Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel újabb szoftvercéget vásárolt

|

Az Intel felvásárolta a RapidMind nevű, a processzorok párhuzamos feldolgozási képességeit kihasználó szoftvereket fejlesztő céget. Óriási szükség van arra, hogy a szoftverek végre kiaknázzák a többmagos CPU-kban rejtőző potenciált.

Hirdetés

Az Intel felvásárolta az Ontario államban, Waterloo-ban működő RapidMind szoftvercéget. A RapidMind platformja lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy az egyetlen szálon futó alkalmazásaik kihasználják a többmagos processzorok képességeit. A RapidMind platformja nem csupán az Intel processzorokat támogatja, hanem képes az AMD processzorok vagy a Cell Broadband Engine képességeit, valamint a GPU-kban megbúvó gyorsítási képességeket is kiaknázni. Számos platformon elérhető, így a Windowsokon kívül számos Linux-disztribúción és OS X-en futó változata is létezik.

Minek az Intelnek egy szoftvercég?
Nem új keletű probléma, hogy a hardvergyártók olyan tempóban vezetnek be új technológiákat a CPU-k, GPU-k terén, amit a szoftverfejlesztők nem győznek követni, a kiaknázásukat lehetővé tévő támogatás nem kerül be a programokba. Ennek többet között az az oka, hogy a szoftverek készítőinek megköti a kezét a PC-s platform, ami nagyon sokféle, különböző képességű hardverből épül fel; a kompatibilitás megőrzése miatt nem építhetnek olyan mértékben ezekre az amúgy remek, a teljesítményt komolyan befolyásoló technológiákra, mint amennyire az üdvös volna.

Manapság azonban a több, legalább kétmagos processzorok már annyira elterjedtek, hogy érdemes (lenne) a fejlesztésekkor ezek képességeinek kihasználására koncentrálni. Az Intel célja a RapidMind felvásárlásával pont ez volt, vagyis a többmagos, több feldolgozási szálat támogató processzorok képességeit kihasználó szoftverek fejlesztésének elősegítése. A chipgyártó már jó ideje kínál compilereket, middleware-t és egyéb olyan eszközöket, amelyek a programozók munkáját segítik a többszálúság kihasználásában - a RapidMind platformját is ezek közé szeretnék integrálni.

 


 

Nincsenek pénzügyi részletek
Az Intel nem hozta nyilvánosságra az akvizíció pénzügyi részleteit, de annyit elárult, hogy szeretné megtartani a RapidMind stábjának zömét - ha nem is az összes alkalmazottat -, hiszen a cégnél dolgozók elismert, a párhuzamos programozásban jártas fejlesztők.

Az Intelnek nem ez az első, és nyilván nem az utolsó szoftvercéggel kapcsolatos felvásárlása. A processzorgyártó óriás nagyon igyekszik azon, hogy olyan eszközöket tegyen hozzáférhetővé a fejlesztők számára, amelyek megkönnyítik a programok adaptálását hardvereire. A cég júniusban vásárolta fel a Wind Rivert, amelyre akkor 884 millió dollárt költött.

Az Intel azt is közölte, hogy nem hagyják cserben a RapidMind eddigi ügyfeleit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.