlt egy-két évben olyan alkalmazások megjelenését láttuk, amelyek a szó szoros értelmében a peremre szorítják a vállalati informatikát, például az önvezető járművektől kezdve a mesterséges intelligencián át a hatalmas érzékelőhálózatokig, amelyek az 5G-re támaszkodnak az azonnali kapcsolódás és a vészhelyzeti reakcióidő érdekében. A szándék, hogy a számítástechnikai erőforrásokat közelebb hozzuk a végfelhasználóhoz, még soha nem volt ennyire helyénvaló" - mutatott rá Barcet.

Ahogy a világjárvány magukat az embereket is egyre inkább a hagyományos munka- és üzleti struktúrák különböző széleire szorította, úgy fokozta az edge computing iránti igényt is. "Bár az edge computingot már egy ideje a felhőalapú számítástechnika fejlődésének következő lépéseként ismerik, a Covid-19 világjárvány nagymértékben felgyorsította a térnyerését és bizonyította szükségességét. Az olyan típusú internetes alkalmazások, amelyeket a közeljövőben képzelünk el, például az AI-alapú gyártás, a telemedicina, az önvezető autók és a dolgok internete meglehetősen adatintenzívek és hatalmas mennyiségű számítási teljesítményt igényelnek, e kettő pedig a legtöbb mai eszközön korlátozottan áll rendelkezésre" - jegyezte meg Elliott.

Az edge computing térnyerését nagyrészt a költségmegtakarítás igénye hajtja, különösen a nagy mennyiségű adat feltöltésével és letöltésével kapcsolatban.

"Úgy tűnik, hogy az edge computing iránti igényt ma az adatok feldolgozásának a keletkezésükhöz közelebbi feldolgozása hajtja, egyszerűen azért, mert nincs elég sávszélesség a felhőbe való felküldéshez. Még ha lenne is elegendő sávszélesség, valószínűleg nem lenne költséghatékony ennyi adatot a felhőbe küldeni. Erre remek példa a helyben végzett videóelemzés" - jelentette ki Amar Kapadia, az Aarna Networks társalapítója és vezérigazgatója.

Szinte minden iparágnak megvannak a maga sajátos peremei. Megkeresik, hogy hol vannak ezek, és ott építenek lokális feldolgozási teljesítményt, ahol arra a legnagyobb szükség van. "A peremek különböző formákban létezhetnek: például adatközpont-peremek, 5G MEC vagy telco-peremek, amelyek a mobilszolgáltatók által telepített kis szélső felhők, és IoT-peremek, amelyeknek egy IoT-eszközben lévő számítási kapacitásuk van. Létezhetnek iparágspecifikus peremek, mint például a kiskereskedelmi-, az orvosi-, gyártási- vagy a játékperemek, amelyek az adott felhasználási esethez tartozó üzletágspecifikus számítási és munkaterhelés-igényeket szolgálják ki" - mondta Raj Nair, az Avesha vezérigazgatója.

Az edge computing másik mozgatórugója a következetes feldolgozás igénye, még áramellátási, internet- vagy egyéb zavarok esetén is. "A peremeszközök csökkentik az üzemzavarok, a felhőben rejlő biztonsági sebezhetőségek, valamint a nagy felhasználási csúcsok során jelentkező hosszú válaszidők miatti fennakadások kockázatát. Egy jól megtervezett peremhálózat redundanciát is tremethet, és minimalizálhatja a lehetséges egyetlen hibapontokat, ha az egyik helyen katasztrofális esemény következik be. Az edge computing eszközök elosztott magánhálózatot képezhetnek a megfelelő újonnan megjelenő technológiák, például a blokklánc számára" - állapította meg Doug Slattery, a SYBor vezérigazgatója.

A perem valószínűleg egyre erősebb hely lesz, ahonnan hasznosító az AI és a gépi tanulás, és valós idejű problémákhoz kapcsolódik.

"Az edge computing iránti igény csak növekedni fog, ahogy a hálózat legtávolabbi pontjain lévő munkaterhelések egyre összetettebbé és számításigényesebbé válnak. A csatlakoztatott autókkal, az intelligens gyártóüzemekkel, a drónos kézbesítő rendszerekkel és még sok mással az edge fontossága mindinkább megszilárdul. A következő lépés az, hogy az edge computing ökoszisztéma folytassa az innovációt a hozzáférhetőség, a skálázhatóság és a biztonság terén, csökkentse a belépési korlátokat az edge-stratégiát kiépíteni kívánó szervezetek számára, és javítsa az edge-lábnyomok általános biztonsági helyzetét a növekvő fenyegetésekkel szemben. Nem csupán a szoftverek szállításáról van szó, hanem a szoftverek méretarányos kezeléséhez szükséges képességek biztosításáról is" - mondta Barcet.

"Úgy gondoljuk, hogy az edge computing jövője az autonóm infrastruktúrában rejlik, ahol a számítástechnika hiperlokális, elosztott és mindenütt jelenlévő lesz. Az ilyen elosztott infrastruktúrák kezelése, helyes méretezése és a gyökeres okok elemzése olyan kihívás, amellyel a vállalatoknak szembe kell nézniük" - magyarázta Raj Nair a TechNewsWorld portálon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.