Hirdetés
. Hirdetés

Becsődölt a HP stratégiája

|

Nyilvánvalóvá vált, hogy az elmúlt egy évben téves irányba haladt az amerikai óriásvállalat. Ez pedig nem maradhatott következmények nélkül...

Hirdetés

 

Leo Apotheker, HP CEO

Amint arról tegnap korán reggel írtunk, szárnyra kaptak olyan hírek, miszerint a Hewlett-Packard alig egy évvel a most regnáló Leo Apotheker kinevezése után újra elnök-vezérigazgatót cserélne. A feltételezések abból indultak ki, hogy erre annak ellenére sor kerülhet, hogy a gyakori vezércsere nem mutat túl jól, mivel az igazgatótanács elégedetlen a jelenlegi vezető teljesítményével. Amint azt megírtuk, már Apotheker ideiglenes utódját is kiszemelték: Meg Whitman lenne az, aki korábban az eBay-t vezette, jelenleg a HP igazgatóinak egyike. A HP részvényeseinél a vállalat egy igencsak meglepő bejelentése verte ki a biztosítékot: Leo Apotheker nemrég ismertette, hogy a vállalat személyi számítógépekkel - közöttük a tabletekkel és az okostelefonokkal is - foglalkozó részét kiszervezné, esetleg eladná, de mindenképp megszabadulna tőle, helyette a szolgáltatási részt erősítenék.

 

Nos, igaznak bizonyultak információink, helyi idő szerint tegnap délután Apothekert lemondatták pozíciójából, melyet a fent megnevezett Meg Whitman foglalt el. A hivatalos indoklás szerint a vállalati stratégia sikerre viteléhez olyan tulajdonságokra van szüksége a HP CEO-jának, melyek Whitmanben megtalálhatók. Utóbbi emellett inkább a vállalati szegmensre fókuszálna, ami nagyobb profitszinttel kecsegtet a konzumer termékekhez képest. Emellett Ray Lane is pozíciót váltott, így immár a vállalat igazgatótanácsának tagjaként dolgozik az amerikai óriásvállalatnál.

Mit rontott el Apotheker?
A most leköszönő vezető nagyra törő tervekkel kezdett munkába 2010. szeptemberi kinevezését követően. Az SAP-tól érkező szakember, noha felmérte, hogy a HP bevételeinek relatíve kis része származik a szoftverpiacról, ezt a szegmenst vélte fontosnak erősíteni. Ebbe az elképzelésbe illeszkedően vásárolta meg az infrastrukturális szoftverekkel foglalkozó Autonomy-t és a HP táblagép kedvezőtlen piaci fogadtatása után szintén ennek a stratégiának a mentén jelentette be, hogy a vállalat megválik személyi számítógépes üzletágától.

A piac azonban nem díjazta a CEO vízióját, aminek levét a részvények (és rajtuk keresztül a részvényesek) itták meg: a Hewlett-Packard papírjai minden egyes, a fenti eseményekhez köthető bejelentésnél negatívan reagáltak. Jól mutatja Apotheker téves irányérzékét az is, hogy tegnap, csupán az elmozdításáról szóló félinformációk hatására is emelkedést mutattak a vállalat részvényei. Az azonban mindenképpen a - most már nyugodtan kijelenthetjük: egykori - HP CEO mellett szól, hogy nagyon nehéz helyzetben vette át az amerikai óriásvállalat kormányzását. A stagnáló gazdaságra még rátett egy lapáttal a PC-piac állóvize, a szinte egyedüli pörgést jelentő tabletek piacán pedig csúfosan leszerepelt a HP.

Ez természetesen azzal járt, hogy a kitűzött pénzügyi célokat nem sikerült elérni, a Hewlett-Packard mögött álló elmúlt néhány negyedév rendre alulmúlta a várakozásokat. Ezt részben a szoftverpiacra való bevásárlás idézte elő, ami egyre nagyobb és nagyobb összegeket vont el a szabad anyagi erőforrásoktól. Az Autonomy és a Vertica jövőbe mutató, világos stratégia nélküli megszerzése pedig megbosszulta magát, vélte Crawford Del Prete, az IDC elemzője. Prete szerint a vállalat és Apotheker nem találta a közös hangot, az egyik túl-, a másik alulbecsülte az átalakulás nehézségét. Ilyen környezetben, adott hangot véleményének az elemző, nem meglepő, hogy az egykori CEO nem tudta kibontakoztatni látomását. Ráadásul a befektetői bizalom megcsappanása igen komoly problémát jelentette Apotheker számára, annak elvesztését már nem tudta ellensúlyozni.

Mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt néhány évben a profit tekintetében piac élére katapultált Apple után közvetlenül a HP következik, mint a legnagyobb PC forgalmazó a világon. Ennek tükrében a PC divízió alapos kifejtés nélkül bejelentett kiszervezése/eladása igencsak meglepte a piacokat, ami szintén Apotheker stratégiája ellen dolgozott. Nem is említve az olyan, felületes szemlélő előtt rejtve maradó kapcsolatokat, mint a PC-s és a szerver üzletég közötti reláció. Utóbbi komoly hátrányba kerülne a személyi számítógéppel foglakozó divízió kiszervezése esetén, mivel a vállalat erőteljes függésben van a számára nagy tételben szállító eszközgyártóktól. Hasonló gondok jelentkeztek volna a kereskedelmi láncoktól származó bevételek tekintetében is, hiszen a vállalat nyomtatóüzletága komolyan segít a HP számára előnyös megállapodásokat kötni az olyan nagy amerikai áruházláncokkal, mint amilyen a Best Buy.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.