Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon más lesz minden, miután visszatérünk az irodákba

|

Járványügyi surveillance alkalmazások, fertőtlenítés és távolságtartás - ilyen az irodai környezet 2021-ben.

Hirdetés

Bár éppen akadozik a koronavírus elleni oltáskampány a szűkös oltóanyag-készletek miatt, remélhetőleg 2021-ben normalizálódni fog az életünk, mégsem lesz minden olyan, mint amiről 2019-ben úgy tartottuk, hogy normális. A nyilvános helyeken a népsűrűség drámaian megritkult, a nagyforgalmú utak sétáló utcákká változtak, a várótermekben minden második-harmadik székre lehet leülni, a liftekbe sem lép be két embernél több, egyszerűen azért, mert a legtöbben otthon vannak.

Nincs ez másként az irodákban sem. Kihalt folyosók, egyirányúsított közlekedés, üresen kongó tárgyalók, folyamatosan fertőtlenített asztalok. Noha az irodai jelenlétet jelenleg a személyes találkozás indokolja, nyoma sincs a korábbi közös, csapatban végzett dolgos óráknak, és inkább az a valószínű, hogy egy légtér ellenére is a vállalati kollaborációs platformokon keresztül megy a munka, pusztán azért, mert senki sem akarja átkiabálni a távolságtartást biztosító lezárt asztalokat.

Hirdetés

Számos helyen a világban kizárólag igazoltan lehet a munkahelyen tartózkodni, a járványügyi kontroll részeként surveillance alkalmazások helyadatok alapján "követik" a dolgozókat, így lehet garantálni a nyilvántartást, ki, mikor és éppen hol tartózkodott az irodaházban. Ahol a legfontosabb használati elemek a kézfertőtlenítők, törlőkendők, maszkok és megint csak kézfertőtlenítők, ettől természetesen a helyiségek is kicsit kórházszagúak.

A hosszú, otthon töltött időszak után jogosan merülhet fel, hogy a munkavállalók nagy része alig várja, végre visszatérjen fizikailag is a munkahelyére. Ez azonban nem így van. Akár apró belvárosi lakás, akár külvárosi házrész, akár vidéki családi ház, gyerekekkel, kutyákkal - az emberek szívesebben dolgoznak továbbra is otthonról.

Az irodai dolgozók egyértelműen megszokták az új munkamódszereket, és nem csak azért nem szívesen ingáznak, hogy ne kapják el a fertőzést, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy az utazás helyett valami sokkal hasznosabbal töltik az idejüket: például pihenéssel.

Hacsak 2021 folyamán nem következik be az, hogy erőszakkal visszaáll a régi rend, az irodába akkor fogunk beugrani, ha már amúgy is ott, vagy a közelben vagyunk. A vállalatok előbb-utóbb átszámolják, hogy hány négyzetméterre, mennyi dolgozó jut, és ennek mennyi az üzemeltetési költsége, így a vendéglátó iparban és kereskedelemben tapasztalt zsugorodás eléri az irodapiacot is. Akárhogy is, a távoli munkavégzés vált alapértelmezetté, és ha van rá lehetőségük, a munkavállalók továbbra is ezt részesítik előnyben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.