Hirdetés
. Hirdetés

Milyen a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet?

|

A helyzet 2013-hoz képest nem sokat változott, hiszen folyamatosan nő az igény a jól képzett és tapasztalt IT-szakemberek iránt. A kereslet óriási, az aktív jelölt pedig egyre kevesebb az országhatárokon belül.

Hirdetés

Ez a tendencia nem újdonság, hiszen évek óta ez tapasztalható. Az ügynökségek ennek megfelelően folyamatosan új keresési technikákat és forrásokat alkalmaznak a jelöltek megtalálásának érdekében.

Mely szakterületek a legkeresettebbek?
A legnagyobb igény 2013-ban is programozókra, illetve szoftverfejlesztőkre volt. A beágyazott fejlesztőtől a C++ és C# programozón át a Java és webes fejlesztőig szinte mindenkit el lehet adni a piacon, aki tényleg kiemelkedő a szakmában és jól tud angolul. Ez a trend 2014-ben is folytatódik, hiszen Magyarországon legalább fél tucat olyan nagy nemzetközi K+F központról tudunk, amely több száz kódolót kíván felvenni idén. Ez a jelenség az egyre nagyobb emberierőforrás-igényű alkalmazásfejlesztési projekteknek köszönhetően nemcsak a magyar piacon tapasztalható, hanem világszerte.

 

 

Folyamatosan kérnek tőlünk segítséget az Adecco Group külföldi irodái International Mobility programunk keretében. 2013-ban nemcsak arra volt példa, hogy Írországba helyeztünk el Java fejlesztőket, hanem arra is, hogy Magyarországra IT Security szakértőket hoztunk például Franciaországból. Jelenleg Svájcba, Írországba és Finnországba keresünk IT-szakembereket, de folyamatosan jönnek megkeresések Belgiumból és Franciaországból is. Ezekbe az országokba a Java és C# fejlesztők mellett keresünk például Sharepoint-fejlesztőket, tesztelőket, Linux-rendszermérnököket, CRM-szakértőket, Exchange-szakértőket.A lista pedig folyamatosan bővül.

Egyre keresettebbek az úgynevezett devops-szakemberek. Leegyszerűsítve a dolgot: ők olyan rendszergazdák, akik jól tudnak programozni, vagy olyan szoftverfejlesztők, akik rendszermérnökként is megállják a helyüket. Jelenleg is több olyan C++ és C# pozíciónk van, ahol mély IT-infrastruktúra-ismeretekkel kell rendelkezni, és nem árt, ha szkriptelésben is erősek ezek a jelöltek. De említhetném azt a Linuxos pozíciót is, ahol komoly C++ kódolási gyakorlatot és Perl vagy Python ismereteket is kérnek.

Hirdetés

Idén is folytatódik az együttműködés azokkal a multinacionális partnereinkkel, akik már kész alkalmazásokkal és üzleti megoldásokkal rendelkeznek. Ezek a cégek nem az alkalmazásfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, hanem a jól bevált eszközök professzionális támogatására. Ennek köszönhetően egyre több az üzletközeli IT-pozíció. Jelenleg a legkeresettebb szakemberek: projektmenedzserek, üzleti elemzők, alkalmazástámogatók, ERP-szakértők és üzletiintelligencia-szakértők.

Ami még érdekesség a piacon, hogy egyre több IT-sales-szakembert keresnek mostanság. Itt nagyon fontos, hogy az illető ne csak egy mezei értékesítő legyen, hanem rendelkezzen technikai háttérrel is. Előny tehát, ha valaki informatikai végzettséggel vagy gyakorlattal is bír.

Milyen soft skillek kellenek? Mi hiányzik?
Akár szoftverfejlesztőkről, akár alkalmazástámogatókról beszélgetünk, a legfontosabb skill ma már az üzleti alapú gondolkodás, amely alatt azt értem, hogy még egy programozónak is tisztában kell lennie azzal, hogy az a kódrészlet, amelyen ő dolgozik, miként járul hozzá a vállalat üzleti sikereihez. Fontos még a folyamatos kommunikáció, az ügyfélközpontú gondolkodás, a kreativitás, és az is, hogy mind csapatban, mind önállóan hatékonyan tudjanak dolgozni ezek az IT-szakemberek. Ami egyébként még mindig nagyon hiányzik, az pontosan az önállóság és a hatékony csapatmunka.

Hogyan küzdenek meg a toborzás nehézségeivel?
A hagyományos „hirdetős” toborzási technikákon túl alternatív módszerekhez folyamodunk. Az IT-szektorban nagy szerepe van a közösségi oldalakon és a fórumokon történő toborzásnak. Mi azonban ezen is túlléptünk és személyes kapcsolatok építünk az IT-szakemberekkel. Ezért hoztuk létre 2011-ben az Adecco IT Academy-t, ahol legutóbb közel száz IT-szakemberrel találkozhattunk és beszélgethettünk személyesen. Ezen a rendezvényen egyébként a magas színvonalú szakmai előadások mellett saját mini állásbörzét is szerveztünk rendszermérnököknek. 2014. április 15-én már az 5. Adecco IT Academy előadást szervezzük saját nemzetközi IT-állásbörzénkkel egybekötve.

De nemcsak a magyar szakembereknek kínálunk külföldi lehetőségeket, hanem a környező országokból is toborzunk jelölteket. Több olyan rendszermérnöki és fejlesztői pozíció volt a közelmúltban, amelyekre a hazai szakemberhiány miatt magasan képzett szerb, horvát, román, de akár macedón vagy moldovai jelölteket is állítottunk.

Miért érdemes fejvadászt megbízni?
Egyrészt azért, mert mi csak ezzel foglalkozunk, és több időt-energiát tudunk fordítani egy-egy keresési projektre. Ugyanakkor az IT-n belül is van több speciális terület, mellyel külön szakértő tanácsadók foglakoznak, és az évek során komoly kapcsolati tőkét alakítottak ki ezekben a szakmai körökben. Tehát viszonylag gyorsan tudunk jelölteket állítani egy-egy pozícióra.

Milyen tendenciák várhatóak?
Valószínűleg marad a szoftverfejlesztők iránti magas igény, ugyanakkor már több cég is jelezte, hogy bővíteni szeretne Magyarországon üzletközeli IT-pozíciók területén. Tendencia még, hogy egyre több olyan pozíciót kapunk a külföldi Adecco irodáktól az International Mobility programon belül, amelyet magyar szakemberekkel szeretnének betölteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.