Hirdetés
. Hirdetés

Az orosz-ukrán háború tökéletes alkalom egy kiberjárvány kirobbanására?

|

Vajon a kibertámadás-szimulációs CyberPolygon valósággá válhat?

Hirdetés

Mint ismeretes, még 2020 júliusában Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) ügyvezető elnöke egy olyan pusztító és átfogó kibertámadásra figyelmeztette a világot, amely tönkreteszi a pénzügyi rendszert (betétek, nyugdíjak, nyugdíjalapok, befektetési alapok, biztosítások), a közműveket víz, gáz, áram), a közlekedést repülőgépek, légiirányítás, intelligens autók, közlekedési lámpák, teherhajók, vonatok stb.), az oktatást, az egészségügyet, az ipart, a büntetés-végrehajtási intézményeket, magát az internetet és nagyjából mindent, amit a fejlett országok legtöbb embere természetesnek vesz.

Ezek az aggodalmak vezettek a WEF-hez, hogy elindítsa a világjárvány kitörését szimuláló Event 201-hez hasonló kibertámadás-gyakorlatot CyberPolygon néven. Ezeket 2020-ban, 2021-ben tartották, és várhatóan 2022-ben is megrendezik. 

Hirdetés

2020 decemberében mindenesetre feltörték a SolarWinds (300.000+ ügyfél) és a FireEye cégeket - megszerezve a legjobb hackereszközöket és hátsó ajtókat minden olyan vállalathoz, amely e két cég ügyfele volt. Gyakorlatilag az összes F500-as vállalatról, nagy önkormányzatokról, kormányhivatalokról van szó. 2021-ben szintén áldozatul esett a Colonial csővezeték, a JBS Foods, a Kaseya, az Accellion, az Epik DNS, a Molson Coors és még a Microsoft is.

2021 decemberében a "Collective StrengtH" - amelynek tagjai az USA, az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Svájc, Ausztria, Németország, Olaszország, Thaiföld és Hollandia - tagjai a BIS-szel (Nemzetközi Fizetések Bankja), az IMF-fel és a Világbankkal együttműködve szimulálták egy kataklizmikus kibertámadás hatásait a globális pénzügyi rendszerre. A szimulált kibertámadás 10 napon keresztül zajlott, amelynek során érzékeny adatok kerültek fel a Dark Webre, valamint hamis híreket tartalmazó jelentések, amelyek végül káoszt okoztak a globális piacokon és bankok elleni támadást.

2022-ben az adománygyűjtő GiveSendGo-t is feltörték, amely során számos kétes hírű szerveződés és egyéb megmozdulás adományozóinak listáját meg nem nevezett szervezetek kiszivárogtatták. Míg Aubrey Cottle - az Anonymous egyik tagja bevallotta, hogy ő tette ezt - ezt nem sikerült ellenőrizni.

Most pedig az Anonymous is visszatért - ezúttal Ukrajna demokráciáját védi az oroszoktól - azzal, hogy kiberháborút indított Oroszország ellen.

Miután a pandémiaszimulációs EVENT 201 után 2 hónappal valóban kitört egy világjárvány, csak remélhetjük, hogy ez a kiberteres eszkaláció nem fog tökéletes ürügyet biztosítani egy valódi kiberjárvány elszabadulásához, amit Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) ügyvezető elnöke megjósolt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.