Hirdetés
. Hirdetés

Látszik, aminek látszania kell

|

Meglehet, az üzleti vezetőknek lövésük sincs, mire lehet jó a blokklánc-technológia, a beosztottaik viszont már igenis sejtik, mennyi időt és pénzt takaríthatnának meg a megosztott főkönyvvel.

Hirdetés

Jóllehet a Bitcoin kriptovaluta szinonimájaként került be a köztudatba, az elosztott főkönyvi technológia gyorsan utat talált magának más ágazatokba is, hiszen a neve egybeforrt a biztonsággal, magában hordja a költségcsökkentésnek, a működés gyorsításának és az új bevételi források megtalálásának lehetőségét. David Schatsky, a Deloitte vezető elemzője - és a Computerworld cikke - szerint a blokklánc-technológia rugalmasságánál fogva sokféle üzleti igény kielégítésére alkalmas, ám ma még nem világos, milyen hatást fog gyakorolni az egyes iparágakra. Tavaly mindenesetre már számos ágazatban nagy érdeklődés övezte, igazolva a Deloitte egy évvel korábbi előrejelzését.

Hirdetés

Ebben a felmérésben az állt, hogy a megkérdezett nagyvállalatok vezetőinek 36 százaléka a folyamatok gyorsítását vagy a költségek csökkenését várja a blokklánc-alkalmazások bevezetésétől, 37 százalék a biztonság javításában látja a fő előnyt; a többiek pedig új üzleti modelleket és bevételi forrásokat remélnek tőle. Ami a blokkláncban rejlő potenciált illeti, egyelőre még elég nagy a zavar a fejekben, mondja David Schatsky. A megkérdezettek negyede állítja, hogy vállalatánál nagyon komolyan számolnak a technológiával, egyharmaduk szerint viszont lufi az egész.

Kifizetődő átláthatóság
Anélkül, hogy ismét leírnánk a blokklánc lényegét (ezt megtettük előző, A megbízhatóság főkönyve című cikkünkben és a témába vágó korábbi írásainkban), térjünk át a benne rejlő lehetőségekre! Az elosztott főkönyvben benne rejlik az üzleti megállapodások automatikus végrehajtásának lehetősége. Az adatbázis először rögzíti a felek közötti felhasználási feltételeket, majd az egyes végpontokról vagy szerverekről összeszedegetett adatok alapján eldönti, teljesültek-e a feltételek, és ha igen, akkor engedélyezi a fizetést. Nemrégiben az IBM, az AIG és a Chartered Bank jelentett be ilyen, határokon átívelő pilot projektet - nem éppen egyszerű biztosítási tranzakciók megvalósítására. Az alapelveket Nagy-Britanniában fogalmazták meg, de az egyesült államokbeli, szingapúri és kenyai biztosítói gyakorlat figyelembevételével. Minden résztvevő, beleértve az ügynököket, hatóságokat és auditorokat, valós időben követheti nyomon a dokumentumok mozgását és a kifizetéseket. Blokkláncról lévén szó, a másik tudta és beleegyezése nélkül elvileg senki sem módosíthat semmit.

Az Accenture nemrégiben megjelent tanulmánya szerint ezzel a módszerrel a világ tíz legnagyobb befektetési bankja közül nyolcnál átlagosan 30 százalékkal lehetne mérsékelni az infrastrukturális kiadásokat. Dollárban kifejezve ez évente 8-12 milliárd megtakarítást jelent. Jelenleg - a tőzsdéket is beleértve - állandó kapcsolattartás, levelezés és adatcsere kell a felek tájékoztatásához. Két napba is beletelik, mire elszámolnak egymással, erre az időre pedig a bankok befektetés helyett tartalékolni kénytelenek a pénzüket. A digitális főkönyv azonnal láthatóvá teszi a megosztott adatokat, így nincs szükség további egyeztetésre, visszaigazolásra és elemzésre, ami az Accenture szerint jócskán meggyorsíthatja az elszámolást és kifizetést.

