Hirdetés
. Hirdetés

Fenntarthatóság a fintech szektorban

|

Az ENSZ COP26 klímacsúcsa miatt a nemzetközi politikai színtéren ismét előtérbe kerültek a fenntarthatósági törekvések. A skóciai Glasgow-ban megtartott konferencia számos hírrel és vállalással is szolgált, sokan azonban kifogásolják a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez fűződő célok megvalósításának módszereit és határidejét.

Hirdetés

Az elégedetlenség ellenére felettébb valószínű, hogy a kitűzött célok változatlanok maradnak. Még egy olyan erősen centralizált állam, mint Kína sem képes akadálymentesen véghezvinni klímavédelmi terveit. A 2060-ig teljes karbonsemlegességet megcélzó országban ugyan 2025-ig még nem lép életbe szénenergia-felhasználást korlátozó intézkedés, de már most jelentős áramkimaradások észlelhetők környezeti és üzleti okok miatt is.

Ennek fényében számos vállalati és lakossági ügyfél tehetetlennek érezheti magát a környezetvédelem terén. Nekik kínálnak alternatívát a fenntarthatósági törekvéseket támogató innovatív fintech megoldások, legyen szó teljes körű zöld banki szolgáltatásokról, karbonkövetésről vagy befektetésekről.

Hirdetés

Az Aspiration az egyik legismertebb zöld neobank, fenntarthatósági törekvéseikkel több milliárd dolláros értékeltségre tettek szert. A "Planet & People" nevezetű pontrendszerükön keresztül lehetőséget adnak ügyfeleiknek, hogy megismerjék személyes környezeti hatásukat vásárlásaik alapján. Emellett egyik csomagjuk keretein belül minden bankkártyás tranzakció után elültetnek egy fát, ezzel kompenzálva a vásárlás károsanyag-kibocsátását. Finanszírozási tevékenységeik során pedig egyáltalán nem szolgálnak ki fosszilis üzemanyagokat termelő vállalatokat, ezzel is jelezve fenntarthatósági elkötelezettségüket.

Egyéb személyes környezeti hatás mérését célzó, rendkívül szofisztikált megoldások is elérhetők a piacon. A Doconomy tranzakciónként képes adatokat szolgáltatni a felhasználók karbonlábnyomának alakulásáról. Április óta már a Klarna alkalmazásában is elérhető szolgáltatásuk, így a BNPL óriás ügyfelei számos vásárlás szén-dioxid kibocsátását is megtekinthetik, akárcsak egy egyszerű bolti termék tápanyag-összetételét.

A Sugi a befektetésekre is kiterjeszti a környezettudatosságot. Felhasználóik nemcsak ESG-portfóliókba fektethetnek be, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat, hanem egyéb befektetéseikről is kapnak elemzést. Így az alkalmazáson keresztül követni - és ezáltal klímavédelmi szempontok mentén mérlegelni - lehet egy adott portfólió hőmérsékletét, , valamint elérhető egy kész karbonsemlegesítési opció is a portfólióhoz kötődő emissziók kompenzálására.

A vállalati szektor támogatása érdekében Szingapúrban dedikált fenntarthatósági felületet hozott létre három vállalat. A CO2X nevezetű platformon karbonkövetési megoldásokat nyújtanak kis- és középvállalkozásoknak, ezekre alapozva pedig adatvezérelt kibocsátáscsökkentő stratégiák kidolgozásában is segítenek. Továbbá, banki támogatottságukat kihasználva fenntarthatósági célokhoz kötött hitelek és biztosítási csomagok létrehozásán is dolgoznak.

Ez a négy kiemelt kezdeményezés csak töredéke a fenntarthatóságra összpontosító fintech megoldásoknak. A hazai és nemzetközi hagyományos pénzügyi szektornak bőven van mit tanulnia ezekből. Míg vannak pozitív példák, mint az OTP Bank elköteleződése a karbonsemleges működés mellett, vagy a brit NatWest 100 milliárd fontos zöld hitelezési kezdeményezése, a lemaradás számottevő.

Tökéletes szemléltető példa az újrahasznosított bankkártyák esete. A gyakran nagy dobra vert megoldás ugyan javulást jelent a hagyományos bankkártyákhoz képest, károsanyag-kibocsátása ugyanakkor jelentősen meghaladja egy virtuális bankkártyáét. Ebből is látszik, hogy szemléletváltásra van szükség, új megoldások felé kell nyitni, és nem feltétlenül a régi praktikákat átszabni.

A Fintech Világa megújult weboldalon várja a hasonló fintech fejlemények iránt érdeklődőket. Akik inkább egy heti összefoglalót tekintenének meg a legfontosabb történésekről, feliratkozhatnak az újonnan bevezetett Fintech Világa Hírlevélre, így egyenesen e-mail-címükre érkeznek az aktuális fintech hírek. Emellett a Peak kutató és tanácsadó csapata továbbra is átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól minden hónapban. A tanulmányokban részletesen kitérünk számos fenntarthatósági törekvésre és megoldásra is a hazai piac szempontjából elemezve. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io email címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

Iratkozzon fel a Fintech Világa Hírlevélre!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.