Hirdetés
. Hirdetés

Windows mint szolgáltatás

|

Kimondottan a vállalatok számára kifejlesztett biztonsági és az üzemeltetést megkönnyítő funkciókkal, rugalmas frissítési modellel, valamint vadonatúj böngészővel debütált a számos felhasználó számára egy évig ingyenesen telepíthető Windows 10.

Hirdetés

Július 29-én megjelent a Microsoft új operációs rendszere, amely ezúttal nemcsak a funkcionalitás területén hoz újdonságokat, hanem jelentősen megváltozik a frissítések felhasználókhoz való eljuttatásának a módja is. Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője a Windows 10 premierje előtt pár nappal válaszolt a Computerworld kérdéseire.

Hirdetés

Computerwold: Melyek azok a Windows 10 újdonságok, amelyek kifejezetten a vállalati felhasználók számára kerültek be az új operációs rendszerbe?
Tóth András Mihály: Több új funkció is megjelent a Windows 10-ben, amelyek kimondottan a vállalatok munkáját segítik. A biztonság területén újdonság a jelszavak biometrikus azonosítással való felváltásának a lehetősége a Windows Hello és Microsoft Passport funkciók segítségével. Ezek magasabb védelmi szintet biztosítanak a felhasználói fiókoknak és az ezekben található tartalmaknak azáltal, hogy nem egy könnyen elfelejthető, visszafejthető vagy megszerezhető klasszikus felhasználói azonosító-jelszó párossal, hanem lényegesen biztonságosabb módon az ujjlenyomatunkkal, arcunkkal vagy íriszünkkel jelentkezhetünk be a Windowsba. Egy másik nagyon fontos biztonsági szolgáltatás az adatok mindenre kiterjedő védelme. Már a Windows Vistában megjelent a BitLocker funkció, amely titkosítva tárolja az adatokat, így ha elveszítjük vagy ellopják a céges notebookot, még akkor sem tudják megszerezni a rajta lévő információkat, ha kiszerelik belőle a merevlemezt. A Windows 10 vállalatoknak készült Pro és Enterprise változatában elérhető Enterprise Data Protection magasabb szintre emeli a védelmet azáltal, hogy fájljaink nem csak akkor lehetnek titkosítva, ha merevlemezen vagy USB-kulcson találhatók, hanem folyamatosan meg tudjuk védeni őket attól a pillanattól kezdve, amikor megszületnek. Ha létrehozunk például egy üzleti, tervezési adatokat tartalmazó Excel-fájlt, erre mi vagy a cég automatikusan kiadja a titkosítási utasítást, és a dokumentum nem csupán akkor lesz titkosítva, amikor a számítógépünkön van, hanem mindig és mindenhol. Akkor is, ha e-mailben elküldjük egy kollégának, kitesszük egy felhős tárhelyre, vagy véletlenül egy rossz email-címre továbbítjuk. Így a jogosulatlan felhasználás ellen is meg tudjuk védeni az üzleti információkat, mivel ha illetéktelen személyhez kerül a fájl, nem tud hozzáférni a benne található adatokhoz.
Ami az üzemeltetést illeti, különösen a nagyvállalatokra jellemző a Windows oly módon történő terítése, hogy létrehoznak egy saját lemezkép-fájlt – amely tartalmazza az operációs rendszert és az általuk használt többi alkalmazást –, és ennek segítségével telepítik a szoftvereket a cég számítógépeire. A Windows 10 esetében a sokkal egyszerűbb in-place upgrade nevű üzemeltetési modellt vezetjük be. Ennek lényege, hogy amikor egy új számítógép érkezik a céghez vagy egy korábbi verzióról Windows 10-re váltanak, akkor nem egy teljes lemezképet kell létrehozni és feltelepíteni a gépekre, hanem ott helyben a meglévő operációs rendszert lehet frissíteni oly módon, hogy a folyamatba könnyedén beilleszthetők azok a funkciók, szabályok és alkalmazások, amelyekre a vállalatnak szüksége van. Ennek köszönhetően gyorsabban és olcsóbban hajthatók végre a Windows 10-es gépek frissítési és üzemeltetési feladatai.

