Hirdetés
. Hirdetés

Hamis Apple boltok Kínában

|

A rizs hazájában erővel kellett véget vetni a Steve Jobs alapította vállalat boltjait utánzó "áruház-hamisításnak".

Hirdetés

Kína a hamisítás, illetve, ha finoman akarunk fogalmazni, a szolgai másolás őshazája - az egykor a világot porcelánnal, iránytűvel, puskaporral gazdagító ország a kommunista hatalomátvétel után - legalábbis technológiai értelemben - követő politikát folytat. Ugyan az elmúlt egy-másfél évtizedben megjelentek a helyi alapítású, „valahonnan" megszerzett külföldi know-how-n létrejött vállalkozások, melyek aztán saját fejlesztésbe kezdtek, a nyugati elképzelés még most is a kalózkodás sztereotip szerepét osztja ki a rizs hazájára.

Ezt erősítik az olyan, nagyszabású hamisítási tevékenységek, mint ami az Apple-lel esett meg Kínában. Köztudott, hogy az iPod, iPhone, iPad formavilágát idéző készülékek garmadája a távol-keleti országból származik, nemrég egy jóval nagyobb fajsúlyú hamisításra is fény derült. A szórakoztatóelektronikai eszközöket áruló Apple boltokkal nagy hasonlóságot - és akkor megint finoman fogalmaztunk - mutató áruházak létére világított rá a világ többi részében az az akció, melynek során Kunming városa 22 ilyen, hamis értékesítőhely esetében megelégelte az ipari szintű átszabást.

Apple store kínában
Apple store kínában

Eredeti Apple bolt Kínában

Ezek a helyek illegálisan - és nem a Samsung féle, az Apple által igencsak vitathatóan kifogásolt módon - használták az almás vállalat szellemi tulajdonait, így az amerikaiak panaszára a helyi vezetés utánanézett a dolognak. Az akció keretei között összesen 20 „viszonteladóval" beszélgettek el a hatóságok, közülük 11-et komolyabb vizsgálatnak vetettek alá. Tegnapelőtt végül hivatalos rendeletben döntött úgy a kunmingi vezetés, hogy betiltja a hamis Apple boltok működését. Ezentúl az amerikai vállalat engedélye nélkül nem lehet felhasználni az ikonikussá vált cég védjegyeit - sem a boltok bejáratainál, sem az alkalmazottak öltözködésénél. A rendeletnek mind a 22 vállalat alávetette magát.

Az ügy az Apple helyi, Shanghaiban található részlegének vizsgálódása kapcsán pattant ki, miután a hivatalos kínai képviselet panaszt nyújtott be Kunming városához, hamis Apple boltokra hivatkozva. Az augusztus 2-án keltezett beadványt meglepően gyorsan reagálta le a helyi vezetés, ami minden bizonnyal összhangban van azzal, hogy az Apple termékek tonnaszámra történő gyártása a Foxconn révén bizony Kínában zajlik. A cég jóindulatától sok alkalmazott függ, hiszen globalizált világunkban Steve Jobs vállalatának egyetlen döntésével máshova kerülhet az iCuccok gyártása. Például a folyamatos kínai fejlődés indukálta növekvő bérköltségek miatt most már sokkal olcsóbbá vált Vietnamba.

Apple store kínában
Apple store kínában

Hamis Apple bolt Kunmingban

Ahogy a világ számos másik táján, úgy Kínában is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az Apple felhasználóbarát módon kialakított, ugyanakkor prémium árszinten értékesített termékei. A hamis boltok bezárásával azonban nem sok legális lehetősége maradt a helyieknek az amerikai cég szórakoztatóelektronikai eszközeinek beszerzésére (eltekintve természetesen a gyárból való közvetlen lenyúlást), hiszen összesen négy legális Apple áruház található Kínában (kettő Shanghaiban, kettő Pekingben).

Mi sem jellemezhetné jobban Kína konzumerizálódását, hogy ezek előtt is általában kígyózó sorok találhatók, a nagy érdeklődés miatt kialakult készlethiány miatt. És a helyi mentalitást, hogy még akkor is megveszik a hamisítványt, ha tudják róla, hogy nem az eredeti. Ön venne az Apple saját logós termékeire nagyon hasonlító, „utángyártott" iPodot, iPadot, iPhone-t - mondjuk féláron?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.