Edutus az első: szupergyors internet az oktatásban

|

Eredményesen vizsgázott hazánk első Wi-Fi 7-es szabványnak megfelelő vezeték nélküli internetes hálózata az Edutus Egyetemen. A TP-Link legfejlettebb okosfelhő alapú Omada megoldásaira épülő rendszer garantálja a világháló korábban elképzelhetetlenül gyors és megbízható elérését.

A TP-Link alig egy esztendeje mutatta be következő generációs, Wi-Fi 7-es szabványú eszközeit, az Omada EAP termékcsalád első mintarendszere pedig már szolgálatba is állhatott a magyar felsőoktatásban. Az Edutus Egyetem budapesti Falk Miksa utcában álló épületét kiszolgáló rendszer az elmúlt hónapokban lezajlott végső tesztelések és finomhangolások során mutatott stabil működésével bizonyságot tett felsőfokú tudásáról.

Hallgatók kérték

"Az Edutus Egyetem fenntartója a hallgatók, az oktatók és egyéb munkatársak sokasodó észrevételei nyomán, 2023 derekán határozott az oktatásban fontos szerepet betöltő, egyúttal az intézmény rendezvényeinek lebonyolításában meghatározó Edutus Ház vezeték nélküli internetes hálózatának fejlesztéséről. A TP-Link hazánkban egyelőre egyedülálló, a legkorszerűbb megoldásokat felvonultató Wi-Fi 7-es rendszerének kiépítésével a döntéshozók a jövőbe fektettek" - vélekedik Némethné Dr. Gál Andrea.

Az egyetem rektora úgy számol, a világ vezető hálózati eszköz gyártójának élvonalbeli berendezéseiből felépülő új internetes infrastruktúra képességei messze felülmúlják a korábbi lehetőségeket, túllépnek a jelenlegi igényeken, így szolgálatba állításuk hosszú évekre megteremtette az alapot a színvonalas intézményi szolgáltatások biztosításához.

A rektor álláspontját támasztják alá a TP-Link Wi-Fi 7-es hálózatának működésével kapcsolatos első tapasztalatok is. Az egyetem Falk Miksa utcai épületében az elmúlt években fokozódó problémát jelentett az internetes szolgáltatások fenntartása, a hallgatók, valamint a munkatársak folyamatosan panaszkodtak a vezeték nélküli hálózathoz csatlakozás nehézségei, illetve az újra és újra megszakadó adatkapcsolatok miatt. Az Omada megoldásokra épülő új hálózat bekapcsolása óta azonban a fennakadások megszűntek, az egyetem 2023 utolsó két hónapjában lezajlott programjain hosszú esztendők óta először nem fogalmazódtak meg kifogások a világháló elérése kapcsán.

A minőség receptje

A TP-Link Wi-Fi 7-es infrastruktúrája zökkenőmentesen vette át elődje helyét az Edutus Egyetem Budapest belvárosában álló történelmi épületében. A 12 Omada EAP770-es Access Point, valamint az ezeket kiszolgáló routerek és switchek telepítése néhány nap alatt lezajlott, a rendszer a beállítását követő részletes tesztelés óta zavartalanul ellátja feladatait.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a látogatók az Edutus Ház két szintjén, akár a 100 fő befogadására képes előadó-, illetve konferenciateremben, a 30-40 fős workshop termekben, az intézmény irodáiban, sőt, még a kávézóban is igénybe vehetik a legfejlettebb internetes szolgáltatásokat.

Az Omada EAP770-es hálózati elemekből felépülő 320 MHz-es sávszélességű, háromsávos, tehát a 2,4, az 5, valamint a 6 GHz-es frekvenciatartományt egyaránt teljes egészében kihasználó rendszer a ma elérhető hálózatok sebességének akár kétszeresére, azaz 11 Gbps-os átviteli sebességre is képes lehet. Ez azt jelenti, hogy az Edutus Egyetem hallgatói, látogatói és munkatársai videohívásokat bonyolíthatnak, vagy online konferenciákon vehetnek részt az új Wi-Fi által lefedett területen.

Előnyben az oktatás

A TP-Link mintarendszere képességeivel nem pusztán az Edutus Egyetem intézményi szolgáltatásainak színvonalát javítja, hanem hozzájárul a korszerű oktatási megoldások alkalmazásához is. Az Omada EAP 770-es hálózati eszközök a többi között megkönnyítik az előadásokon használt digitális táblák alkalmazását, így a Wi-Fi 7-es rendszerhez csatlakozó érintőképernyők a stabil és rendkívül gyors adatkapcsolat révén segíthetik a mozgóképes prezentációkat használó előadók munkáját.

Az okosfelhő alapú infrastruktúra ezen felül lehetővé teszi az előremutató interaktív szakmai anyagok felhasználását is.

Az Edutus Egyetem rendezvényeinek hallgatósága a belső hálózatot használva tehet fel kérdéseket az előadóknak, az érdeklődők részt vehetnek különféle digitális szavazásokon, vagy online fogalmazhatják és oszthatják meg véleményüket.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.