Hirdetés
. Hirdetés

IT trendek 2015-ben

|

A középvállalkozások fő prioritása: energiahatékony adatközpontok és IT biztonság.

Hirdetés

Az adatközpontok energiahatékonysága hosszú idő óta központi téma. Ezt a Rittal felkérésére az IDC által öt európai országban elvégzett, középvállalkozások bevonásával készült felmérés is alátámasztja. A megkérdezett IT szervezetek kétharmada például túlzottan lehűti az adatközpontját. Átlagos, 15,5°C hőmérsékletet alapul véve ezzel jelentős energiát pazarolnak el hűtésre. Ráadásul, ha a hőmérséklet túl alacsony, az kedvezőtlen PUE (Power Usage Effectiveness) értékhez vezet.

A kutatás felfedte, hogy a részt vevő adatközpontok átlagos PUE értéke meghaladja a 2,0-t. Ismert: a PUE nem más, mint az adatközpontban felhasznált teljes energiamennyiség és a számítógépek által elhasznált energiamennyiség hányadosa. Minél közelebb van ez az érték az 1-hez, annál hatékonyabb az adatközpont. Az iparágban bevett gyakorlat szerint az 1,4-es PUE értéke kiválónak tekinthető, de nem ritka, hogy a hatalmas IT szolgáltató cégek – tűélesre optimalizált adatközpontokkal – elérik akár az 1,2-es értéket is.

Hirdetés

Optimalizált áramfogyasztás az öregedő berendezéseknek
A megkérdezettek mintegy 39%-a az elkövetkezendő egy éven belül kiemelt prioritással kezeli az adatközpont energiafogyasztásának kérdését. Ez nem könnyű feladat, hiszen a felmérésből kiderült, hogy az adatközpontok átlag 7 évesek. A bennük jelenleg használt hűtési és energiaellátási infrastruktúra már korántsem mondható modernnek vagy hatékonynak. Ebből következően a fejlesztésük sem végezhető el egyszerűen.

A modernizálás problémájára a megoldás a moduláris adatközpontok használata lehet: a megkérdezett IT szakértők 25%-a a jövőben alacsonyabb üzemeltetési költségeket vár egy moduláris adatközpont létesítésétől. A moduláris géptermek előkonfigurált infrastruktúra-elemekből állnak, amelyek felölelik az energiaellátást, a szünetmentes tápellátást, az áramelosztást és a hűtést is. Az így összehangolt elemek használatával például a hűtési rendszer energiafogyasztása oly mértékben optimalizálható, hogy az IT infrastruktúra átfogó energiahatékonysága is sokkal jobb lesz.

Érdekesség, hogy Németországban a teljes energiafelhasználás 1,8%-át az adatközpontok teszik ki, ami megközelítőleg 10 terawattóra évente. A BITKOM iparági egyesület becslése szerint ennek mintegy egyötöde az idősebb adatközpontok hűtésére és áramellátására fordítódik. Ha ezek hatékonyságát sikerülne csak 10%-kal növelni, az évente kb. 200 gigawattóra megtakarítást jelente, ami egyenértékű 115 000 tonna széndioxid megtakarításával.
A Rittal IT termékmenedzsment alelnöke, Bernd Hanstein így látja a jövő évet: „2015-ben azt várjuk, hogy a kis- és közepes vállalkozások modernizálják az IT rendszereiket. Az adatközpontok lassan elöregednek, átlagosan 7 évesek. A klimatizálási rendszerek, az áramelosztás, sőt az IT biztonság sem felel meg minden tekintetben a mai elvárásoknak. Ugyanekkor pedig a vállalatok a hibatűrő adatközpontokra bízzák a létezésüket, és folyamatos szolgáltatást várnak el, miközben az IT környezet komplexitása egyre nő. A növekvő energiaköltségekkel együtt ezek a kulcstényezők az IT infrastruktúrák tovább már nem elodázható fejlesztésének mozgatórugói.”

