Hirdetés
. Hirdetés

SunSpider: élen az Internet Explorer 9

|

A JavaScript teszten az IE9 leelőzte a vetélytársait. A Mozilla mérnöke szerint csalással.

Hirdetés

Körülbelül három héttel a hatodik előzetes megjelenését követően a Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 legújabb, immár hetedik technológiai előzetesét. John Hrvatin, a böngésző vezető fejlesztője korábban úgy nyilatkozott kérdésünkre, hogy új előzetes csak akkor várható, ha valami új lényeges újdonságot tudnak implementálni az alkalmazásukba. Eddig ez rendre a frissen elfogadott HTML5 szabványok beépítését jelentette, ám a hetedik előzetes e trendet megszakítva nem a HTML5-re koncentrál, hanem a teljesítményre.

 

 



Az Internet Explorer 9-hez teljesen újraírt Chakra JavaScript motor ugyanis jelentősen felgyorsult az eddigi előzetesekhez képest, így az már legalább tízszer gyorsabb az Internet Explorer 8 motorjánál, sőt a SunSpider tesztje alapján jelenleg az Internet Explorer 9 rendelkezik a legfürgébb JavaScript feldolgozó modullal. Megelőzve a Chrome 8.0 bétáját, és az Opera 11 alfa kiadását.

Gyanúsan jó

Rob Sayre, a Mozilla Alapítvány egyik mérnöke szerint azonban az Internet Explorer hirtelen gyorsulása nem véletlen, mivel a redmondi szoftvercég kifejezetten az WebKit SunSpider tesztjére optimalizálta a Chakra motorját. A szakértő a math-cordic mérések alapján jutott erre a következtetésre, amelyet az IE9 meglehetősen gyorsan abszolvált, míg egy apró módosítás jelentősen lelassította a Microsoft böngészőjét. Azaz Rob Sayre következtetése alapján a SunSpider tesztből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel az IE9-et egyértelműen arra optimalizálták.

Dean Hachamovitch, az Internet Explorer 9 vezető termékmenedzsere válaszában résszint igazat adott kollégájának, mármint a teszt hasznosságáról, de az egyértelműen tagadta, hogy a SunSpider tesztre írták volna a JavaScript motorjukat. Elmondása alapján ugyanis a Chakra fejlesztésénél a hatékonyság javulását leginkább a "halott kód kiszórásával" érték el, azaz eltávolították az algoritmusból azon részeket, amelyek futás közben mindig ugyanazon eredményre jutnak, kvázi feleslegesek. Így a programkód gyorsabban képes lefutni, és kevesebb memóriát foglal el. Hachamovitch szerint Sayre tesztje pont egy ilyen részt érintett (egy felesleges ciklust), azaz a Mozilla mérnökének apró módosításával ezen fajta optimalizálás érvényét vesztette, ennek volt köszönhető a sebesség visszaesése.

 

 

 



"Ez az eset egy jó példa arra, hogy ezek a teszteredmények miért nem tudják jól bemutatni a valós használatot. A Webkit SunSpider tesztje egy hosszú JavaScript ciklust használ arra, hogy sinust és cosinust számoljon. A valós világban lévő kódok ennél sokkal hatékonyabbak, és a CPU-optimalizáló funkciók már elérhetőek a JavaScript motorokban" - írja az IE9 vezetője termékmenedzsere.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.