Hirdetés
. Hirdetés

Még könnyebben elemezhető a vállalatok szénlábnyoma

|

Kiterjedt analitikai és integrációs képességekkel bővítette az SAP üzleti technológiai platformját, jelentette be éves konferenciáján. A rugalmas állóképesség, a fenntarthatóság és a nyereségesség egyensúlyozásához a szoftvercég új kezdeményezésekkel is segíti az ellátási láncok és az iparági folyamatok optimalizálását.

Hirdetés

Tizedik születésnapját ünnepli idén az SAP HANA platformja, amelyet mostanáig 32 ezernél több vállalat vezetett be világszerte. Mire e sorokat olvassák, minden bizonnyal elérhető lesz a platform új (2.0 SPS 05-ös) verziója is, a szoftvercég június közepén digitális eseményként megtartott SAPPHIRE NOW konferenciáján ugyanis a hónap utolsó napját jelölte meg a kibocsátás dátumaként.

Hirdetés

A friss verzió az SAP HANA Cloud felhőalapú adatplatform által hibrid környezetek kialakítását teszi lehetővé, amelyben az új képességek az adatfelügyelet egyszerűsítéséhez és a birtoklási összköltség csökkentéséhez segítik hozzá a vállalatokat, mondták a szoftvercég vezetői az International Data Corporation (IDC) tanulmányát (Measuring the Actual Business Impact of Innovating with SAP HANA) is idézve. Az elemző szerint az SAP HANA platformot bevezető - és azt persze okosan használó - vállalatok öt év távlatában beruházásuk impozáns, átlagosan 679 százalékos megtérülésére számíthatnak.

Az SAP HANA Cloud, amely fejlett adatfelügyeleti és analitikai képességekkel ruházza fel a szoftvercég innovatív megoldásait, közöttük az SAP Data Warehouse Cloud felhőalapú adattárházat, a Microsoft Azure mellett mostantól az Amazon Web Services felhőplatformon is elérhető, nagyobb választási lehetőséget adva a felhőmigrációhoz. Július elején az SAP várhatóan a HANA Cloud nyílt tesztidőszakának kezdetét is bejelenti.

Adattárház a felhőkben

Mind az SAP Data Warehouse Cloud, mind az SAP Analytics Cloud friss kiadása előre kidolgozott üzleti tartalmakkal bővült, amelyekkel az adataik gyors, mégis mélyreható elemzésére törekvő vállalatok konkrét üzleti helyzetekben könnyebben megválaszolhatják a felmerülő üzleti és technológiai kérdéseket, megoldhatják az analitikai folyamatok mentén felmerülő problémákat. Az SAP Data Warehouse Cloud frissítésével érkező üzleti tartalmak elsősorban a kiskereskedelem szereplőit célozzák, azonban várható, hogy az SAP több száz partnere hamarosan más iparágak számára is előre gyártott tartalmakat és adatkonnektorokat készít a felhőalapú adattárházhoz, amelyeket az SAP App Center felületén tesznek közzé.

A harmadik negyedév elején az SAP Data Warehouse Cloud új üzleti réteggel bővül, amelyben az üzleti felhasználók és elemzők is könnyebben hozhatnak létre adatmodelleket. A felhőalapú adattárház olyan adatáramlást segítő, beépített és mélyen integrált funkcionalitást is kap, amely konnektorok széles választékát kínálja változatos adatforrásokat összekapcsoló és rugalmasan méretezhető adatintegrációs folyamatok kialakításához.

Világos és pontos képet adó, egységes adat- és analitikai környezet kialakításához az SAP még szorosabbra fűzte a Data Warehouse Cloud és az Analytics Cloud közötti integrációt. A konferencia előtti napokban bemutatott SAP BusinessObjects Business Intelligence 4.3 platform szintén közelebbi integrációt ad az Analytics Cloud megoldáshoz, megkönnyítve a felhős átállást. Nem utolsósorban szorosabbra fonta a kapcsolatot az SAP az Analytics Cloud friss kiadásában a tervezést és az előrejelzést támogató funkciók között is, amelyeket a vállalatok most ingyenesen kipróbálhatnak.

Kiváló adatok fenntartható működéshez

Climate 21 néven az SAP új programot indított, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a vállalatoknak megkönnyítse a fenntartható működés kialakítását. A konferencián bemutatkozott a kezdeményezés első megoldása, az SAP Product Carbon Footprint Analytics alkalmazás is, amellyel a gyártók pontosan lemérhetik termékeik szénlábnyomát.