 



CW: Hogyan fogadták a hazai vállalatok a Windows 10-et?
TAM: Mióta tavaly októberben elindult a kommunikáció a Windows 10 újdonságaival kapcsolatban, intenzív érdeklődést tapasztalunk a hazai vállalatok részéről. Látják azt, hogy nem csupán új funkciók jelennek meg, hanem teljesen új platform születik: a Windows 10 PC-ken, tableteken és okostelefonokon, majd később Xboxon és HoloLensen is egységes módon lesz használható. A megjelenés előtt már több mint öt hazai vállalat döntött az új operációs rendszer bevezetése mellett, köztük egy nagy magyar pénzintézet, amely bankfiókjaiban, call centerében, belső osztályain vezeti be a Windows 10-et 200 számítógépen. A további korai bevezető vállalatok között van energiaszolgáltató cég és államigazgatási szervezet, vagyis elmondható, hogy több szektorból mutatkozik nemcsak érdeklődés, hanem már több helyen folyik az implementáció.

CW: Melyek a váltásra ösztönző legfontosabb tényezők?
TAM: Amellett, hogy új, érdekes és releváns szolgáltatások találhatók a Windows 10-ben, további szempontok is a frissítés mellett szólnak. Így például azok a vállalatok, amelyek még mindig Windows 7-et használnak, mérlegelni fogják, hogy érdemes-e ezzel a változattal folytatniuk tovább a munkát, amelynek a támogatása néhány éven belül megszűnik. Üzemeltetési szempontból ugyanis sokkal kényelmesebb egy olyan operációs rendszerre áttérni, amelyet tíz évig stabilan lehet majd használni. Ugyancsak a váltásra ösztönöznek az IT-részleg szempontjából a korábban már említett új biztonsági szolgáltatások és a gyorsabb telepíthetőség. A végfelhasználói oldalon a könnyű kezelhetőséget és a jól ismert felhasználói felületet említeném meg. A jelenleg Windows 7-et vagy Windows 8-at futtatók az új operációs rendszert nagyon egyszerűen kezelhetőnek fogják találni. Az előbbiek számára a Windows 10 az alapvető kezelési funkciók tekintetében tökéletesen ismerős lesz, az utóbbiak pedig üdvözölhetik a visszatérő Start menüt. Ugyanakkor a 7-es változatot használók egy sor újdonsággal fognak találkozni. Ilyen például a Windows Áruház, ahonnan egyszerűen lehet appokat telepíteni, valamint az új Microsoft Edge, amely független mérések szerint is jelenleg a leggyorsabb böngésző. Ráadásul a belső folyamatok újratervezésének köszönhetően a Windows 10 – különösen a Windows 7-hez képest – érzékelhetően gyorsabban indul el, és az alkalmazásokat is gyorsabban futtatja.

CW: A tervek szerint évente többször ad ki funkcionális frissítést a Microsoft a Windows 10-hez. Milyen lehetőségek állnak a vállalatok rendelkezésére az általuk használt példányok update-je és biztonsági frissítése tekintetében?
TAM: A Windowsra ezentúl nemcsak termékként, hanem szolgáltatásként is tekintünk, ezt a megközelítést nevezzük Windows as a service-nek. Ez azt jelenti, hogy július 29-én kiadunk egy bizonyos Windows-verziót, és ehhez folyamatosan, az év során fognak funkcionális újdonságok megjelenni. A biztonsági frissítéseket a szokásos menetrend szerint minden hónapban kiadjuk, amikor pedig elkészülünk új funkciókkal, nem várjuk meg, hogy összegyűljön belőlük mondjuk 25 – mint ahogy az a Windows korábbi változatainál történt, amelyeknél évente, másfél évente, kétévente kiadott szervizcsomagok vagy legutóbb a Windows 8-nál update formájában kapták meg a funkcionális frissítéseket a felhasználók –, hanem folyamatosan eljuttatjuk azokat a PC-kre. Ez történhet akár 5, 6 10, 12 alkalommal is évente.

