Hirdetés
. Hirdetés

Ellopta egy kínai tudós a Monsanto titkos algoritmusát

|

A Monsanto egykori alkalmazottját azzal vádolják, hogy amerikai mezőgazdasági technológiát lopott el, miközben az Egyesült Államokban tartózkodott, hogy a pekingi kormánynak kedvezzen.

Hirdetés

Egy kínai állampolgárt bűnösnek mondtak ki ipari kémkedésre irányuló összeesküvésben, miután azzal vádolták, hogy az Egyesült Államokban tartózkodva megpróbált üzleti titkokat ellopni a Monsanto amerikai agrárkémiai cégtől.

A 44 éves Xiang Haitao "összeesküvést szőtt egy üzleti titok ellopására" a vállalattól "azzal a céllal, hogy egy külföldi kormány, nevezetesen a Kínai Népköztársaság javát szolgálja" - állította az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

Hirdetés

Xiang állítólag megpróbálta ellopni az üzleti titkot, miközben a Monsanto tudósaként dolgozott Missouri államban, ahol a vállalat székhelye található. Miután Xiang otthagyta állását, állítólag vett egy egyirányú repülőjegyet Kínába, és a hatóságok megtalálták a Monsanto "Nutrient Optimizer" algoritmusának - amelyet a vállalat üzleti titoknak tekint - egy másolatát az egyik elektronikus eszközén.

A vádlott a héten bűnösnek mondták ki a vádban, és akár 15 év börtönbüntetésre és 5 millió dolláros pénzbírságra számíthat. Az ítélethirdetésre április 7-én kerül sor.

"Nem engedhetjük meg, hogy amerikai állampolgárok vagy külföldi állampolgárok érzékeny üzleti információkat adjanak át más országok versenytársainak" - mondta Sayler Fleming amerikai ügyész, aki az ilyen bűncselekményeket "az amerikai gazdaságra" és "nemzetbiztonságukra" jelentett veszélynek nevezte.

Alan E. Kohler Jr., az FBI kémelhárítási részlegének igazgatóhelyettese az "amerikai parasztot" nevezte meg fő áldozatként, "amikor az ellenfelek, mint például a kínai kormány, technológiát lopnak el, hogy növeljék gazdaságukat".

"Az ellenfelek nem csak a titkos laboratóriumokban kifejlesztett katonai technológiát akarják; ebben az esetben az amerikai farmerek által a terméshozamok javítására használt mezőgazdasági technológiáról van szó" - figyelmeztetett.

A bűnösnek nyilvánítás a legújabb győzelem az amerikai igazságügyi minisztérium állítólagos kínai beavatkozás elleni háborújában.

A múlt hónapban a Harvard Egyetem kémiai tanszékének korábbi vezetőjét több vádpontban is bűnösnek találták Kínához és a Wuhan Technológiai Intézethez fűződő kapcsolatai miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.