Hirdetés
. Hirdetés

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy visszaélt az NSO kémszoftverével

|

Állítólag a Pegasus egyik beépített tulajdonsága, hogy nem használható izraeli mobiltelefonszámokon.

Hirdetés

Az izraeli rendőrség olyan új bizonyítékokat talált, amelyek "megváltoztatják a dolgok állását", annak ellenére, hogy kezdetben tagadták a Pegasus kémprogram jogosulatlan használatát; az izraeli igazságügyi minisztérium bizottságot hozott létre a botrányos állítások vizsgálatára. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök elektronikus megfigyelést végeztek izraeli állampolgárokkal szemben anélkül, hogy megfelelő bírói felhatalmazást kaptak volna, holott korábban az ilyen állításokat erőteljesen tagadták.

Miután január közepén bombaként robbant a hír, amely azt állította, hogy a bűnüldöző szervek rendszeresen használták az NSO Group Pegasus hacker kémszoftverét izraeli civilek ellen bírósági jóváhagyás nélkül, a rendőrség tagadta, hogy ilyen tevékenységeket végeztek volna megfelelő felügyelet nélkül. Keddi közleményében azonban a rendőrség megjegyezte, hogy egy másodlagos vizsgálat során "további megállapításokat fedeztek fel, amelyek bizonyos szempontból megváltoztatják a dolgok állását".

Hirdetés

A rendőrség közölte, hogy a nyomozati és hírszerzési részleg vezetője utasította a testület minden tagját, hogy működjön együtt a hackertechnológia állítólagos jogosulatlan használatának kivizsgálásában. A múlt havi első jelentést követően Avichai Mandelblit leköszönő főügyész azonnali intézkedésre utasította a rendőrséget a jövőbeni hasonló tevékenységek leállítása érdekében, és vizsgálatot rendelt el, továbbá az állami számvevőszék is bejelentette az ügy vizsgálatát. Az igazságügyi minisztérium kedden közölte, hogy Mandelblit egyik utolsó hivatali intézkedése a hétfői nyugdíjba vonulása előtt az volt, hogy kinevezte az ügyet vizsgáló bizottság tagjait. A bizottságot Amit Marari főügyészhelyettes vezeti majd, és tagja lesz benne Tzafrir Katz, a Moszad volt technológiai vezetője és Eyal Dagan, a Shin Bet volt nyomozásvezetője. A bizottság várhatóan július 1-jéig teszi közzé megállapításait.

A leköszönő főügyész a múlt hónapban tájékoztatta Kobi Shabtai rendőrfőnököt a rendőrséggel szembeni vizsgálatról, mondván, hogy "nehéz megbecsülni az alapvető jogok állítólagos megsértésének súlyosságát", ha a jelentés igaz. De akkor azt is mondta, hogy bár az állítások "rendkívül aggasztó képet festenek, [a jelentés] nem tartalmaz kellően konkrét információkat, ami megnehezíti a szóban forgó incidensek azonosítását".

A Pegasus rendőrségi használatának vizsgálata a legújabb botrány, amely az NSO Group-ot, az izraeli székhelyű kibertechnológiai vállalatot sújtja, amelyet világszerte vádak érnek a telefon-hackelési technológia olyan rezsimeknek történő értékesítése miatt, amelyek feltehetően aktivisták, újságírók, politikai ellenfelek ellen használják azt. Hazánkban például nem tárt fel jogsértést a Pegasus használata és engedélyezése kapcsán az adatvédelmi hatóság, ellenben a "szivárogtatók" ellen feljelentést tesznek. 

A Pegasus az egyik legerősebb kibermegfigyelési eszköznek számít, amely a piacon kapható, és amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy gyakorlatilag teljes mértékben átvegyék az ellenőrzést a célszemély telefonja felett, letöltsék az összes adatot a készülékről, vagy a felhasználó tudta nélkül aktiválják a kamerát vagy a mikrofont.

Egy hétvégén sugárzott interjúban az NSO Group vezérigazgatója, Asaf Shalev azt állította, hogy a Pegasus "beépített" tulajdonsága, hogy nem használható izraeli mobiltelefonszámokon. "Állampolgárként, ha igazak a leírtak, az személy szerint engem aggaszt" - mondta Shalev a szoftver izraeli rendőrség általi használatáról szóló jelentésekkel kapcsolatban. "De állampolgárként azt mondom, hogy inkább hiszek a főügyésznek, a közbiztonsági miniszternek és a rendőrfőnöknek, akik újra és újra azt mondják, hogy ezek a dolgok soha nem történtek meg"."

A Calcalist üzleti hírportálon január közepén megjelent első jelentés azt állította, hogy az izraeli rendőrség évek óta használja a kémprogramot izraeli civilek ellen, köztük olyanok ellen is, akiket nem gyanúsítanak bűncselekménnyel, kihasználva egy jogi kiskaput. A jelentések szerint a hackelés célpontjai között volt több polgármester, valamint családtagjaik, a Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kormánya elleni heti tüntetések szervezői, egy vezető politikus munkatársa, az LMBT-felvonulások ellen kampányoló aktivisták és kormányzati cégek alkalmazottai.

A jelentés komoly felháborodást keltett az izraeli médiában, és több törvényhozó a politikai spektrum minden részéből az ilyen állítások alapos kivizsgálására szólított fel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.