Hirdetés
. Hirdetés

Tajvan összefogna Európával a félvezetők piacán

|

A fenntartott baráti kapcsolatokra hivatkozva építene a partnerség elmélyítése érdekében.

Hirdetés

A tajvani kormány úgy véli, hogy óriási a lehetőség az együttműködésre az Európai Unióval a félvezetők terén. Ez a tajpeji reakció az EU azon tervére, hogy fellendítse chipiparát és csökkentse az amerikai és ázsiai beszállítóktól való függőségét.

Tajvant a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC otthona, de ott működik egy sor másik jelentős félvezetőgyártó vállalat. Az EU a szigetet úgy említi, mint az egyik olyan "hasonlóan gondolkodó partnert", amellyel szívesen együttműködne.

Hirdetés

A minap bemutatott terv felszólítja az Európai Bizottságot, hogy enyhítse az innovatív félvezetőgyártó üzemek finanszírozási szabályait. A jelenlegi adminisztratív helyzet a globális chiphiány és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei miatt számos iparágban további zavart okozott.

A tajvani külügyminisztérium közleményében örömét fejezte ki, hogy Tajvan és az EU közötti kétoldalú kereskedelem és beruházások erőteljes lendületet kaptak, és üdvözölte, hogy az EU ilyen nagy jelentőséget tulajdonít a szigetnek.

Meggyőződése, hogy "a pandémiát követő korszakban Tajvan és az EU számára óriási az együttműködési lehetőség a globális ellátási láncok, például a félvezetők szerkezetátalakítása, az ipari fellendülés és a demokratikus ellenálló képesség megerősítése terén". Tajvan az EU-val fenntartott baráti kapcsolataira fog építeni a partnerség elmélyítése érdekében - tette hozzá a minisztérium.

A TSMC, amely a múlt hónapban közölte, hogy még mindig nagyon korai szakaszban van egy lehetséges európai gyár felmérése, nem kívánta kommentálni az európai chip-szabályozást. Az biztos ugyanakkor, hogy a TSMC 12 milliárd dollárt költ chipgyárakra az Egyesült Államokban.

A tajvani EU-s ambíciókat egyik kellemetlen epizódja, hogy a tajvani GlobalWafers kísérlete a német Siltronic chipszállító 4,35 milliárd eurós (5 milliárd dolláros) felvásárlására elbukott nemrégiben.

Sem az EU, sem tagállamai nem tartanak fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot a Kínához tartozó Tajvannal, de az államközösség igyekszik kifejezni támogatását a sziget iránt, különösen most, hogy a Kína és az EU közötti kapcsolatok a kereskedelmi és emberi jogi viták miatt megromlottak - írja a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.