Tranzakciós költség nélkül
Vállalatközi pénzmozgásokra a bankok rendszerint jutalékot számítanak fel. A globális mozgásterű multik ugyan megkülönböztetett figyelmet élveznek, legyen szó kedvezőbb díjakról vagy gondosabb adatkezelésről, a blokklánc azonban elfedi ezeket a különbségeket, javítja a kis- és középvállalatok versenyképességét. A b2b-tranzakciókra szakosodott Veem például belföldi utalásra nem számol fel jutalékot, míg a nagyobb amerikai pénzintézetek 50 dollárt is kaszálhatnak minden átutaláson. Marwan Forzley elnök-vezérigazgató szerint a blokklánc kiiktathatja a nemzetközi tranzakciókból a közbülső szereplőket, ezzel alapjaiban változtatva meg a felhasználói élményen kívül a pénzmozgás gyorsaságát és a kkv-kat erősen terhelő díjakat.

Itt vannak azután az elektronikus formában tárolt betegadatok. A digitális feldolgozás bizonyos mértékű központosítást, érzékeny információk megosztását teszi lehetővé, de az egyes orvosi szoftverek közötti inkompatibilitáson a decentralizált, kódolt digitális főkönyvvel lehet a legkönnyebben felülemelkedni. Izraelben tavaly az MIT Media Lab és a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ közösen tesztelte a MedRec névre keresztelt, egyébként az Ethereum blokklánc-technológián alapuló betegadat-megosztó szolgáltatást. A kísérlet után kiadott közleményük szerint a blokklánc sikerrel alkalmazható biztonságos, egymással együttműködésre képes egészségügyi adattároló rendszerekben.

Hasonló projektről számolt be az IBM Watson egészségügyi csoportja: ők mesterséges intelligenciával bányásznák a páciensek kórelőzményeit, genetikai adatait, mobilkészülékekkel, viselhető kiegészítőkkel és IoT-eszközökkel rögzített egészségügyi méréseit, és betáplálnák ezeket a felügyeleti szervek számítógépeibe. Kezdetben főleg onkológiai szempontból értékes adatokra vadásznának. A blokklánc-technológia temérdek, az adatgyűjtésre fordított, időt - és ezzel pénzt - spórolhat meg.

Megváltoztathatatlan időbélyeg
Amint a blokkláncban egy adatcsomag időbélyeget kap, azt többé semelyik újabb csomag nem tudja megváltoztatni. Ez amolyan közjegyzői bélyegző. Ezt a funkciót használja a svájci Gmelius arra, hogy az elektronikus levelek integritását a nyílt forráskódú Ethereum blokklánccal igazolja. A Chrome böngésző bővítményeként a Google webáruházából letölthető app képes a hirdetések eltávolítására, az elektronikus levelek indításának ütemezésére vagy például a feladók szűrésére. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy a blokkláncot használva igazolni tudja a levél eredetiségét.

A levél fejléce, tárgya, a levél szövege és mellékletei a küldés pillanatában SHA2-512 kódoláson esnek keresztül, ezt azután a Gmelius saját, 512 bites RSA kulcsával írja alá. A hasító algoritmus kódolása az Ethereumon alapuló anonim tranzakció részévé teszi az e-mailt, amely így bizalmas üzleti vagy jogi levelezésekben is szerepet játszhat. A cég tavaszra ígéri a csatolt dokumentumok elektronikus aláírására alkalmas blokklánc-applikációt.

Brooklyn környékén a lakók újabban értékesíteni tudják a napelemeikkel megtermelt, de fel nem használt energiát - természetesen ebben is szerepe van a blokkláncnak. A Siemens által szállított megoldás részét képezik a hálózatvezérlők, konverterek, lítium-ion akkumulátorok és okosmérők mellett a blokklánc-főkönyvek is. A legközelebbi nagy viharnál már áramkimaradás esetén is önellátóak lehetnek, mert átkapcsolhatnak akkumulátoros üzemmódra, vagy visszatáplálhatják a begyűjtött energiát a központi villamoshálózatba. A "zöld áram" a szomszédoktól is átvehető, a könyvelést a helyi LO3 Energy végzi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.