A Windows 10 esetében az új funkciók háromféleképpen juthatnak el a vállalatok számítógépeire, attól függően, hogy melyik frissítési csoportba tartoznak. Egyrészt vannak olyan gépek, amelyek úgy működnek, mint egy lakossági PC, vagyis jellemzően üzletileg kevésbé kritikus alkalmazásokat futtatnak. Ezeket a végfelhasználói céges számítógépeket érdemes besorolni a Current Branch elnevezésű csoportba, amelybe az otthoni PC-k is tartoznak. Frissítésüket a Windows Update szolgáltatás fogja elvégezni, ami azt jelenti, hogy amikor egy új funkció megjelenik a Windows 10-hez, az azonnal telepítődik az ebbe a kategóriába sorolt gépekre. Ennek a megoldásnak a szöges ellentétét alkalmazhatják a vállalatok az üzletileg kritikus számítógépeknél – ilyenek lehetnek például a gyári robotokat vezérlő gépek –, amelyek esetében rendkívül fontos, hogy a rajtuk futó alkalmazások hiba nélkül működjenek. Minden hónapban megkapják a biztonsági frissítéseket, ugyanakkor a folyamatosan megjelenő új funkciókra nincs feltétlenül szükségük. Ezek a számítógépek kerülhetnek a Long Term Servicing Branch nevű csoportba, és akár éveken keresztül nem fognak funkcionálisan frissülni. Amikor az üzemeltetők elérkezettnek látják az időt a 2-3-5 év alatt felgyülemlett új funkciók telepítésére, egyszerre végezhetik el a frissítést. A Current Branch for Business nevű harmadik, középső csoportba azokat a vállalati számítógépeket érdemes besorolni, amelyek nem minősíthetők sem fogyasztói, sem rendkívül kritikus feladatokat ellátó PC-nek. Jellemzően ezek a vállalati alkalmazásokat futtató üzleti gépek teszik ki a céges PC-k 80-85 százalékát. A Current Branch for Business kategóriába kerülő számítógépek esetében az IT-részleg 4-5 hónapig tesztelheti a Windows 10-hez megjelenő új funkciókat. Ha úgy találják, hogy az újítások hasznosak, megfelelően együttműködnek a futtatott alkalmazásokkal, és nem okoznak problémát, öthavonta tudják ezeket az új funkciókat egy csoportban telepíteni a számítógépekre. Ez a megoldás ötvözi az agilitást – vagyis azt, hogy gyorsabban lehet eljuttatni az újításokat a felhasználókhoz – az IT-részleg számára fontos üzemeltetési és biztonsági szcenáriókkal.

CW: Egy évvel a megjelenése után a Windows 7 az összes windowsos PC több mint 20 százalékán futott. Vajon túlszárnyalja-e majd a 10-es változat népszerű elődjét?
TAM: Annak érdekében, hogy a Windows 10-re való váltás könnyebben végrehajtható legyen, a Windows 7 és 8 rendszerek Home vagy Professional változatát futtató, eredeti licenccel rendelkező felhasználók egy évig ingyenesen frissíthetnek az új rendszerre. Ez az ajánlat egészen biztosan segíteni fogja a Windows 10 gyors elterjedését. Ugyancsak ösztönzi majd az áttérést a frissítés módja: míg a korábbi verziókra való áttéréskor egy új licencet és egy telepítőlemezt kellett beszerezni, addig a Windows 10 esetében a frissítést az interneten keresztül, update-ként juttatjuk el a felhasználókhoz. Ráadásul mivel frissítésről van szó, nem pedig újratelepítésről, minden beállítás, minden telepített program, minden dokumentum változatlanul megmarad, és a felhasználó ott folytathatja a munkát, ahol a frissítés megkezdésekor az előző operációs rendszerben abbahagyta. A Windows 10 nagyon széles eszközpalettán fog megjelenni: a PC-k és tabletek mellett nemsokára okostelefonon, később pedig Xboxon és a HoloLensen is. Célunk az, hogy három év múlva 1,5 milliárdnyi eszközön használjanak Windows 10-et, és véleményem szerint a Windows 7-nél gyorsabban fog terjedni az új rendszer.

CW: Szó esett korábban a Windows 10 új böngészőjéről. Milyen funkcionális és teljesítménybeli továbbfejlesztéseket tartalmaz a Microsoft Edge?
TAM: A Microsoft Edge-et egy vadonatúj, a legmodernebb webes szabványokat támogató megjelenítési motorral szerelték fel, így rendkívül gyorsan lehet böngészni vele a neten. Felhasználói felülete letisztult, jól áttekinthető, a böngészés legfontosabb részeire összpontosít. A program egy újfajta, interaktív kommentelési funkciót kínál, melynek révén egérrel, illetve érintőképernyős eszközön ujjal vagy tollal közvetlenül tudunk a weboldalakra jegyzetelni, gépelni, rajzolni, vagy az oldalakon szöveget kiemelni, és az ily módon szerkesztett weboldalakat megoszthatjuk másokkal e-mailben vagy közösségi oldalakon keresztül. További fontos újdonság, hogy a Microsoft Edge nem telepített alkalmazásként, hanem appként működik, a Windows Áruházon keresztül tud frissülni és egy izolált konténerben fut. Ha kártékony kód érkezik a böngészőn keresztül az internetről, az nem tud kikerülni az Edge-ből, így biztonságosabbá válik az internetezés. Kompatibilitási okokból az Internet Explorer 11 is része marad a Windows 10-nek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.