Hirdetés
. Hirdetés

IT beruházások: a pénzügyi vezető dönt

|

Egy érdekes trendet vázol a Gartner legújabb kutatása: egyre több esetben nem az informatikai, hanem a pénzügyi vezető dönt az IT beruházásokról is.

Hirdetés

Vezető
Vezető

A Gartner egyik friss kutatása szerint egyre gyakoribb, hogy nem az informatikai, hanem a pénzügyi vezető dönt az informatikai jellegű beruházásokról is. A felmérés szerint az IT befektetések negyedét (26 százalék) a pénzügyi vezető hagyja jóvá, a tavalyi évhez képest ezt 15 százalékpontos növekedést jelent.

Ha a pénzügyi vezető hagyja jóvá ezeket a befektetéseket, akkor ez azt jelenti, hogy nem az informatikai vezető dönti el, milyen informatikai jellegű projekteket kell megvalósítani a cégnél. Ez a szerepkör egyre növekvő arányban a pénzügyi vezetőre hárul. A felmérés azt is kimutatta, hogy az IT vezetők 42 százaléka a pénzügyi vezetőnek jelent, 33 százalékuk pedig közvetlenül a vezérigazgatónak.

A válaszadó pénzügyi vezetőknek csupán a harmada gondolta azt, hogy az IT valós vállalati előnyt kovácsol a cég számára. Az IT vezetők számára további rossz hír, hogy a pénzügyi vezetőknek csupán a 32 százaléka tartja őket stratégiai partnernek.

A Gartner elemzője, John Van Decker szerint a pénzügyi vezető nagy valószínűséggel pénzügyi szempontokat tart fontosnak egy-egy IT beruházás engedélyezésekor. Az ő szeme előtt a vállalati folyamatoknak és azok hatékonyságának javítása, a cég versenyképességének a növelése lebeg egy-egy döntés meghozatalakor. Míg egy informatikai vezető a virtualizációs és a felhő alapú szolgáltatásokba való befektetést részesítheti előnyben.

A felmérést a Gartner két másik pénzügyi céggel közösen készítette 344 alany megkérdezésével, 46 százalékuk több mint évi 1 milliárd dolláros bevételt realizáló vállalatoknál dolgozik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.