Hirdetés
. Hirdetés

Az MI nem a jövő, hanem a jelen lehetősége

|

Boa Lászlót kérdeztük az MI Koalíció munkájáról és az iparág változásairól.

Hirdetés

A Mesterséges Intelligencia Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit. Az iparági szereplőknek állandó fórumot biztosító MI Koalíció szakmai vezetőjét, Boa Lászlót kérdeztük a Koalíció munkájáról és az iparág változásairól.

Computerworld: Mi volt a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) alapítóinak szándéka a szakmai közösség létrehozásával?

Boa László: Az MI Koalíció létrehozásának fő motivációja az volt, hogy hazánk az Ml-fejlesztések terén az európai élvonalba tudjon kerülni. Ahhoz, hogy ezt elérjük, az MI alapú fejlesztések számosságát növeljük. A fejlesztésekbe be kell vonni az egyetemeket, startup-okat, kkv-kat és a nagyvállalatokat is. Mivel minden MI-fejlesztés elengedhetetlen része és alapja az ADAT, kiemelten fontos, hogy az állam a nemzeti adatvagyon átgondolt hasznosításával, illetve az Ml-megoldások felhasználójaként maga is vegye ki a részét az Ml-ökoszisztéma fejlesztéséből.

Hirdetés

CW: Magyarország milyen szerepet tölt be ön szerint most a nemzetközi terepen, és mik a célok ezzel kapcsolatban a jövőben?

Boa László: Számos vállalat és egyetem fejleszt jelenleg is világszínvonalú megoldásokat hazánkban, ahol a magyar kollégák meghatározó szereplői a szakmai munkának. Példaként említhető az autonóm közlekedés és telekommunikáció, ahol minden szerénység nélkül a világ élvonalába sorolhatjuk a hazánkban fejlesztett megoldásokat. Egyértelmű cél e pozíció megtartása és amennyiben lehetséges további erősítése.
Emellett természetesen szinte minden iparágban találunk kiemelkedő hazai megoldásokat. Fontos, hogy a hazai szereplők aktív részei legyenek a nemzetközi szakmai közösségnek, ezért folyamatosan építjük a külföldi kapcsolatokat hasonló szervezetekkel, egyetemekkel, figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket.

CW: Az MI Koalíció részt vett Magyarország MI-stratégiájának kialakításában, amit a Digitális Jólét Program 2020. szeptemberében mutatott be. Mik a legfőbb rövid- és hosszútávú stratégiai pontok?

Boa László: A stratégia kijelölte a legfontosabb iparági szektorokat, meghatározott fő célokat és mérőszámokat az egyes területekhez. A feladat a stratégia végrehajtása, ami a megoldandó feladatok, igények definiálásától a konkrét megvalósításig is tart. Rövidtávú cél a feladatokat elvégezni, a releváns szereplők, szervezetek azonosítása, szükség esetén létrehozásuk, valamint az iparági projekttervek elkészítése volt.

CW: Hatással volt-e a világjárvány az MI Koalíció szakmai munkájára? Meglátása szerint a magyar szektor hogyan reagált a pandémiás helyzetre?

Boa László: A koronavírus miatt sajnos sok tagnak nem maradt ideje a koalíciós szakmai munkára. Érthető módon a napi üzletmenetüket próbálták fenntartani. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy olyan területen jelentkeztek jellemzően a nehézségek, ahol az MI hatékony támogatást tud nyújtani (pl.: ügyfélszolgálat-automatizálás, előrejelzések stb.), így ezen a területen a világ fejlődése kényszerből ugyan, de nagyobb tempóban haladt előre az átlagosnál. Így volt ez itthon is. Telekommunikációs cégek, felhőszolgáltatók, lokális IT-rendszereket üzemeltetők olyan kihívásokkal kerültek szembe egyik pillanatról a másikra, amilyeneket korábban tesztelni sem volt lehetőségük.
Abban az időszakban még én is multi cégnél próbáltam segíteni a helyzeten MI megoldások fejlesztésével, így testközelből éreztem, hogy a kényszer mennyire fel tud gyorsítani együttműködéseket, szakmai döntéseket.

Az IT-szektorban az otthoni munkavégzés, távoli munkamegbeszélések, kollaborációs eszközök használata mindennapos, így ez -azt gondolom - nagyobb nehézséget nem kellett okozzon, de sok vállalat, intézmény nem volt felkészülve erre a helyzetre munkaszervezés szempontjából. A további nehézségeket nem sorolnám; fogat összeszorítva végigküzdöttük, reméljük, több ilyen nem lesz.

CW: Mik az MI Koalíció legfontosabb célkitűzései, projektjei 2021-ben?

Boa László: Ha röviden és frappánsan szeretném megválaszolni, akkor azt mondanám, hogy elkezdünk végre kézzelfogható "termékeket" szállítani. Közösségi projektek formájában a magyar nyelvi támogatást segítjük, kis- és középvállalatoknak biztosítunk MI-megoldások bevezetésének támogatását, iparági igényeket kiszolgáló projektek indulnak, amelyekhez csatlakozni lehet.

Cikkünk a Computerworld 2021. augusztus 4-ei lapszámában jelent meg >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.