Hirdetés
. Hirdetés

Korrupcióval vádolják a volt Siemens-vezetőket

|

Az amerikai igazságügyi minisztérium százmillió dolláros vesztegetéssel és csalással vádolta meg a német cég több volt menedzserét. A vádlottak hosszú börtönbüntetéssel számolhatnak.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (Department of Justice, DOJ) korrupciós vádakkal bíróság elé állította a Siemens hat volt vezetőjét. A minisztérium nyomozói szerint a vádlottak 1996 és 2009 között több argentin kormánytisztviselőt vesztegettek meg, hogy a cég kapjon meg egy 1994-ben kiírt, kártyaformátumú személyi igazolványok legyártásáról és kezeléséről szóló egymilliárd dolláros állami megbízást. A Siemens által vezetett konzorcium 1998-ban megnyerte a tendert.

„A vádiratból egy lélegzetelállító csalássorozat és korrupciós botrány képe rajzolódik ki" - mondta az üggyel kapcsolatos keddi sajtótájékoztatóján Lanny Breuer, a DOJ helyettes államügyésze.

Uriel Sharefet, a Siemenes igazgatótanácsának volt tagját, Herbert Steffent, Andres Truppelt, Urlich Bockot, Eberhard Reichertet és Stephan Signert a külföldiekre vonatkozó korrupciós törvény, a Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) rendelkezései alapján vádolták meg. A volt Siemens-dolgozókat fejenként húsz év börtönnel büntethetik. „Ez az első olyan eset, amikor egy a Global Fortune 50-be tartozó vállalat igazgatótanácsi tagjának az FCPA megsértése miatt kell bíróság elé állnia"- kommentálta az esetet Breuer.

A DOJ szerint a cégvezetők közel százmillió dollárt szántak a kormányhivatalnokok megvesztegetésére, amiből hatvanmilliót ki is fizettek. Az ügynökség New York Állam Déli Kerületének kerületi bíróságához nyújtotta be a vádiratot.

Az ügynökség szerint a pénzt különféle csatornákon, köztük offshore fedőcégeken és hamis tanácsadói szerződéseken keresztül juttatták el a korrupt hivatalnokokhoz; de az argentin határon is jelentős összegeket csempésztek át.

A müncheni székhelyű Siemensnek nem ez az első korrupciós botránya: a vállalat 2008-ben 1,6 millió dolláros bírságot kapott pénzmosásért; egyes tisztviselői Venezuelában, Bangladesben és Görögországban is korrupciós botrányba keveredtek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.