Hirdetés
. Hirdetés

Tehetséggondozás közel 700 millióból

|

Superman a BME-n egy év alatt 251 évnyi számítást végzett el.

Hirdetés

Lezárult a BME „Új tehetséggondozó programok és kutatások a Műegyetem tudományos műhelyeiben” című, európai uniós forrásból finanszírozott kétéves projekt. A 683 millió 280 ezer forintos támogatásból a doktori iskolákban, a tudományos diákkörökben (TDK) és a szakkollégiumokban folyó tevékenységeket fejlesztették. A BME 14 doktori iskolájában 56 kutatási projektet finanszíroztak. A projektben ezen kívül a Műegyetem 7 szakkollégiuma és 8 TDK szervezete vett részt. A 2011 szeptemberében indult tehetséggondozó projektbe a BME nappali tagozatos hallgatóinak 20 százaléka kapcsolódott be.

Infrastrukturális beruházásra is költöttek a rendelkezésre álló összegből: egy 360 CPU maggal ellátott, közel 6 teraflops teljesítményű szuperszámítógépet vásároltak. A Superman az elmúlt egy év alatt annyi számítást végzett el, mint egy PC 251 év alatt. Átlagos kihasználtsága 85 százalék. A szuperszámítógépet jelenleg közel 100 kutató, 33 tudományos projekt keretében használja.

A tudományos munka jelentőségére, továbbá a tehetséges fiatalok kiválasztásának, tudományos pályára állításának nehézségeire hívta fel a figyelmet Levendovszky János, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánhelyettese. Elmondta, hogy a külföldi egyetemekről is nagy a verseny a PhD hallgatókért, a hazai műhelyeknek egyre több konkurenciával kell számolniuk. Sajnálatos módon a BME-n évek óta csökken a doktori képzésben részt vevők száma, ezért is rendkívül fontosak a tehetséggondozó programok. Megoldást jelenthet az ösztöndíjak növelése (jelenleg a PhD hallgatók javadalmazása a nettó átlagkereset alatt marad), továbbá az infrastrukturális feltételek javítása.

A BME a tehetséggondozó projektben az összes vállalt indikátort túlteljesítette. Néhány adat: 2779 hallgatót és 431 oktatót vontak be a munkába; 41 eszközt szereztek be; 43 képzést folytattak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.