Hirdetés
. Hirdetés

A TMSC rekordeladásokat ér el, de mit mond az autóipar?

|

Az olyan gyártók, mint az Apple és a Samsung mobiltelefonjai, okostévéi és egyéb kütyüi iránti kereslet továbbra is erős.

Hirdetés

A félvezetőhiány valószínűleg 2023-ig problémát fog jelenteni az autóipar számára - mondta Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója a Neue Zuercher Zeitungnak adott interjúban. "Még mindig a chiphiány csúcspontján vagyunk. Arra számítok, hogy legkésőbb jövőre javulást fogunk látni, de 2023-ban még mindig alapvető hiánnyal kell szembenéznünk" - ismertette a bajor autóipari óriás vezetőjének szavait a Reuters.

Zipse megjegyzései Arno Antlitz, a Volkswagen pénzügyi igazgatója pár nappal korábbi szavait tükrözték, aki azt mondta, hogy várakozásai szerint a chipek kínálata 2024-ig nem lesz képes kielégíteni a keresletet.

Hirdetés

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TMSC) mindeközben bevételei rekordot döntött az első negyedévben az okostelefonokban, számítógépekben és autókban használt chipek iránti keresletnek köszönhetően, miközben az elhúzódó hiány hozzájárult az árak emelkedéséhez is. A bevétel 36 százalékkal 17 milliárd amerikai dollárra ugrott a márciusig tartó három hónapban - közölte a vállalat.

Az olyan gyártók, mint az Apple és a Samsung mobiltelefonjai, okostévéi és egyéb kütyüi iránti kereslet továbbra is erős, még akkor is, amikor a fogyasztók Európa és az Egyesült Államok főbb piacain kilépnek a világjárvány okozta lezárásokból és az otthoni munkavégzésből. Eközben a chiphiány még nem enyhült. A Susquehanna Financial Group kutatása szerint a kínai Covid zárlatok és a termelést sújtó japán földrengés miatt márciusban ismét nőtt a félvezető-szállítások várakozási ideje.

A TSMC legalább 40 milliárd dollárt költ a chiphiány kezelésére. A cég fenntartotta a termelést Kínában, még akkor is, amikor sok más gyár felfüggesztette működését a helyi járványügyi politika miatt. A társaság március végén közölte, hogy átrendezi a termelési prioritásokat, hogy megbirkózzon a sanghaji és sencseni covid-korlátozások okozta keresletváltozásokkal. A TSMC nem tervezte, hogy lefelé módosítja 2022-re vonatkozó értékesítési és beruházási előrejelzéseit - mondta akkor Mark Liu elnök, idézte fel a Bloomberg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.