Hirdetés
. Hirdetés

Tíz meghatározó fogyasztói trend 2014-ben

|

Az okostelefonok tömeges elterjedésével nem csupán a kommunikáció és az internethasználat módja változott meg gyökeresen, ez a rendkívül sokoldalúan használható eszköz életünk sok más területét is átformálja.

Hirdetés

Összeállításunkban a közeli digitális jövőnket alapvetően meghatározó, izgalmas tíz fogyasztói trendet ismertetünk, amelyeket az Ericsson ConsumerLab által az okostelefont használók körében világszerte végzett felmérés eredményei alapján állapítottak meg a kutatók.

Hirdetés

Társadalomformáló appok
A smartphone-őrület jelenleg is zajló következő fázisában a mobilhasználat egyre több területre tör be a legkülönfélébb funkcionalitású appoknak köszönhetően, és teljesen átformálja mindennapi életünket. Ezek a korábban ismeretlen szolgáltatásokat kínáló, egyszerűen telepíthető és használható szoftverek a felmérésben résztvevők szerint már most érezhetően megkönnyítik a vásárlást, az éttermi helyfoglalást, és élvezetesebbé teszik a szabadidős tevékenységeket, pár éven belül pedig jelentős javulást hoznak az olyan, hagyományosan problémás területeken is, mint a gyermekek és idősek felügyelete, a hatóságokkal való kommunikáció, valamint a közlekedés.

 

Testünk az új jelszavunk
Ahogy egyre több online szolgáltatást veszünk igénybe, sokaknak okoz komoly frusztrációt a jelszavak használata. A biztonság kedvéért egyre hosszabb jelszavakat várnak el tőlünk, ráadásul olyanokat, amelyek vegyesen tartalmaznak számokat, kis- és nagybetűket, írásjeleket, úgyhogy képtelenség megjegyezni őket. Így nem csoda, hogy az okostelefon-tulajdonosok 52 százaléka jelszó helyett inkább használná bejelentkezésre az ujjlenyomatát, míg 50 százalékuk az online hitelkártyás fizetések hitelesítésénél, 61 százalékuk pedig telefonja zárolásának feloldásakor részesítené előnyben ezt a módszert. Egy másik ígéretes biometrikus azonosító eljárás, a retinaszkennelés mellett tette le a voksát a válaszadók 48 százaléka. Az igényeknek megfelelve egyre több, ujjlenyomat-olvasóval felszerelt okostelefonnal – ilyen a csúcsmobilok közül példádul az Apple iPhone 6 és 6 Plus, valamint a Samsung Galaxy Note 4 és S5 – rukkolnak elő a gyártók, így rövidesen áttérhetünk az azonosításnak erre a kétségtelenül kényelmesebb módjára.

Méricskéljük magunkat
Sok olyan mobilapp létezik már most is, amelyekkel folyamatosan nyomon követhetjük fizikai tevékenységeinket, az okostelefon-tulajdonosok azonban többre vágynak ennél. Közel 60 százalékuk szívesen használna olyan karkötőt, amely még több adatot szolgáltat testműködéséről, 56 százalékuk pedig gyűrűként viselhető eszközzel figyelné sportolás közben a vérnyomását és pulzusát. Kétharmaduk az ily módon összegyűjtött adatokat semmi esetre sem osztaná meg másokkal, és sokan érzik úgy, hogy az általuk saját magukról begyűjtött információk mintegy ellensúlyoznák a különféle intézmények, szervezetek által róluk nyilvántartott adatokat.

Internet-hozzáférést várunk el mindenhol
Annyira nem tudunk már meglenni internet nélkül, hogy valóságos dührohamot kapunk, ha valahol nem tudunk csatlakozni a világhálóra, vagy a megszokottnál gyengébb a kapcsolat sebessége. Bár a mobilinternet-lefedettség világszerte egyre jobb, nem mindenütt állnak rendelkezésre a legújabb, 4. generációs technológiák, és megfelelő sebességű wifi-hotspotot sem mindig könnyű találni. A felmérés szerint a mobilinternet-kapcsolatok minősége városi környezetekben leginkább a metrón való utazás közben hagy kívánnivalót maga után. A feltörekvő országokban a mobilon internetezők 39 százaléka, míg a fejlett gazdaságokban csupán 29 százaléka elégedett a metróalagutakban nyújtott netszolgáltatás minőségével (lásd a mellékelt grafikont). Ez nem jelenti azt, hogy a fejlett régiókban rosszabb lenne a lefedettség, egyszerűen arról van szó, hogy a kapcsolódási problémákat ott kevésbé tolerálják a felhasználók, A hangszolgáltatások minőségét mindkét régióban és valamennyi helyszínen magasabbra értékelték a válaszadók, mint az internetkapcsolat minőségét, ami természetes, hiszen a hanghíváshoz még elegendő jelerősség kevés lehet a neten való zökkenőmentes szörföléshez.

