Hirdetés
. Hirdetés

Az épITőipar forradalma

|

Az egymilliárd forintnál nagyobb forgalommal rendelkező építőipari cégek 28 százaléka nem használ ügyviteli rendszert.

Hirdetés

A rEVOLUTION Software felméréséből kiderül továbbá, hogy ugyancsak 28 százalékuk valamilyen saját fejlesztésű megoldást használ, s mindössze 44 százalékuk alkalmazza valamely komolyabb szállító integrált rendszerét. E képet némileg árnyalja, hogy e 44 százaléknak hozzávetőleg a fele még valamilyen DOS alapú szoftvert alkalmaz. A felmérést egyébként 160 építőipari vállalat megkérdezésével végezte a cég.

Az eredményeknek azért is van nagy jelentősége, mert az építőipar napjainkban kiemelt terület, a szektor az elmúlt években intenzíven növekedett. Ennek köszönhetően az ágazaton belüli generálkivitelezői-fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatok száma megtöbbszöröződött. Ennek ellenére, ahogy a felmérésből is látható az informatikai fejlesztések nem követték mindezt.

A rEVOLUTION szerint a jövőben a kisebb szoftverfejlesztő cégek csak egyes iparágakra specializálódva lehetnek sikeresek. A cég, amely vállalatirányítási rendszer (ERP) kategóriában a Microsoft Dynamics NAV magyarországi partnere, saját megoldásával már régóta jelen van a ruhaiparban. A vállalat emellett most az építőipart célozta meg, nekik kínálja a NAV-ot igényeikhez igazított kiszerelésben, ellátva a szükséges kiegészítésekkel.

A cég vezetése szerint lesz igény a megoldásra, ugyanis a napjainkban használt ERP rendszerek nem kezelik azokat a problémákat, amelyekkel az építőipari beruházó, generálkivitelező és a holding formában működő cégek nap mint nap szembenéznek. Így többek között nem képesek több nagyértékű, hosszú távú projekt egy időben való kezelésére, nem jelzik előre a likviditási nehézségeket, nem felkészítettek nagy értékű hitelek kezelésére. Holdingvállalatok esetén nem alkalmasak a különböző működési területek, projektcégek tevékenységének, pénzügyi műveleteinek összehangolása és szintén nem képesek speciális pénzügyi műveletek (bankgarancia, garanciális visszatartás) kezelésére sem.

A rEVOLUTION a NAV-hoz olyan modulokat fejlesztett ki, amelyek megoldást nyújtanak a fenti problémákra. A likviditástervezési és kontrolling modul lehetővé teszi havi és akár heti tervek készítését, hierarchikus tervek felállítását, illetve a különböző tervverziók kezelését, valamint képes a tervekhez társuló jóváhagyási rendszer sémáinak, szintjeinek és jogköreinek definiálására. A szerződéskezelés révén az egyes projektek pénzügyi megvalósulási ütemezésének, a projekt mérföldköveinek meghatározása is megoldott. A modul lehetőséget ad továbbá a teljesítésigazolások, biztosítékok, bankgaranciák és hitelszerződések kezelésére. A szerződések és egyéb várható bevételek, kiadások mind a vevői, mind a szállítói oldalon rögzíthetők, ez biztosítja a likviditás tervezhetőségét. A szerződéskezelő rendszert alkalmazva nem csupán a tervek és a tények összevetése nyílik lehetőség, hanem a még meg nem valósult, de várható események eredményével is számolhatnak a cégvezetők. A terv/tény elemzés a tervezéshez hasonlóan négy szinten lehetséges: a cégcsoport, az üzletág, a vállalat és az egyes projektek szintjén is.

A Likviditáselemzés modulban a rögzített szerződések alapján nagyon pontos, naprakész információ áll rendelkezés arról, hogy a teljesített szerződések alapján mikor és mekkora árbevétel illetve költség keletkezik. A még nem teljesült szerződések alapján pontosan előre jelezhető, hogy várhatóan mekkora összegek és mikor fognak jelentkezni a teljes cégcsoportnál. A bankok és pénztárak egyenlegéből meghatározható a rendelkezésre álló készpénzállományt. A megvalósítás során a Dynamics NAV adta lehetőségeket kihasználva a fejlesztők létrehozták a vállalatközi tér fogalmát. A vállalatközi tér egy olyan terület, amelybe kihelyezhetőek például egy cégcsoport összes vállalata számára fontos közös adatok, funkciók. Ezek révén biztosítható az elemzések egységessége, a konszolidációs és nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, a tervezési és likviditási rendszer pontossága.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.