Hirdetés
. Hirdetés

Iskola egy USB-kulcson

|

Többezer párizsi középiskolás diák kap majd USB kulcsra telepített programokat. A cél, hogy a tanulók bárhol használhassák anyagaikat.

Hirdetés

A francia hatóságok a következő tanév elején 175 ezer USB-kulcsot adnak át ingyenesen 15-16 éves diákoknak. A tervek szerint az adathordozó tartalmazni fogja a Firefox 2 webböngészőt, a Thunderbird email-klienst, irodai programcsomagot (valószínűleg az OpenOffice 2-t), audio és video lejátszót, valamint azonnali üzenetküldő programot. Az új megoldással a diákok bárhol hozzáférhetnek a leveleikhez és használhatják a dokumentumaikat: otthon, az iskolában, barátoknál vagy akár internet-kávézóban. Nem utolsósorban ez sokkal kevesebb pénzbe kerül a hatásóságoknak, mint ha mindenkinek notebook-ot vásárolnának.

A szoftverek pontos listáját majd a tendert megnyerő szállító fogja meghatározni, de az már most biztos, hogy mindegyik nyílt forráskódú lesz. A párizsi önkormányzat 2,6 millió eurót különített el idén az USB-projektre, az összeg egyébként csupán töredéke a teljes oktatási költségvetésnek. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, valószínűleg 2008-ban is folytatják - nyilatkozta az önkormányzat szóvivője.

A város vezetése tervei szerint 130 ezer gimnazista és 45 ezer szakközépiskolai tanuló kap majd az USB kulcsból. Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta, ez nagy lépés a szoftverkalózkodás ellen is, mivel a nyílt forráskódú szoftvereket szabadon és törvényesen lehet másolni és terjeszteni.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.