Hirdetés
. Hirdetés

Innovációs össztűz zúdul a készpénzre

|

Számos olyan ország van, ahol ragaszkodnak a kézzel fogható pénz használatához, ide tartozik Magyarország is.

Hirdetés

Szakértőket kérdeztünk arról, hogyan látják szakterületüket most, és milyen változásokat sejtető kihívásokat, trendeket látnak, amelyek alapján betekinthetünk egy kicsit a jövőbe. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, milyen a pénz szerepe ma és milyen lehet majdhogynem 30 év múlva. Kérdéseinkre Urbán Viktor, fintech és blockchain szakértő válaszolt.

Computerworld: Mik azok a felhasználói igények, amiket a pénzügyi és banki szektornak figyelembe kell vennie ahhoz, hogy lépést tartsanak a fintech szektor megoldásaival?

Urbán Viktor: A pénzügyi szolgáltatóknak komoly fejtörést okoz, hogy markánsan eltérő ügyféligényeknek kell párhuzamosan megfelelniük. Egyszerre jelen van az erőteljes digitalizációt elváró ügyfélkör és a rendszeresen ATM-ből készpénzt felvevő hagyományos kliens. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások jelentősen növelték az online pénzügyi szolgáltatások népszerűségét, de meglepő fordulat volt, hogy amint az enyhülő szabályok lehetővé tették, az emberek visszatértek a bankfiókokba és a postákra. Mindezek ellenére úgy gondolom, a hazai bankok és szolgáltatók szembenéztek és megfeleltek a kihívásoknak, jelentősen bővítették a digitális csatornán végezhető műveleteket, ugyanakkor az óvatos és digitálisan kevésbé tájékozott ügyfelek felé a kiszámíthatóság, állandóság üzenetét is fenntartották. Jelenleg a legfontosabb trendnek az ügyfélkényelmet kiszolgáló, az ügyfél lehetőségeit kibővítő rugalmas, személyre szabható szolgáltatásokat tartom, például a nemzetközi sikereket arató "Buy now, pay later" szolgáltatást említeném. Hazai terepen a legfontosabb és legnagyobb lépés a közelmúltban az azonnali fizetési rendszer bevezetése volt, amely kényelmi szolgáltatásaival még nagyon sok lehetőséget tartogat a digitalizációban, ha a fogyasztók megfelelő felvilágosítással felvértezve, bátran kihasználják előnyeit.

Hirdetés

Computerworld: 2050-ben beszélhetünk-e még készpénz használatról?

Urbán Viktor: Úgy gondolom, a készpénz jelenléte fokozatosan csökken a világban, de számos olyan ország van, ahol ragaszkodnak a kézzel fogható pénz használatához, ide tartozik Magyarország is. Ennek okai között találjuk az elektronikus csatornákat fenyegető támadásoktól, csalásoktól való félelem, illetve a digitális bankolás feltételezett nehézsége. Kulcsfontosságú a pénzügyi érzékenyítés és tudatosság növelése, ezáltal növekednek fel olyan generációk, akiknek már természetes a bankkártya-használat és az online folyamatok. 2050-ig innovációs össztűz zúdul a készpénzre, Svédországban már jelenleg is 20% alatti az aránya, Ázsiában pedig már a kriptovaluták népszerűsége, a jegybanki digitális valuták kibocsátása is erős riválist jelent. Hogy egy kicsit futurisztikus jövőképpel zárjam mondandóm, úgy gondolom 2050-ben elterjedt lesz a retina leolvasással, arcfelismeréssel, hanggal történő fizetés, a legtöbb boltból egyszerűen kisétálunk, és a háttérben beavatkozás nélkül lezajlik a tranzakció.

Ha kíváncsi a hasonló fejlesztési irányokra, szeretnék figyelmébe ajánlani a Computerworld idei Innoworld konferenciáját. Az online térben megrendezésre kerülő eseményünk az új, innovatív digitalizációs megoldásokat, a digitalizáció nyújtotta előnyöket mutatja be.

Regisztráljon eseményünkre, amelyet május 26-án, 9 órától tartunk >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.