 

Az okostelefonok csökkentik a digitális megosztottságot
Még mindig egyenlőtlen és nem megfelelő az internetelérés globális elterjedtsége. Ezt a digitális megosztottságot mérsékli az olcsó okostelefonok megjelenése, melyeknek köszönhetően már nem szükséges drága számítógépet vásárolni a világháló használatához. A fejlett országokban még mindig a noteszgépek az első számú eszközök az online szolgáltatások elérésére, de globálisan a felhasználók több mint fele (51 százaléka) vélekedik úgy, hogy napi munkájának legfontosabb technikai eszköze a mobiltelefonja (lásd a mellékelt ábrát). A táblagépek egyetlen országban sem kerültek az első helyre, de jól kiegészítik a többi berendezést. Ugyanakkor Indiában és Indonéziában az okostelefonok az internetezés fő eszközei szinte minden alkalmazási területen.

Az online előnyök felülmúlják az aggályokat
Ahogy az internet mindennapi életünk szerves részévé vált, egyre nyilvánvalóbbak az online jelenléttel kapcsolatos kockázatok. A napi rendszerességgel internetezők 56 százaléka aggódik az adatvédelmi problémák miatt, de csupán 4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy emiatt kevesebbet használja az internetet. Túlnyomó többségük, 93 százalékuk ehelyett kockázatcsökkentő stratégiát alkalmaz, nagy körültekintéssel böngészi a netet, és ügyel arra, hogy hol, milyen személyes adatot ad meg. Ők azok, akik kétszer is meggondolják, hogy mely webhelyeket látogatnak meg.

Azt nézzük, amit ismerőseink ajánlanak
Annak ellenére, hogy egyre nagyobb kínálatból választhatunk, egyre kevésbé vállaljuk fel a döntést, hogy melyik videót nézzük meg. Sokszor inkább barátaink ajánlásaira hagyatkozunk, viszont mi lényegesen alacsonyabb mértékben befolyásoljuk az ő választásaikat. A válaszadók 38 százaléka néz olyan klipeket hetente többször is, amelyekre barátai hívták fel a figyelmét, ugyanakkor csupán 22 százalékuk ajánlgat másoknak videókat. Ezzel összhangban a felhasználók egyharmada minden egyes héten követi barátai vagy az általa a közösségi hálózatokon követett személyek tippjeit, tanácsait, ami azt mutatja, hogy az emberek értékelik ismerőseik véleményét. Barátaink közel ugyanilyen hatással vannak blogolvasási és zenehallgatási szokásainkra is.

Mindig képben: folyamatos adatellenőrzés
A mobilinternet-használat terjedésével az okostelefon-tulajdonosok rendszeresen ellenőrzik, hogy mennyi adatot fogyasztottak el havi keretükből. A felmérésben résztvevők 48 százaléka használ erre a célra a mobiljához adott vagy az alkalmazás-áruházból letöltött programot. Míg 38 százalékuk csak arra kíváncsi, hogy mekkora adatmennyiséget használt fel, 28 százalékuk arról is meg akar győződni, hogy helyesen számlázták-e ki az adathasználatot, 35 százalékuk pedig nem akarja túllépni a havi keretet. A mobiltulajdonosok 37 százaléka ugyancsak rendszeresen teszteli az internetkapcsolat sebességét egy erre szolgáló alkalmazással. Negyvenkét százalékuk csupán kíváncsiságból, 35 százalékuk pedig azért is, mert túlságosan lassúnak érzi az adatátvitelt.

Érzékelők mindenfelé
A világhálón interaktivitáshoz szokott okostelefon-tulajdonosok közel 60 százaléka vélekedik úgy, hogy 2016 végéig érzékelőkkel találkozunk majd a legkülönfélébb helyeken. A kórházak szenzorokkal látják el a betegeket a távolról történő gondozáshoz, a metróállomások az érzékelőknek köszönhetően felismernek minket, és nyitják a beléptető kapukat. A válaszadók 66 százaléka szerint érzékelős azonosítás lesz három éven belül az irodaházakban, 56 százalékuk pedig azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 2016-ban megjelennek az érzékelőkkel felszerelt autók, amelyek információt cserélnek majd egymással a balesetek elkerülésére. Természetesen a nagy lelkesedés ellenére azért felmerültek adatvédelmi aggályok is az új technológiával kapcsolatban: a válaszadók 28 százaléka rossz ötletnek tartja az olyan áruházi szenzorok alkalmazását, amelyek ajánlatokat tesznek a hasonló profilú és viselkedésű emberek vásárlásai alapján.

Videózás mindenhol és mindenféle eszközön
Alapvetően átalakultak a tévézési szokások, az egyre inkább teret hódító videostreaming-szolgáltatásoknak köszönhetően immár akkor és olyan eszközön nézhetjük meg kedvenc sorozatunk legújabb epizódját, ahol csak akarjuk. Elkezdhetjük a videózást otthon a noteszgépünkön, folytathatjuk ebéd közben a mobilunkon, hogy aztán este a nappaliban a kanapén heverve fejezzük be a mozizást a tabletünkön. Mindezt alátámasztja, hogy világszerte az online videózásra fordított összes idő immár közel ötöde okostelefonokra és tabletekre jut.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.