Hirdetés
. Hirdetés

Davos - A szupergazdagok kollektív vagyona naponta 2,7 milliárd dollárral nőtt

|

Az Oxfam kutatása szerint az elmúlt 2 évben a világ leggazdagabb 1%-a kétszer annyit keresett, mint a maradék 99% összesen.

Hirdetés

A világ legnagyobb jótékonysági ernyőszervezete, az Oxfam hagyományához híven a davosi Világgazdasági Fórum elején teszi közzé a globális egyenlőtlenségekről szóló jelentését évről évre. A politikai és gazdasági elit részvételével zajló idei eseményen kiadott adatokból kiderült, hogy az elmúlt két évben a leggazdagabb 1 százalék a világon létrehozott összes új vagyon közel kétharmadát tudhatja magáénak.

A jelentés szerint 2020 óta összesen 42 billió dollárnyi új vagyon keletkezett, amelynek 26 billió dollárját, azaz 63%-át a szupergazdagok felső 1%-a gyűjtötte be. A fennmaradó 16 billió dolláron a világ többi része osztozott.

A milliárdosok vagyona az elmúlt két évben állítólag naponta 2,7 milliárd dollárral nőtt. Ez egy évtizedes történelmi növekedést követett: a milliárdosok száma és vagyona az elmúlt tíz évben megduplázódott.

Hirdetés

Az Oxfam kutatása kiemelte, hogy a milliárdosok vagyona 2022-ben a gyorsan növekvő élelmiszer- és energiaprofitokkal együtt ugrott meg. A jelentés szerint 95 élelmiszer- és energiavállalat tavaly több mint kétszeresére növelte nyereségét. Ugyanakkor legalább 1,7 milliárd munkavállaló él jelenleg olyan országokban, ahol az infláció meghaladja a béreket, és több mint 820 millió ember - nagyjából minden tizedik ember a Földön - éhezik - közölte az Oxfam.

"Miközben az átlagemberek napi áldozatokat hoznak az olyan alapvető javakért, mint az élelmiszer, a szupergazdagok még a legvadabb álmaikat is túlszárnyalták. Alig két év elteltével ez az évtized a milliárdosok eddigi legjobb évtizedének ígérkezik" - mondta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy "a szupergazdagok és a nagyvállalatok megadóztatása a kiút a mai, egymást átfedő válságokból".

"Itt az ideje, hogy leromboljuk azt a kényelmes mítoszt, hogy a leggazdagabbak adócsökkentése azt eredményezi, hogy a vagyonuk valahogy "lecsorog" mindenki máshoz. A szupergazdagok adócsökkentésének negyven éve megmutatta, hogy a dagály nem emel fel minden hajót - csak a szuperjachtokat" - zárta beszédét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.