IT biztonság
Németország középvállalatait globális vezető szereplőknek tekintik számos speciális szektorban. Ez azt jelenti, hogy ezek a közepes vállalkozások rendre ugyanazokat a magas szintű elvárásokat támasztják az IT biztonsággal szemben, mint egy nagyvállalat. Például egy közepes méretű vállalatnál üzemelő adatközpont magas rendelkezésre állósággal kell, hogy bírjon, hiszen a termelési hozzáadottérték-lánc egyre több folyamata múlik a kiesésmentes IT megoldásokon. Ez különösen nagy kihívásokat támaszt az adatközpont üzemeltetőkkel szemben. Egyfelől a fizikai védelem lehető legmagasabb szintjét kell biztosítaniuk, másfelől az IT folyamatos rendelkezésre állását kell lehetővé tenniük redundáns áramellátási és hűtési megoldások bevonásával.

 

A PwC tanácsadó cég 2014 áprilisában publikált tanulmánya felhívta rá a figyelmet, hogy a német közepes vállalkozások üzleti folyamatai nem védettek kellőképpen a hackerek, az adatlopás és más rosszindulatú behatolások ellen. Ezért a kis- és közepes vállalkozások, mint az innováció motorjai, a leginkább a célpontjai például az ipari kémkedésnek is. A legfeljebb 500 főt foglalkoztató középvállalatok 31%-a már volt elszenvedője ilyen támadásoknak, írta a BITKOM egy 2014. októberi jelentésében. Ez azt jelenti, hogy ez a vállalati szegmens sokkal inkább ki van téve az adatlopásnak, mint a nagyvállalatok. A német kormány becslése szerint 2013-ban az ipari kémkedéssel okozott nemzetgazdasági kár mintegy 50 milliárd eurót tett ki.

Versenyben a megbízhatósággal
A korábban említett, a Rittal felkérésére végzett IDC kutatás arra is kitért, hogy milyen biztonsági tényezők játszanak fontos szerepet a kutatásban részt vevő középvállalatoknál. A felmérés betekintést engedett ezen vállalkozások IT rendszereibe, és az is kiderült, hogy jelentős az igény a felzárkózásra, különösen ami az adatközpontok megbízhatóságát illeti.

Íme egy példa: az IT szakértők 24%-a nem tekinti megfelelőnek az adatközpontja redundanciáját, és ezen a területen is szeretne fejleszteni a közeljövőben. A helyzet a gyártásban működő középvállalatoknál még kritikusabb. Itt a válaszadóknak már a 46%-a ítélte úgy, hogy az IT rendszereik rendelkezésre állóságának fejlesztése fontos vagy nagyon fontos feladat a közeljövőben.

„A megkérdezett KKV-k 2015-ben sem bízzák teljes adatközponti kapacitásukat a nyilvános felhőre. A kutatásunk szerint a válaszadó vezető IT szakértők 60%-a tart a nyilvános felhő kockázataitól. A legtöbb vállalat (93%) inkább saját adatközpontot tart fenn, mert a gazdasági fejlődése kulcsát jellemzően ebben látja. Az IT kapacitás bővítéseként inkább a privát felhőmegoldásokat keresik, amit a saját adatközpontjaikban valósítanak meg. Itt jön a képbe a moduláris adatközpont, ami a piacnak ezt az igényét tudja tökéletesen kielégíteni, hiszen villámgyors kapacitás – akár felhőkapacitás – bővítést tesz lehetővé »házon belül«, kiemelkedő biztonsággal.” – foglalta össze a moduláris adatközpontok előnyeit Bernd Hanstein.

Háttér: a moduláris adatközpont
A moduláris adatközponti megoldás segítséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy nagyobb rendelkezésre állást és skálázhatóságot érjenek el. Ez rövidebb termék-életciklust és sokkal gyorsabb üzembe helyezést, illetve az új specifikációknak való sokkal gyorsabb megfelelést tesz lehetővé. Noha ez a koncepció viszonylag új piaci megoldás, az érdeklődés kézzelfogható. Az IDC szerint ez a piaci szegmens kétszámjegyű növekedéseket produkált az utóbbi években. Az EMEA országokban euró százmilliókat fektetnek be moduláris géptermekbe, amelyek a mai piaci kihívásoknak sokkal jobban tudnak megfelelni, mint egy hagyományos adatközpont. Az előkonfigurált modulok vagy a standard konténerek sokkal olcsóbbak, mint egy hagyományos, egyedileg letervezett adatközpont, ráadásul néhány héten belül üzemkészre szerelhetők.

A cikkben említett tanulmány („Business growth through IT”) szabadon hozzáférhető itt >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.