Hirdetés
. Hirdetés

Megvan az év legjobb informatikai újságírója

|

A díjat 2011-ben Elek László újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető, az MR1 Kossuth Rádió volt munkatársa kapta az első Kovács Attila-díjat az informatikai újságírás terén végzett kiemelkedő tevékenységéért. Az elismerést az 5. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián adták át.

Hirdetés

Első alkalommal ítélték oda az informatikai újságírásban kiemelkedőt alkotó újságírónak a Kovács Attila-díjat. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) által életre hívott Az év informatikai újságírója díjat a közelmúltban elhunyt informatikai szakújságíróról, Kovács Attiláról nevezték el.

A három szakmai szervezet a Kovács Attila-díjjal olyan újságírók munkáját ismeri el, akik sokat tesznek az infokommunikáció népszerűsítéséért, átfogó képet adnak az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, adottságairól, felhívják a figyelmet az új lehetőségekkel járó, új típusú veszélyekre, illetve beszámolnak a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásairól.

A díjazottról

Elek László évtizedeken át volt a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének munkatársa, ahol - egyebek mellett - számos, számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. A rádió műfaji sokszínűségéből adódóan ezek között néhány perces riportok, interjúk, portréműsorok és stúdióbeszélgetések is megtalálhatóak.

1996-ban alapítója volt a Hálóban című műsornak, amely a Kossuth Rádió első, rendszeresen jelentkező, számítástechnikával, informatikával és internettel foglalkozó magazinja volt. Ezt követően a Digitális című, hasonló tematikájú műsort szerkesztette. A Rádió Kihívás című, naponta negyedórában jelentkező műsorában rendszeresen készített összeállításokat az informatika érdekességeiről, hasznáról és veszélyeiről. Műsorában rendszeresen megszólalási lehetőséget kaptak informatikusok, valamint az informatika társadalmi hatásaival foglalkozó szakemberek.

A díjról

A legjobb IT-újságírókat 2005 óta díjazzák, az idei évtől pedig a díj a 2010 novemberében elhunyt Kovács Attila nevét viseli.

Az elismerés odaítéléséről egy hét főből álló bíráló bizottság döntött, melynek tagjai a kiírók képviselői és kommunikációs szakemberek voltak. A bizottság a 14 jelölt közül műveik minősége, szerkesztettsége, szakmai korrektsége, hitelessége és népszerűsítő ereje alapján választotta ki az idei év díjazottját. A bizottság elnöke Bőgel György, a CEU Business School professzora volt.

A díj korábbi elismertjei:

2005: Dojcsák Dániel - SG Informatikai és Tudományos Hírmagazin
2006: Hirschler Richard - HVG Háló, Kovács Olivér - Klubrádió, Simon S. András - Figyelő
2007: Fülöp Hajnalka - Népszabadság, Sági Gyöngyi - Világgazdaság, Sziebig Andrea - IT-Business, Dezső András - hvg.hu
2008: Mallász Judit - IT Business, Gerényi Gábor - Index, Vértes János Andor - Prim Média
2009: Bodnár Ádám - hwsw.hu, Mester Sándor életműdíjas informatikai újságíró

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.