Hirdetés
. Hirdetés

Hári Péter: Nem csak HR kérdés a fluktuáció

|

A munkavállalók lemorzsolódásának megállítására is segítségünkre lehet az MI.

Hirdetés

Hári Péter, a CX-RAY ügyvezetője a szervezetdiagnosztikai eszközök új generációjáról tartott izgalmas előadást a a Computerworld által szervezett SecWorld 2022 konferencián.

Dr. Schrankó Péterrel közösen tartott előadása a cikk végén megtekinthető.

CW: Hári Péter előadásában kiemelte, hogy a cégen belüli fluktuáció nem csak HR kérdés, hanem IT security kockázatot is jelenthet. Mit jelenthet ez pontosan?

Hári Péter: Több ezer munkavállaló adatai alapján végzett benchmark kutatásunk adatai alapján, a munkavállalók 22,5%-a gondolkodik azon, hogy egy éven belül elhagyja a munkahelyét. Ez hatalmas kockázat a cégnek, hisz a munkavállaló a távozásával magával viheti a cég adatvagyonát, közzétehet bizalmas információkat vagy egyéb módon okoz károkat a cégnek.

CW: A kutatás alapján milyen szempontok alapján tekinthetünk egy munkavállalót elkötelezettnek?

Hári Péter: Az elkötelezettségnek nagyon sok arca van: ide tartozik a cég felé való lojalitás vagy a célok teljesítésére való törekvés vagy akár az, hogy ajánlom a munkahelyemet másoknak, például az ismerőseimnek, akik munkát keresnek. Ha egy munkavállaló nem elkötelezett, akkor ez megjelenik úgy, hogy nem dicséri mások előtt a munkahelyét, nem törekszik a vállalati célok elérésére és elkezd más munkahely után nézelődni.

Hirdetés

Mi a CX-Ray-nél az elkötelezettséget mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével vizsgáltuk és arra voltunk kíváncsiak, hogy ezen eszköz segítségével mely munkahelyi tényezők jósolják be az elkötelezettséget, többek között a munkahelyi lemorzsolódást. Azt találtuk, hogy leginkább a Vezetők beosztottaknak nyújtott érzelmi támogatása, az egyértelmű feladatkövetelmények és a munka-feladatokkal való elköteleződés határozza meg, hogy egy munkatársunk munkahelyet fog-e váltani vagy marad.

CW: Milyen módon tud Ön szerint egy vállalat "ideális" légkört teremteni, hogy a kollégák távozása ne jelentsen kockázatot?  

Hári Péter: Ha egy vezető odafigyel a csapatában dolgozók érzelmi állapotára, jól definiált feladatokat ad ki és gondoskodik arról, hogy a beosztottjai olyan projekteken, feladatokon dolgozzanak, amik passzolnak hozzájuk, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy olyan légkör alakuljon ki, amely kockázatokat jelent a cég számára. A vezetők számára folyamatos kihívást jelent ennek az állapotnak a fenntartása, hiszen sok vezető háborgó tengeren irányítja a céget vagy a csapatát és folyamatosan mérlegelnie kell, hogy milyen belső és/vagy külső, működést fenyegető tényezőkre reagál.

CW: A munkavállalók lemorzsolódása azonban pénzügyi kockázatot is jelenthet. Mit gondol erről?

Hári Péter: Hasznos, ha tudjuk, hogy mennyibe kerül a lemorzsolódás a cég számára: figyelembe véve a kiválasztás költségeit (pl.: álláshirdetés, fejvadász, kiválasztási tesztek, interjúztatás, AC költségei), illetve a kieső értékteremtést, akkor egy munkatárs elvesztésének költsége az éves bérköltségének minimum 20%-val egyenlő.

Ha a mesterséges intelligencia által adott lemorzsolódási előrejelzést figyelembe vesszük, akkor jó közelítéssel meg lehet becsülni, hogy mekkora megtérülés várható az elkötelezettség növelésével, vagy egy "jó munkahelyi légkör" kialakításával és fenntartásával. Megfontolandó következő lépés lehet számunkra a termékfejlesztésben, hogy munkatársi hibázásból fakadó IT security incidensekre is betanítjuk az előrejelző modellünket: ez esetben meg lehetne mondani azt, hogy egy csapatban adott elkötelezettségi szint mellett várhatóan hány IT security incidens lesz. De ez még a jövő zenéje.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.