Hirdetés
. Hirdetés

Trösztellenes perre készülhet az IBM

|

A konkurencia azzal vádolja a mainframe-rendszereket szállító céget, hogy gátolja a versenyt a nagygépes operációs rendszer licencek visszatartásával.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma trösztellenes vizsgálatot indított az IBM ellen egy, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) által szeptemberben benyújtott kérelem alapján. A szervezet - amely nagyrészt az IBM versenytársaiból áll - azt kifogásolja, hogy a multinacionális vállalat a közelmúltban olyan versenyellenes intézkedéseket hozott, amelyek során megtagadta mainframe operációs rendszereinek licencelését a konkurencia számára. Ed Black, a CCIA elnöke szerint a vállalat bizonyos esetekben akadályozta ügyfeleit abban, hogy áttérjenek a konkurencia megoldására. Az IBM-nek több kisebb és nagyobb versenytársa van a mainframe-piacon, elsősorban a Software+Services (szoftver és szolgáltatások) területén.

A múlt héten egy New Yorki bíróság megszüntetett egy pert, amit a T3 Technologies kezdeményezett az IBM ellen. A magát a "másik" mainframe szolgáltatóként meghatározó T3 többek között olyan technológiát ad el ügyfeleinek, amellyel lehetővé válik az Intel-alapú szervereken futtatott, régebbi IBM operációs rendszerek cseréje. A nagyvállalat felszólította a T3-mat, hagyjon fel a technológia értékesítésével, és amikor ez nem történt meg, felfüggesztette a T3 viszonteladói szerződését. A sértett cég panasza részét képezi a most benyújtott indítványnak, illetve egy másik vizsgálatnak is, amit még 2008-ban indított az Európai Unió.

Tim Breuer, az IBM kommunikációs igazgatója szerint nincs alapja a T3 Technologies által benyújtott panasznak, a minisztérium konkrét dokumentumokat kért a konkurens vállalattól. Az IBM mindenben együttműködik az ügyben illetékes szervekkel, tette hozzá Breuer.

Az ügy másik fontos szereplője a CCIA szerint a Platform Solutions, amely néhány éve olyan szervereket dobott piacra, amelyek képesek voltak hasonló feladatokat ellátni, mint a drágább mainframe-rendszerek. A Platform Solutions az IBM és a minisztérium vonatkozó megállapodására hivatkozva licencelte volna a vállalat operációs rendszerét és technikai dokumentációját, az IBM azonban megtiltotta ezt, továbbá megakadályozta, hogy az ügyfelek a Platform Solutions gépeire mozgassák licenceiket, mondta a CCIA. 2006-ban pereskedést kezdődött, aminek a Platform Solutions 2008-as felvásárlása vetett véget. Az IBM azonban nem csak a T3 és a PS kapcsán tiltotta meg a licencek értékesítését, hanem például a Hercules nevű nyílt forráskódú mainframe projektnek is, hangzott a CCIA érvelése.

Az ügy újbóli kirobbanásának oka Black szerint az lehet, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő vállalatok olcsóbb megoldásokat keresnek.

Az Igazságügyi Minisztérium nem kommentálta az esetet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.