Hagyomány szerint a készülő fogyasztási cikkek, vegyipari és olajipari, valamint más termékek természeti környezetre gyakorolt hatását igen nehéz kiszámítani, mivel a gyártás sok telephelyen és folyamatlépésen keresztül zajlik. A vállalatok irányítását közel fél évszázada támogató SAP azonban olyan megoldást készített, amely a szénlábnyom-számítást nem utólag próbálja ráerőltetni az üzleti alkalmazásokra, hanem azt az intelligens vállalat digitális magjába építi, a környezeti hatás így egy lesz a mutatók közül, amelyekkel a szervezetek működésük egészét mérik.

Az üvegházhatású gázok termékspecifikus kibocsátását az SAP Product Carbon Footprint Analytics telephelyre, költséghelyre számítva és más bontásban is elemzi. Az SAP Cloud, S/4HANA és Analytics Cloud platformokra épülő alkalmazás a teljes értéklánc mentén elemezhetővé teszi a termékek szénlábnyomát a nyersanyag beszerzésétől kezdve a gyártáson és az energiafelhasználáson át a szállításig. A gyártóvállalatok további adatforrásokat, termékadatbázisokat és harmadik féltől származó egyéb megoldásokat, adatkészleteket is bevonhatnak elemzéseikbe, hogy még jobban megértsék, az értéklánc egyes szakaszaiban milyen tényezők befolyásolják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Többéves ütemterv alapján az SAP a továbbiakban partnerek bevonásával, közös innováción keresztül teljes megoldás-portfóliójába beépíti majd a fenntarthatóság mérését megkönnyítő mérőszámokat és képességeket, hangzott el a konferencián.

Válságtűrő ellátási láncok

A működésüket digitális technológiákkal átalakító intelligens vállalatok jól egyensúlyoznak meglévő üzleti modelljeik optimalizálása és az úttörő, vertikális innováció között, amely új bevételi forrásokhoz és további növekedéshez segíti őket. Partnereivel közösen az SAP ehhez iparági felhőmegoldásokat fog fejleszteni, amelyek a szoftvercég üzleti alkalmazásaiban kezelt, végponttól végpontig ívelő folyamatokat terjesztik ki a felhőn és a peremhálózaton át az újítás speciális területeire. Az SAP üzleti technológiai platformjára épülő megoldások többek között nyílt API keretrendszert és folyamatmodellt, közös üzleti szolgáltatásokat használnak majd a korszerű és következetesen egységes felhasználói élmény eléréséhez. A szoftvercég intelligens üzleti alkalmazásaival együttműködő iparági megoldások így várhatóan rövid átfutással elkészülhetnek, és bevezetésük, integrálásuk is gördülékeny lehet. A fejlesztőket ebben az SAP mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra és dolgok internetére épülő, valamint más fejlett technológiái is segíteni fogják.

Szintén most induló, Industry 4.Now kezdeményezésén keresztül az SAP az ellátási láncok mentén telepített szenzorokról érkező adatáradatot jobban megragadó és elemző, az automatizálást és a gyors válaszadást megkönnyítő intelligens termékek tervezésében és gyártásában segíti a vállalatokat. A jellemzően gyártásra összpontosító Ipar 4.0-s fejlesztéseiket a szervezetek így vállalati szintű üzleti stratégia szintjére emelhetnék. Az Industry 4.Now programban készülő megoldások az intelligens termékekről érkező adatokat a termékek teljes életciklusán keresztül beágyazott analitikai képességekkel valós időben fogják elemezni, az így nyert információkat visszacsatolni az üzleti folyamatokba és döntéshozatalba.

A tervezéstől kezdve a beszerzésen és a gyártáson át a logisztikáig és az eszközök működtetéséig az ellátási láncok teljes átláthatóságát, a folyamatok mentén zajló együttműködés hatékonyságát is új programmal javítaná, jelentette be az SAP a konferencián. A szoftvercég ehhez intelligens vállalatok nyílt hálózatát tervezi létrehozni, amely megkönnyítené a szervezeteken átívelő folyamatok digitalizálását. Az SAP üzleti alkalmazásaiból és analitikai megoldásaiból érkező valós idejű adatokat és információkat használó hálózat a már ma is sikerrel működő Ariba Network, SAP Asset Intelligence Network és Logistics Business Network üzleti hálózati megoldásokra, valamint az SAP Fieldglass szállítókezelő rendszerre támaszkodna. Világszinten a vállalatok évi több mint 3,3 billió dollár értékű árut kezelnek az említett b2b megoldásokkal, ezért az SAP úgy véli, adott a lehetőség, hogy az ellátási láncok és az üzleti modellek rugalmas állóképességét, agilitását és fenntarthatóságát is érdemben javítsuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.