Hirdetés
. Hirdetés

El Salvador megoldotta a kriptobányászat borzalmas környezeti ártalmait

|

A közép-amerikai kontinenshíd Csendes-óceáni parti állama a megújuló energiaforrások széles skáláját fogja használni a kriptopénz bányászatához.

Hirdetés

A világon elsőként a bitcoint törvényes fizetőeszközzé tevő állam, El Salvador többféle megújuló energiaforrást tervez felhasználni a kriptovaluta-bányászati helyszínei működtetéséhez - jelentette be a hét elején az ország Vízerőmű Bizottságának vezetője.

"A lehetőségek itt végtelenek, csak az akaraterőn múlik, és azon, hogy megvannak-e az eszközeink és a képességünk, hogy elindítsuk ezeket a projekteket" - árulta el pénteken Daniel Alvarez, az állami Lempa River Hydroelectric Executive Commission (CEL) elnöke, kijelentve, hogy El Salvador rendelkezik olyan erőforrásokkal, amelyekkel vízenergia-, nap-, szél- és árapály-erőművek révén áramot lehet termelni a bányászathoz.

Hirdetés

A kriptovaluta-bányászat sok energiát igényel, főként fosszilis tüzelőanyagokból származó energiát, ami miatt világszerte a környezetvédők kritikájának célpontjává vált. El Salvador azonban változtatni akar ezen. A múlt hónapban az ország kormánya geotermikus energiát kezdett használni a bitcoin-bányászathoz a Tecapa vulkán tövében található erőműből. Az erőmű mintegy 102 megawatt energiát termel. A közép-amerikai ország területén 20 vulkán található, és a teljes hazai energiatermelés közel negyedét geotermikus energiából állítják elő.

Október 1-jén El Salvador hivatalosan bejelentette, hogy a Tecapa geotermikus energiájának felhasználásával sikerült bányászni az első bitcoin egy töredékét. Nayib Bukele elnök Twitteren tett nyilatkozata szerint a bányászati művelet során sikerült 0,00599179 bitcoint, azaz körülbelül 269 dollárt termelni.

A Tecapa erőműből származó mintegy 1,5 megawattot jelenleg bitcoin-bányászatra használják, amit egy, az erőmű közelében felállított, 300 számítógéppel felszerelt, a kriptovaluta-tranzakciókat feldolgozó hajókonténerben végeznek - számolt be a Reuters.

El Salvador kongresszusa idén júniusban hagyta jóvá a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadásának javaslatát. Szeptemberben Bukele elnök bejelentette, hogy kormánya megvásárolta az első 400 bitcoint. Azóta kiderült, hogy újabb ország vezeti be a Bitcoint hivatalos fizetőeszközként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.