Hirdetés
. Hirdetés

Okosmegoldások járványon innen és túl

|

Vendégvéleménnyel lepte meg szerkesztőségünket Galambos Tibor, az MVM NET Zrt. műszaki igazgatója, amelyet aktualitására tekintettel teljes terjedelmében adunk közre.

Hirdetés

Hirdetés

A mai rendkívüli, pandémiás helyzetben különösen felértékelődnek az okostechnológiák, amelyek lehetővé teszik a személyes kontaktus nélküli, távoli monitorozást vagy például az érintésmentes fizetést. Az okosmérés bevezetése kulcskérdés lehet az ilyen típusú helyzetek hatékony és biztonságos kezelésében, mivel a személyes találkozások minimalizálása mellett biztosítható például a fogyasztások nyomon követése. A veszélyeztetett korcsoportok, elsősorban az idősek egészségének megőrzésére megoldást jelenthetnek a hálózaton keresztül nyújtható távfelügyeleti szolgáltatások, illetve az elektronikus jegyvásárlás és az elektronikus fizetés is hozzájárulhat a megelőzés hatékonyságának növeléséhez, a személyes kontaktusok számának csökkentéséhez.

LTE 450 mobilhálózat
Magyarországon már 2016-ra, a világon másodikként kiépítettük 450 MHz-es tartományban működő LTE hálózatunkat, amely kiemelkedő biztonsági paraméterek mellett a leginkább alkalmas e modern technológiák használatára. A több mint 95 százalékos területi lefedettséggel rendelkező LTE 450 mobilhálózat fő jellemzője a magas rendelkezésre állás, ami rendkívüli események idején is biztosítja a felhasználók számára az adatátviteli hozzáférést, függetlenül a publikus hálózatok terheltségétől.

További előnyei a magas szintű titkosítás, autentikáció és integritásvédelem, amelyek együttesen garantálják a hálózat felől érkező támadások kivédését. A rendszer jó skálázhatósága pedig lehetővé teszi az IoT-célú LTE-M megoldás LTE 450 hálózatba implementálását a szabadsávos LPWA technológiákhoz képest sokkal kedvezőbb műszaki paraméterekkel.

Hogy mindez mire alkalmas, ahhoz meg kell értenünk az IoT, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már közel egy évtizede létező fogalmát. Ez a hálózatba kapcsolt eszközök emberi beavatkozást nélkülöző kommunikációs technológiáját jelenti, amely mára életünk szinte minden területén meghatározó megoldás lett. Elég csak az okosotthonokra, az okosvárosokra, okosmérési megoldásokra vagy az okosgyárakra és -irodákra gondolni. Ahhoz pedig, hogy ezek az eszközök képesek legyenek egymással kommunikálni, rendkívül összetett kommunikációs követelményrendszernek megfelelő technológiára van szükség. A tapasztalatok alapján ezt legjobban az úgynevezett LPWA technológiák képesek kiszolgálni, amely körbe az LTE 450 is tartozik.

Galambos Tibor, az MVM NET Zrt. műszaki igazgatója

Távoli monitorozás
Terveink szerint LTE 450 mobilhálózatunkon 2020 nyarán bevezetjük Magyarországon az úgynevezett LTE Cat-M1 megoldást, egy olyan sokoldalú IoT-technológiát, amely képes nagyobb adatforgalmat generáló, akár nem helyhez kötött alkalmazásokat is kiszolgálni. A nagyobb adatátviteli kapacitás és a kedvezőbb késleltetési idő lehetővé teszi a valós idejű kétirányú kommunikációt, vagyis távoli eszközök állapotának rendszeres monitorozását, azok beállítását, frissítését, illetve az esetleges üzenetek vagy riasztások nyugtázását a hálózaton keresztül. Mindamellett ez a megoldás kis adatátviteli igény - tipikusan szenzorok és okosmérési alkalmazások - esetén lehetővé teszi az LPWA technológiákra jellemző alacsony fogyasztási értékek megközelítését védett frekvenciasávban.

A mobil-adatkommunikáció az LTE 450/LTE-M technológiával számos felhasználási területen nyújt korszerű adatátvitelt, a teljesség igénye nélkül többek között energetikai területen okosméréshez, rendszerirányítási funkciókhoz, kereskedelmi és szolgáltatási szegmensben az online pénztárgépek, étel-ital-, vagy akár a parkolóautomaták adatkommunikációjának biztosítására is használható. Emellett a hálózat alkalmas elektronikus fizetésre, valamint az e-jegyrendszerben mobiljegy értékesítésére is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.