Hirdetés
. Hirdetés

Exportbővülésre számít az XAPT

|

Jelentős változás történt tavaly az XAPT Hungarynél: többségi tulajdonrészét osztrák szakmai befektető vásárolta meg. A cég harmadával növelte árbevételét.

Hirdetés

Egyharmaddal növelte árbevételét 2008-ban az XAPT Hungary Kft., és nőtt az export volumene is, ez jelenleg az árbevétel 43 százaléka. A Microsoft Dynamics-alapú vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég saját termékeket is értékesít: vállalatirányítási szoftver licenc árbevételének 31 százaléka saját fejlesztésű licenc volt. A cég árbevételét a 2007-es 2,253 milliárd forintról 34 százalékos növekedéssel 3,017 milliárd forintra növelte, miközben az üzemi eredményét 25 százalékkal növelte. A növekedés több tényező együttes hatásának következménye, amellyel a cég meghaladta a tervezett 2,800 milliárdos bevételt.

Tavaly novemberben változás történt a cég tulajdonosi szerkezetében, 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a New Frontier International Holding Gmbh (NFH) osztrák szakmai befektető társaság. Az NFH befektetői célja az, hogy felépítse a kelet-közép európai régió egyik legjelentősebb informatikai szolgáltató cégcsoportját.

Összességében a cég minden üzletágban minden tevékenysége növekedett. A Microsoft Dynamics AX üzletág árbevétele 18 százalékkal nőtt, amely alapvetően az export szolgáltatás növekedésének köszönhető, azon belül is az USA és kanadai projektek bevétele a meghatározó. Az export szolgáltatás értékéből e projekteken realizálta a cég a bevétel 78 százalékát.

A Microsoft Dynamics NAV üzletág bevétele 45 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. 2008 februárjában az XAPT megvásárolta egyik versenytársának, a Navconsult Kft.-nek a Microsoft Dynamics NAV üzletágát a dolgozóival és ügyfél bázisával együtt. A növekedés 60 százalékát ez az akvizíció jelentette, az organikus növekedés hozta a fennmaradó 40 százalékot.

Az infrastruktúra üzletág árbevétele 168 százalékkal nőtt. Ez a növekedés egyrészt abból adódik, hogy a szoftverértékesítés intézményesen csak 2007 közepén kezdődött. Ezen üzletággal lehetőség van a teljes informatikai infrastruktúra kialakítására a projektekben, másrészt jelentősen növeli az IT piaci részesedést.

Az árbevételt belföld-külföld vonatkozásában vizsgálva, a növekedés kétharmada az export árbevétel növekedéséből adódik. Az export aránya a 2007-es 34 százalékról a 2008-as árbevételben már közel 43 százalék.

Gátolta a növekedést, hogy az EU pályázatok 2006-2007-ig érzékelhető piac élénkítő hatása eltűnni látszik. E mellett belföldön erősödött az árverseny, a versenytársak közül többen a fennmaradásért küzdenek és ezért irreálisan alacsony árakat is vállalnak. Az új ügyfelek elmaradásáért az általános üzleti környezet és a gazdasági válság előszele is okolható. Már az év első felében érzékelhető volt a potenciális ügyfelek elbizonytalanodása, a projektek halasztásának előtérbe kerülése, míg az év második felében szinte leállt a piac.

Az XAPT a 2009-es évre további bővülést vár, amelyen belül tovább nő az export, illetve a saját fejlesztésű termékek értékesítése. Mint azt dr. Schvarcz Zoltán ügyvezető elmondta, az XAPT sikerének a kulcsa a jól képzett és tapasztalt szakembergárda, ezért nagy hangsúlyt fordítanak a képzésre, amelyben nem csak a Microsoft-technológiák és megoldások ismerete és mérnöki tudás kap szerepet, hanem a rendszer- és folyamatszervezői, pénzügyi ismeretek is elengedhetetlenek a sikeres vállalatirányítási projekthez. Az ügyvezető tapasztalatai szerint is egyre nehezebb ma Magyarországon megfelelő elméleti alapokkal, nyelvtudással és széleskörű ismeretekkel rendelkező munkatársakat toborozni. Éppen ezért csatlakozott az XAPT Hungary Kft. az útjára indított TITAN programhoz, amelynek célja a versenyképességet egyre inkább visszafogó szakemberhiány enyhítése mellett a digitális írástudatlanság felszámolása, valamint a vállalatvezetők üzleti-informatikai továbbképzése.

A cég árbevételre vonatkozó terve 2009-re 3,5 milliárd Ft. Ezt a tervet, valamint a növekedési elképzeléseket a gazdasági válság hatására az XAPT nem adta fel, ám a terv elkészítése óta eltelt időszakban már látszik, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a pénzügyi-gazdasági válság hatásait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.