Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple egyelőre megússza a brutális európai adót

|

Az Európai Bizottság azért tovább vizsgálódik az ügyben, ugyanis több képviselő szerint felháborító, hogy a vállalat kihúzza magát az európai adózás alól. Mindenesetre egyelőre letétben marad a cég által már kifizetett gigantikus összeg.

Hirdetés

Az amerikai cégek adóhelyzete eddig is ingoványos terep volt az Európai Unióban, ennek kapcsán próbáltak meg egységes szabályozást kidolgozni a két fél szakértői, mely kísérletek egyelőre kudarcba fulladtak. Ettől függetlenül az érintett vállalatok ez idő alatt sem függesztik fel tevékenységüket, így folyamatosak a konfliktusok, melyek jórészt a fent említett szabályrendszerek hiányából fakadnak. Az Európai Bizottság néhány tagja az Apple ellen indított pert, amiért az szerintük megkerülte az adózást, de a bíróságok most vétlennek ítélték meg az almás logójú vállalatot.

Hirdetés

Az EB tagjai, élükön Margrethe Vestager képviselővel, azzal vádolták az Apple-t, hogy az ír kormány jóváhagyásával működtetett egy csak papíron létező irodát az országban, ide folyt be minden bevételük, ezzel pedig komoly EU-s adók alól mentesültek. Írországról érdemes megjegyezni, hogy az egész Unióban itt vannak a legalacsonyabb vállalati adóterhek, éppen ezért a cég (és persze több másik világvállalat) ide helyezte az Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős központját. A vádiratban szerepelt, hogy az Apple még a fent említett adóból is kedvezményt kapott az ír államtól, ezért 13 milliárd euró adóhátralék megfizetését szerették volna kijárni az EB képviselői.

Egy első fokú döntés egyébként meg is ítélte Írországnak az összeget, amelyet az Apple szépen ki is perkált, viszont ezzel együtt meg is támadták az ítéletet. A bíróságok úgy találták, hogy a felperesek nem tudtak elegendő bizonyítékot felmutatni arról, hogy illegális adómegkerülés történt volna, tehát másodfokon az Apple-nek és Írországnak adtak igazat; az Európai Bizottságnak 14 napja van fellebbezni az EU legfelsőbb bíróságánál.

Az ország kormánya erre úgy reagált, hogy nincs szükségük a pénzre, mert ez a bevételkiesés bőven megérte nekik azért cserébe, hogy az Apple és a hozzá hasonló multinacionális cégek vonzónak találják az országot. Az a faramuci helyzet állt elő, hogy ha Írország veszít a perben, akkor "büntetésképp" egy elképesztő összeget kell elfogadjon az Apple-től - erre azonban egyelőre nem került sor.

Margrethe Vestager elmondta, hogy tovább vizsgálja az ügyet, és felkészül az esetleges következő lépésekre, mindenképpen további tárgyalásokat kezdeményez majd - épp ezért egyelőre az Apple álltal kifizetett hatalmas összeg a legvégső döntésig letétben marad. A képviselő egyébként az utóbbi időben több multinacionális vállalatnak, többek között a Starbucksnak, a Nike-nak és az IKEA-nak is hadat üzent, mindegyiket adótartozásokkal vádolja, mondván a cégek ügyeskedéssel próbálnak kibújni a kötelezettségeik alól, ezzel megsértve a szabadpiaci versenyt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.