Hirdetés
. Hirdetés

A háború ellenére virágzik az ukrán IT-ipar

|

Az ukrán IT-szektor minden nehézség ellenére mintegy 2,2 százalékkal nőtt idén - derül ki az IT Ukraine Association által vezetett új kutatásból. 

Hirdetés

Mielőtt Oroszország februárban megkezdte volna Ukrajna elleni háborúját, az ország informatikai ipara az egyik legnagyobb informatikai szolgáltatásexportőr volt Európában, 25-30 százalékos éves növekedéssel. Az exportbevételek Ukrajna GDP-jének több mint négy százalékát tették ki.

A háborútól azt lehetett volna várni, hogy véget vet ezeknek a lenyűgöző számoknak; távolról sem így történt. Az IT Ukraine Association előrejelzései szerint az év végéig az iparág 7,1 milliárd dollárnyi exportot generált, ami 2,2 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. 

"Az IT-ipar, akárcsak az ország többi része, fenomenális ellenálló képességről tett tanúbizonyságot" - mondta Konstantin Vaszjuk, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Az IT Ukraine Association "Do IT Like Ukraine" (Csináld úgy, mint Ukrajna) elnevezésű kutatási projektjének - amelynek az Emerging Europe is partnere - célja az volt, hogy elemezze az IT-ipar szerepét Ukrajnában, a háború alatt a nemzetgazdasághoz való hozzájárulását, valamint azt, hogy az ország jövőbeli fellendülésének katalizátoraként működhet. 

"Az informatikai vállalatok még az áramkimaradások idején is folytatták a munkát és a projektek megvalósítását, időben befizetik adóikat, növelik jelenlétüket a világpiacon és új ügyfeleket vonzanak" - tette hozzá Vaszjuk. "Az IT-iparnak minden feltétele megvan ahhoz, hogy Ukrajna újjáépítésének fő motorjává váljon".

Hirdetés

Áthelyezés, rugalmasság 

A háború legeleje óta az ukrán IT-cégek kulcsfontosságú képességről tettek tanúbizonyságot az új realitásokhoz való alkalmazkodásra. Üzletfolytonossági terveket vezettek be, és a csapataikat átmenekítették, akár Ukrajna más részeibe, akár külföldre. Ukrajnában még így is mintegy 309 000 ember dolgozik az informatikai szektorban. 

Az IT Ukrajna Egyesület kutatásaiból kiderült, hogy az invázió következtében az informatikai vállalatok 70,8 százaléka legalább részben, egynegyedük pedig teljes egészében áttelepült.

Körülbelül minden hatodik cég költözött külföldre, olyan különböző helyekre, mint Lengyelország, Németország, az Egyesült Államok, Portugália, Bulgária, Csehország, Románia, Moldova, Spanyolország és Kanada. Budapesten a NIX és a Sigma Software is nyitott irodát. A túlnyomó többség (81,5 százalék) azt tervezi, hogy az ellenségeskedések végeztével visszatér Ukrajnába. 

Stanislav Shum, a TopLead vezérigazgatója és alapítója, a kutatás társszerzője szerint a háború megmutatta, hogy az IT-szektor milyen mélyen betört az ukrán gazdaságba, "amit a háború tovább mélyített" - tette hozzá. "Az ágazat az ukrán vállalkozások nagykövete lesz külföldön. Amíg Európa segít hazánknak talpra állni, addig az ukrán IT digitalizálja Európát". 

Vaszjukhoz hasonlóan Shum is úgy látja, hogy az IT-ipar a fellendülés motorja, és ezt az érzést Andrij Kashperuk, az UKRSIBBANK BNP Paribas Group munkatársa is osztja. "A Do IT Like Ukraine kutatás alapján előrejelzést lehet készíteni arról, hogy az IT-ipar a jövőben hogyan fogja segíteni Ukrajna újjáépítését" - mondta.

A fegyveres erők támogatása

Az IT-ipar a háború első napjaitól kezdve aktívan segítette az ukrán fegyveres erőket és a kormányt. A vállalatok 70 százalékában vannak olyan szakemberek, akik az ukrán fegyveres erőknél szolgálnak, külön szálon pedig az iparág az erős önkéntes mozgalmat támogatja, amelyet ma a 200 ezer fős IT-hadsereg képvisel. A cégek 95 százalékában ugyanis van legalább egy informatikus, aki csatlakozott a kiberhadsereghez.

Az adománygyűjtés és az önkéntesség szintén szerves részévé vált az informatikai cégek mindennapi tevékenységének. Szinte mindegyikük rendszeresen utal át pénzeszközöket, hogy segítsenek a kormánynak megvásárolni az Oroszország feletti győzelemhez szükséges felszereléseket.

"Az IT-szektor alkalmazkodóképessége és termelékenysége lenyűgözi nemzetközi partnereinket és ügyfeleinket" - mondja Andrii Trofimov, az EPAM Ukraine munkatársa. "Lenyűgözi őket stabilitásunk, szakmaiságunk és felelősségtudatunk. Ugyanakkor az IT-ipar ma már erőteljesen támogatja a gazdaságot a devizabevételekkel, valamint az önkéntes és jótékonysági projektekkel."

Az egyetlen teljes mértékben működő exportágazat

Az iparág továbbra is Ukrajna egyetlen teljes mértékben működő exportágazata, amely képes volt növelni az exportvolumeneket a tavalyi évhez képest, még akkor is, amikor más ágazatok jelentős veszteségeket szenvednek el.

A kohászati ágazat például 59 százalékkal, az ásványi termékek exportja 46,1 százalékkal, a vegyipari termékeké 42,6 százalékkal esett vissza.

Ezzel szemben az informatikai szolgáltatások exportja a GDP arányában 51 százalékkal nőtt, és jelenleg 5,4 százalékon áll. A Do IT Like Ukraine kutatás szerint az informatikai cégek 43,1 százaléka számít idén üzleti növekedésre, és jóval több mint 90 százalékuk tervezi, hogy folytatja beruházásait Ukrajnában. 

"A Do IT Like Ukraine projekt az ukrán informatika rendíthetetlenségét és stabilitását bizonyítja" - mondta Julia Malych, a projekt egyik vezetője. "A kutatás eredményei alapján megértettük, hogy valójában az informatikai szakemberek Ukrajnában akarnak maradni, és a vállalatok tervezik, hogy továbbra is befektetnek az ukrán piacra. Tartjuk a gazdasági és a kiberfrontot, és együtt haladunk a győzelem felé. Legyünk bátrak, mint Ukrajna. Csináld úgy az IT-t, mint Ukrajna." 

Az iparág további növekedésének kulcstényezője - még háborús időkben is - a vállalkozások és a kormányzat közötti szinergia, a közös mechanizmusok és kezdeményezések kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy az iparág maximálisan kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.

"Fontos, hogy továbbra is közösen, új ötleteket generálva, a gazdasági frontot tartva haladjunk a győzelem felé. Ha így haladunk, nagyon hamar képesek leszünk közösen újjáépíteni az országot, és a startupok, a csúcstechnológiák és a sikeres digitális projektek országává alakítani" - mondta Natalja Denikejeva, az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium Diia.City vezetője. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.